Raksystems 30 vuotta!

Vuodet Raksystems Anticimexinä – haasteiden kautta menestykseen

Vuodet 2007-2014 olivat merkityksellisiä Raksystems Insinööritoimisto Oy:n historiassa. Raksystems muodosti näiden seitsemän vuoden aikana Raksystems Anticimex Oy:n yhdessä ruotsalaisen tuholaiseläinhallinnan palveluyrityksen Anticimex Oy:n kanssa. Näiden vuosien aikana opittiin paljon uutta, mutta myös kasvettiin erilleen.

Syyt yrityskaupan takana

2000-luku oli aikaa, jolloin Raksystems oli saanut vakiinnutettua asemansa kuntotarkastustoiminnassa ja yrityksellä meni hyvin. Tämä herätti siihen aikaan erityisesti Ruotsissa kuntotarkastustoimintaa harjoittavan Anticimexin mielenkiinnon ja vuonna 2007 toimitusjohtaja Marko Malmivaara päätti, että on sopiva aika myydä Raksystemsin yritystoiminta Anticimexille.

Raksystemsin ja Anticimexin yhdistymisestä syntyi yhä vahvempi toimija, joka kokosi kahden kuntotarkastustoiminnan ison tekijän osaamiset yhteen. Kauppa mahdollisti yrityksen kasvun, mutta myös jokaisen johtajan tavoitteleman taloudellisen menestyksen. Olihan Malmivaara toiminut yrittäjänä Raksystemsissä jo 18 vuoden ajan.

”Kaupan jälkeen fiilis oli kyllä hyvin kaksijakoinen. Olin innoissani kaupan tuomasta taloudellisesta menestyksestä, mutta samaan aikaan jätin lähes kahdenkymmenen vuoden työni tuloksen jonkun muun vastuulle. Siihen asti olin saanut tehdä isommat päätökset yhdessä kahden muun perustajan kanssa, jotka tunsin läpikotaisin jo opiskeluajoilta’’, Raksystemsin toimitusjohtaja Malmivaara muistelee.

Taantuma värittää alkutaipaletta

Vuodet 2007-2009 olivat haastavia vuosia sekä Suomen, että maailman taloudelle. Tähän aikaan koettiin asuntomarkkinoiden lainakriisi, joka johti maailmanlaajuiseen taantumaan. Taantuma laski rajusti mm. Suomen bruttokansantuotetta ja se vaikutti suoraan myös Raksystems Anticimexin toimintaan.

Yrityksen tulos laski ja henkilöstöä tuli vähentää. YT-neuvottelut toivat muutoksia yrityksen henkilöstöön työntekijöistä aina johtoon asti. Tämä oli vaikeaa aikaa henkilöstölle, mutta myös toimitusjohtajalle. Moni ystävä ja läheinen ihminen siirtyi pois yrityksen toiminnasta.

Fokus muuttuu

Yhdistymisen myötä Raksystemsin fokus siirtyi yhä enemmän kuntotarkastuksista tuholaistorjuntaan. Tuholaistorjunnan lisäksi palvelurepertuaari laajeni myös kiinteistökuivaukseen ja elintarvikehygieniaan. Moni palveluista oli rakennusalaa opiskelleelle Marko Malmivaaralle tuntemattomia, joten paljon opittiin uutta.

Vuodet kuluivat ja taantuma alkoi olla historiaa. Seitsemän vuoden aikana kolminkertaistettiin tuholaistorjunnan liikevaihto ja siirryttiin Suomen markkinajohtajaksi. Myös uusia palveluja kehitettiin, henkilökunnan määrä kasvoi ja tehtiin pari yrityskauppaakin. Rekrytoinnissa päästiin palkkaamaan henkilökuntaa tällä kertaa myös muilta aloilta, kuin rakennustekniikan piiristä.

”Erityisesti asuntokaupan osapuolia turvaava piilovirhevakuutus ja sen tuominen Suomen markkinoille on jäänyt mieleeni noilta ajoilta. Raksystems on vielä tänäkin päivänä ainoa toimija, joka tarjoaa vakuutuksen piilevien virheiden varalle’’,  Malmivaara kertoo.

Samaan aikaan tulolaistorjunnan liiketoiminnan kasvaessa Raksystemsin alkuperäisten palveluiden toiminta ja niiden kehittäminen hiipui. Myös Suomen merkitys konsernille vähentyi. Seitsemässä vuodessa Anticimexin toiminta oli laajentunut kuudesta maasta kahteenkymmeneenviiteen. Kun Anticimex ilmoitti vuonna 2014 tähtäävänsä yhä enemmän kansainvälisille markkinoille, oli toimitusjohtaja Marko Malmivaaran aika iskeä. Motivaatio oli jo jonkin aikaa ollut hukassa ja sen löytämiseksi uudelleen tarvittaisiin toimintaa, joka olisi mahdollista vain ostamalla yritys takaisin. Marraskuussa 2014 toimitusjohtaja Marko Malmivaara ilmoitti ostaneensa Raksystemsin koko osakekannan Anticimex Oy:ltä.

Yrityskaupppa vahvisti Raksystemsin

Aika yhdessä Anticimexin kanssa opetti kansainvälisestä yritystoiminnasta, josta Raksystemsillä ei ennen tätä ollut kokemusta. Siitä on ollut suuri hyöty Raksystemsin matkalla pohjoismaiseksi konserniksi, jossa tavoitellaan yhä enemmän kansainvälisiä markkinoita.

Raksystems Anticimexin aikana Raksystemsin rivit kasvoivat uusilla työntekijöitä, mutta myös vanhoista tekijöistä pidettiin kiinni. Haastavista ajoista selvittiin ja ne vahvistivat yrityksen ja työntekijöiden sidettä. Vielä tänäkin päivänä suuri osa Raksystemsillä työskennelleistä on samassa paikassa töissä.

”Opin, että vaikeistakin asioista selviää, kun on välittävä porukka ympärillä. Koskaan ei voi panostaa liikaa työntekijöihin, johtoon tai asiakkaisiin, sillä vain siten voimme tarjota parasta palvelua. Lite bättre – aina vähän paremmin’’, Malmivaara tiivistää.

Raksystems Insinööritoimisto Oy perustettiin helmikuussa 1989 yrityksen toimitusjohtaja Marko Malmivaaran sekä Mikko Juvan ja Jyrki Lehdon toimesta.

Kolmen diplomi-insinööriopiskelijan perustamasta rakennusalan messuja tuottavasta yrityksestä on kasvanut melkein 340 henkeä työllistävä Suomen johtava kiinteistöjen kuntotutkimuksiin ja asiantuntijapalveluihin keskittynyt yhtiö.

Juhlistamme vuoden 2019 ajan yrityksen 30-vuotisjuhlavuotta muistelemalla Raksystemsin historian merkittäviä vaiheita, työntekijöitä, hetkiä ja arvoja.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp