Raksystems 30 vuotta!

Raksystemsin ydin on yhä yrityksen alussa

Raksystems Insinööritoimisto Oy:n alkutaival on hyvin poikkeava, sillä hyvin harva suomalainen on lähtenyt luomaan yrittäjäuraansa suoraan koulun penkiltä. Etenkään idealla, jolle ei ollut aiempia kotimaisia esikuvia. Tarvittiin rohkeutta ja idearikkautta, jota Marko Malmivaaralla ja hänen opiskelutovereillaan oli jo tuolloin.

630 000 markalla maailman ympäri

Elettiin 1980-lukua, aikaa jolloin rakennusalalla ja koko Suomella meni lujaa. Nuoret opiskelivat ja vähän vanhemmat kävivät vakaissa töissä. Kellään ei ollut aavistustakaan mistään sellaisesta kuin lama tai pankkikriisi. Tämän aikakauden optimistisissa tunnelmissa parikymppisten rakentajateekkareiden porukka alkoi suunnitella yhteistä maailmanympärimatkaa. Päätettiin laittaa paremmaksi kuin edeltävät vuosikurssit, jotka olivat reissanneet ammatillisille tutustumiskäynneille Eurooppaan.

Talkoita oli vetämässä muutaman hengen ydinporukka: Raksystemsin pitkäaikainen toimitusjohtaja Marko Malmivaara, nykyisin media-alalla työskentelevä Jyrki Lehto ja PRKK – Peruskorjaamisen ja rakentamisen kehittämiskeskus Ry:n toimitusjohtajaksi sittemmin siirtynyt Mikko Juva.

Aktiivinen 23 opiskelijan porukka keräsi 630 000 markkaa ja kiersi maailmaa seitsemän viikkoa. Rakentamiseen tutustuttiin niin Amerikan mantereella, Australiassa kuin Fidzi-saarilla.

PISA eli Pientalo ja saneerausmessut

Opiskelijoiden matkakassaa kerrytettiin muun muassa siivoamalla laivoja, pystyttämällä vaalimainostelineitä, myymällä mainoksia kurssijulkaisuun sekä järjestämällä rakennusalan messut.

Merkittävän osan budjetista muodosti kolmikon keksimän PISA-rakennusmessujen järjestäminen. Kumppanukset päättivät jatkaa rakennusalan messujen järjestämistä ikimuistoisen maailman ympäri matkan jälkeenkin. Ensimmäiset PISA-messut järjestettiin Teknisen korkeakoulun aulassa. Messut kasvoivat ja niitä pidetiin tulevina reilun kymmenen vuoden aikana muun muassa Wanhassa Satamassa, Otahallissa sekä Myyrmäkihallissa.

Ideasta yritykseksi

Samaan aikaan Marko Malmivaara teki diplomityötään rakennusliike HAKA:lle ja osallistui työmailla tavallisiin työpäiviin. Nuoren opiskelijan silmissä ison kankean firman klo 9 ja 14 kahvitauot ja ’vain’ työn tekeminen ilman kehitystyötä ja suurempia tavoitteita eivät tuntuneet omalta. Ajatus yrittäjyydestä alkoi itää.

Siitä havainnosta, että omat siivet olivat kantaneet opiskelijamatkan rahankeruun organisointivastuun hienosti, tuli oivallus itsensä työllistämisestä jatkossa ja pysyvästi. Yritysideoita sinkoili solkenaan, yhtenä niistä kuntotarkastuksia tekevä Raksystems, joka sitten perustettiinkin. Elettiin vuotta 1989, ja edelleen Suomen talouden näkymät olivat valoisat.

Eihän minulla ja Mikolla ollut mitään tajua yrittämisestä, yrityksen aloittamisesta, saati johtamisesta. Onneksi Jyrki oli perustanut jo aikaisemmin yrityksen, jotta joku meistä tiesi mihin ryhdymme”, Marko Malmivaara muistelee.

