Raksystems 30 vuotta!

Aluetoimistot ovat merkittävä osa Raksystemsiä

Vajaa kymmenen vuotta Raksystemsin perustamisen jälkeen toimintaa haluttiin lähteä laajentamaan. Jalansija pääkaupunkiseudulla oli saatu vakiinnutettua ja pahimmista laman ongelmista oli selvitty. Toimitusjohtaja Marko Malmivaara lähti etsimään kasvua yritykselleen sanomalehdissä julkaistujen työpaikkailmoitusten kautta. Legenda kertoo, että työpaikkahaastatteluihin tuli kutsu myös suoraan autosta Malmivaaran ajaessa autollaan jo kohti kyseistä kaupunkia. Tapaaminen sovittiin Cumulukseen tai Sokos-hotellin aulaan. Tarjontaa rakennusalalla oli paljon johtuen rakennusalan matalasuhdanteesta.

Raksystemsin ensimmäiset aluetoimistot

Yrityksen ensimmäiset aluetoimistot perustettiin keväällä 1997 Tampereelle, Turkuun ja Lahteen. Tampereella aluetoimiston toiminnan aloitti Tapio Kuurimo, Lahdessa Ari Honkasalo ja Turussa Martti Kosonen. Turussa vuosituhannen vaihteessa aloitti toimiston vetäjänä Ismo Patrikainen. Honkasalo oli innokas nuori insinööri ja tuli hommiin lähes suoraan entisestä työpaikastaan sirkuksesta. Turussa aluepäällikkö Patrikaisella ja Tampereen Kuurimolla taasen oli vankka rakennesuunnittelukokemus.

Yrityksen johdon tavoitteena oli vauhdikas kasvu ja koska ensimmäiset aluetoimistot rullasivat omillaan, oli 1990-luvun lopulla aika perustaa liuta aluetoimistoja muillekin paikkakunnille. Seuraavaksi toimistot avattiin Oulussa, Kuopiossa, Joensuussa, Mikkelissä ja Jyväskylässä. Muutama vuosi siitä eteenpäin juhlittiin avajaisia myös Lappeenrannassa, Vaasassa sekä Forssassa. Välillä Vaasassa ei ollut toimistoa lainkaan. Seinäjoelle perustettiin toimisto vuonna 2010 ja samaan aikaa avattiin Vaasan toimisto uudelleen. 2010-luvulla avattiin toimisto myös Rovaniemelle.

Aluetoimistojen alkuvuosina järjestettiin ns. aluetoimistopäiviä, joissa mukana olivat toimistojen vetäjät sekä yrityksen johtoa. Ensimmäisenä päivänä pidettiin palaveria ja toisena päivänä toivuttiin edellisestä illasta. Itsellä on todella hyvät muistot näistä yhteisistä tapahtumista. Pidettiin hauskaa, syötiin ja juotiin hyvin. Palavereja pidettiin ympäri Suomea aina Kuopiota myöten”, Pirkanmaan aluetoimiston perustaja Tapio Kuurimo muistelee.

Alkuvuosina aluetoimistot toimivat pääasiassa ilman yrityksen talouden tunnuslukuja ja eteenpäin mentiin mutu-tuntumalla ja välillä kyllä vähän onnellakin. Onneksi mitään katastrofaalista ei tapahtunut. Kaikilla toimistojen vetäjillä oli kuitenkin kova halu viedä asioita eteenpäin ja kuulumista Raksystemsin organisaatioon pidettiin kunnia-asiana – niin kuin tänä päivänäkin”, Kuurimo jatkaa hymyillen.

Aluetoimistorakenne koki muutoksen

Kaikki mahdollinen työ otettiin aina sisään. Siitä ei tingitty, sillä yhdessä oli koettu sekin aika, kuin töitä ei ollut. Tämä tuotti ajoittain työntekijöille tuskaa, sillä moneen työhön jouduttiin menemään hyvinkin vähäisellä kokemuksella. Onneksi näistäkin tilanteista selvittiin ja kokemusta alkoi karttua pikkuhiljaa vaativimmistakin töistä, mikä pohjusti myös kasvun mahdollisuuden tulevina vuosina.

1990-luvun lopulla aluetoimistojen organisaatio muodostui siten, että Suomi jaettiin neljään toiminta-alueeseen: Lounais-, Länsi-, Itä- ja Pohjois-Suomi. Aluepäällikköinä toimivat Ismo Patrikainen, Tapio Kuurimo, Ari Honkasalo ja Ari Kakko (myöhemmin Harri Haavisto ja Seppo Rahja). Aluetoimisto-yksikön päällikkö vaihtui muutamaan otteeseen: Pekka Vikkula, Mikko Juva, Marko Malmivaara, Ari Honkasalo ja viimeisenä Tapio Kuurimo. Samaan aikaan pääkaupunkiseudun omat yksiköt toimivat omien johtajiensa vetäminä.

Organisaatiorakenteen muutokset ja laman vuodet

Vuodet 2009-2014 olivat tuloksellisesti vaikeaa aikaa. Suomen talous sakkasi mikä näkyi myös aluetoimistojen liikevaihdossa ja tuloksessa. Alueilla turvauduttiin YT-neuvotteluihinkin yhdessä vaiheessa.

Vuoden 2014 marraskuussa Raksystems Anticimex jäi historiaan ja uuden Raksystems Insinööritoimisto Oy:n organisaatiomuutosten myötä vanha aluetoimistoaluejako purettiin seuraavan vuoden aikana, mutta aluetoimistot jatkoivat vielä nykyisinkin olemassa olevalla organisaatiolla.

Viimeisten vuosien aikana aluetoimistojen liikevaihto ja tulos ovat kasvaneet merkittävästi ja niistä on tullut tärkeä osa Raksystemsin tulosta. Palvelulupaustamme varten aluetoimistot ovat koko yritykselle avainasemassa. Vantaan pääkonttorin lisäksi Raksystemsillä on 17 aluetoimistoa. Tänä päivänä pystymme palvelemaan kiinteistönomistajia laajalla alueella paremmin kuin muut alan toimijat koko maan kattavan aluetoimistoverkostomme avulla.

Raksystemsin ISO 9001 laatujärjestelmä sisältää palvelukuvaukset, suoritusohjeet ja prosessikuvaukset mutta paikallinen sävy toiminnassamme on aina tärkeää. Paikalliset asiantuntijat ovat avainasemassa erinomaisen asiakastyytyväisyyden kannalta. Valtakunnallisena toimijan pystymme myös helposti tarjoamaan laajaa osaamista ja hyödyntämään naapurikunnan resursseja asiakkaittemme eduksi, vaikka paikallisesti ei kaikkea erityisosaamista olisikaan.

Raksystems 30v.

Raksystems Insinööritoimisto Oy perustettiin helmikuussa 1989 yrityksen toimitusjohtaja Marko Malmivaaran sekä Mikko Juvan ja Jyrki Lehdon toimesta.

Kolmen diplomi-insinööriopiskelijan perustamasta rakennusalan messuja tuottavasta yrityksestä on kasvanut melkein 340 henkeä työllistävä Suomen johtava kiinteistöjen kuntotutkimuksiin ja asiantuntijapalveluihin keskittynyt yhtiö.

Juhlistamme vuoden 2019 ajan yrityksen 30-vuotisjuhlavuotta muistelemalla Raksystemsin historian merkittäviä vaiheita, työntekijöitä, hetkiä ja arvoja.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp