Joka viidennestä pientalossa löytyy kuntotarkastuksen aikana vähintään yksi vaurio.

Viisi yleisintä kuntotarkastuksessa löytyvää vauriota pientalossa

Kuntotarkastuksen aikana löytyy vähintään yksi vaurioitunut rakenne noin 20 prosentista eli joka viidennestä pientalosta. Vähintään kahdesta rakenteesta vaurioita löytyy noin 5 prosentista kohteita.

Yleisimmät kuntotarkastuksen aikana löytyvät vauriot:

 1. Maanvastaisten, sisäpuolelta lämmöneristettyjen seinien vaurio. Kyse on mikrobi- tai lahovauriosta. Näitä löytyy noin 40 prosentista kohteista, joissa on maanvastaisia sisäpuolelta lämpöeristettyjä seiniä.
 2. Yläpohjarakenteiden vaurio. Vaurioiden taso vaihtelee pienistä laajoihin ongelmiin. Näitä löytyy kaikista kohteista noin 10 prosentista, minkä lisäksi lisätutkimustarve on 15 prosentissa kohteita.
 3. Alapohjarakenteiden vaurio. Näitä löytyy kaikista kohteista noin 5 prosentista, minkä lisäksi lisätutkimustarve on noin 10 prosentissa. Esimerkiksi puukoolatuista lattioista lähes 25 prosentista löytyy vaurio.
 4. Ulkoseinien vaurio. Kyse on seinärakenteen vaurioista. Näitä löytyy  kaikista kohteista 7 prosentista,  minkä lisäksi lisätutkimustarve on noin 17 prosentissa.  Hirsiseinäisistä tarkastetuista kohteista noin 30 prosentissa on vaurio.
 5. Muu riskirakenteen vaurio, kuten valesokkelin vaurio. Tarkastetuista valesokkelikohteista sokkelirakenteen vaurio löytyy noin 20 prosentista ja lisätutkimustarve 25 prosentista tarkastettuja kohteita. Tarkastetuista kohteista, joissa on heikosti tuulettuva ulkoseinä, ulkoverhouksen tuulettuminen on puutteellinen noin 13 prosentista kohteita, minkä lisäksi lisätutkimustarve on 39 prosentilla kohteista.  

Tiedot perustuvat Raksystemsin vuosina 2016–2020 tekemään noin 15 000 kuntotarkastukseen.

Ennen vuotta 1939 rakennetuista taloista lähes joka toisesta talosta löytyy vaurio ja 2000-luvulla rakennetuista noin kolmesta prosentista. Kuntotarkastuksessa tehdään vain yksittäisiä avauksia.

Kuntotarkastuksen aikana löydettävät yleisimmät vauriot ovat usein vaurioita riskirakenteissa, mutta vauriota voidaan havaita myös esimerkiksi yläpohjassa.

Katso kuntotarkastuksen hinta ja varaa palvelu!

 • Uusimaa 1: Helsinki, Espoo, Hyvinkää, Järvenpää, Karkkila, Kerava, Kirkkonummi, Lohja, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Porvoo, Sipoo, Siuntio, Tuusula, Vantaa ja Vihti
 • Uusimaa 2: Askola, Hanko, Inkoo, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Pukkila ja Raasepori
 • Hinta on voimassa, kun tilauksella on yksi tilaaja. Jos tilaajia on useampi, veloitamme lisähintaa laskutuksesta 30 € / tilaus.
 • Kaikki hinnat sis. alv 24 %.
 • Kohteen bruttoalan ylittäessä 350m2, laskutamme lisähinnan 300€ per seuraavat 100 m2.
 • Palvelun hintaan lisätään lisäksi kilometrikorvaus toteutuneiden ajomäärien mukaisesti välillä lähin toimisto – kohde – lähin toimisto 0,91 €/km.
Hinta (sis. alv):
Infograafissa kuvattuna seitsemän syytä teettää kuntotarkastus omalle kodille. Yksi syy puolueeton tieto kodin kunnosta.

Tuleeko mieleesi kysymyksiä?

Ota yhteyttä!

Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.