Alkuun toiminta oli aika jäsentymätöntä. Oma leipä kyllä irtosi, myös äkillisesti alkaneen laman aikana. Meillä oli samoissa tiloissa monta yhtiötä. Raksystemsin lisäksi muun muassa talopakettifirma Klassikko-talot, mainostoimisto Millhouse, internetsivuja tekevä Leader productions ja rakennusliike. House Media teki yhteistyössä Juha Salmen kanssa Joka kodin asuntomarkkinoita – ohjelmaa, jonka monet muistavat yhä nykyään. Kaksi sotaelokuvaakin tehtiin Suomen Puolustusvoimille, joista toinen Ihantalan ihme lienee vieläkin Hämeen Panssarimuseossa nähtävillä. Raksystems alkoi nousta yritysideana ylitse muiden 1990-luvun puolivälin jälkeen. Näimme mahdollisuuden kehittää toimintaa sen jälkeen, kun uusi asuntokauppalaki astui voimaan, ja kiinteistöjen myyjät alkoivat pelätä vastuitaan”, Malmivaara kertoo.

Gryndaamisesta kuntotarkastuksiin

Raksystems aloitti ostamalla konkurssiin menneitä työmaita ja rakensi ne valmiiksi. Gryndaamista tehtiin ihan perinteisessäkin merkityksessä sekä omakotitalon rakentamisen kustannuslaskentaa. PISA-messujakaan ei unohdettu ennen kuin konsepti myytiin Suomen Messuille n. vuonna 2000. Sittemmin ei kyseisiä messuja ole koettu mutta Raksystems tunnetaan yhä nykyään innokkaana ja taitavana isojenkin tilaisuuksien järjestäjänä. Niitä on nähty vuosikymmenten aikana messuista bileisiin.

Vuoden 1994 paikkeilla pystyimme palkkaamaan insinöörejä omakotitalon suunnitteluun, valvontaan ja tarkastuksiin. Aika oli kyllä hurjaa, kun näin jälkikäteen ajattelee. Muistan esimerkiksi, kuinka esimerkiksi nykyinen Vahanen Rakennusfysiikka Oy:n toimitusjohtaja Pekka Laamanen ja Kimmo Niemi menivät tekemään asuntokaupan kuntotarkastusta kahden insinöörin voimin asiakkaan kotiin ilman, että sille oli sovittu etukäteen hintaa, sillä käytimme tuohon aikaan kuluttajapalveluissammekin pelkästään tuntihinnoittelua”, Malmivaara hymähtää.

Kova tekemisen tahto ja selviytymisen vimma pitivät kellarissa sijaitsevan yrityksen pystyssä keskellä lamaa. Kovalla sateella toimiston lattialle tuli ikkunoista vettä ja kävellessään toimistossa piti varoa alakatossa roikkuvia päähän osuvia viemäriputkia. Alkuvuosina henkilökohtainen taloudellinen tilanne oli välillä henkisesti kovinkin haastavaa mutta tahtotila itse yrittämiseen vei eteenpäin. Vuosien saatossa muut yritykset myytiin tai lopetettiin ja työ keskitettiin Raksystemsiin.

Raksystems 30v.

Raksystems Insinööritoimisto Oy perustettiin helmikuussa 1989 yrityksen toimitusjohtaja Marko Malmivaaran sekä Mikko Juvan ja Jyrki Lehdon toimesta.

Kolmen diplomi-insinööriopiskelijan perustamasta rakennusalan messuja tuottavasta yrityksestä on kasvanut melkein 340 henkeä työllistävä Suomen johtava kiinteistöjen kuntotutkimuksiin ja asiantuntijapalveluihin keskittynyt yhtiö.

Juhlistamme vuoden 2019 ajan yrityksen 30-vuotisjuhlavuotta muistelemalla Raksystemsin historian merkittäviä vaiheita, työntekijöitä, hetkiä ja arvoja.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp