Anna – Asiantuntijuutta suurella sydämellä

Asiantuntijuutta suurella sydämellä – Anna Kokkonen

Pienet luistimet suhahtavat vauhdilla ohitse, kun Anna jo nappaa seuraavan kypäräpään syliin. Kuopiossa kevättalven ilta-aurinko on kauneimmillaan ja viimeiset luisteluhetket käsillä. Kokkosen perhe keskittyy juuri tähän hetkeen ja lasten ilon kautta työasiat ja opintomurheet ovat vain kaukainen muisto. ”Mualiman navassa” on elämä kohdillaan.

Opinnoista uusia näkökulmia työhön

Anna Kokkonen työskentelee Raksystemsillä asiantuntijana terveellisen rakentamisen ja terveellisen sisäympäristön edistämiseen kuuluvissa tehtävissä. Anna valmistui Itä-Suomen yliopistosta ympäristötieteen koulutusohjelmasta filosofian maisteriksi vuonna 2011. Tutkimustyö imaisi hänet suoraan jatko-opintoihin ja vuonna 2018 hän valmistui ympäristötieteen alalta filosofian tohtoriksi. Annan tutkimusalue painottui käytännönläheisesti työhygieniaan ja sisäympäristöpuolelle terveellisempien ja turvallisempien työskentely- ja käyttäjäolosuhteiden saavuttamiseksi.

Anna haluaa vaikuttaa siihen, että terveellisiä tiloja rakennetaan meille kaikille.

Anna työskenteli tutkijana vuosien 2009–2019 aikana muun muassa korjausrakentamisen pölynhallinnan kehittämisen parissa, mistä teki väitöstyönkin. Rakkaus rakennusalaan ja sen terveellisyyden edistämiseen syttyikin tutkimushankkeiden kautta ja muutama kuukausi väitöksen jälkeen hän päätyi hakemaan rakennusmestarin opintoihin. Raksystemsille Anna tuli vuonna 2019. Syksyllä starttaa kolmas vuosi rakennusmestariopintoja työn ohella iltaopintoina.

”Valmistun mestariksi syksyllä 2022. Opintojeni avulla olen saanut laajennettua tutkijana hankittua asiantuntijuuttani, uusia näkökulmia työhöni ja kaipaamaani entistä käytännön läheisempää otetta.”

Tiedon jalkauttamisen tuskaa ja parhaita hetkiä työmailla

Anna kertoo, että parasta työssä on monipuoliset asiantuntijatehtävät terveellisen rakentamisen ja terveellisten sisäympäristöjen edistämisessä. Tutkijan työssä hän koki valtavaa tiedon jalkauttamisen tuskaa, mutta nyt Raksilla hän on päässyt aidosti lähemmäksi kenttää. 

”Viime aikoina projektini ovat keskittyneet etenkin puhtaudenhallinnan koordinaattoritehtäviin ja työhygieenisiin kvartsipölymittauksiin korjaus- ja uudisrakennushankkeissa. Nautin suuresti myös vuorovaikutuksellisista koulutuksista, joissa päästään jakamaan pölyntorjunnan ja puhtaudenhallinnan osaamista rakennuttajien, urakoitsijoiden ja työntekijöiden kesken”, hän kertoo.

Anna kertoo, että parhaita hetkiä ovat ne, kun pääsee työmaille auttamaan asiakkaitamme pölyn- ja puhtaudenhallinnassa.

Raksilla Anna arvostaa erityisesti sitä, miten helppoa on lähestyä asiantuntijoitamme yli tiimirajojen, milloin milläkin kysymyksellä. Aina voi luottaa siihen, että kysyvä löytää. Ja oman tiimin työkaverit ovat aivan huikeita tyyppejä! ”Osaamista jaetaan, kannustetaan toisiamme ja jeesiä saa puolin ja toisin, kun on haasteellisia tehtäviä. Tällaisen tiimin kanssa on fiilis, että tulkoot mitä vaan”, hän sanoo.

Joustavat työajat, etätyömahdollisuus ja hyvät työkaverit tekevät työstä mieluisaa. Annalle on myös tärkeää, että omat arvot kohtaavat Raksystemsin arvojen kanssa.

Parasta vastapainoa asiantuntijan työlle on seikkailut perheen kesken.

Perheen kanssa eletään hetkessä

Kokkosen perhe asuu melkein ”mualiman navan” ytimessä, parin kilometrin päässä Kuopion torilta. Asiantuntijatyöstä palautumisesta huolehtivat mies sekä 5- ja pian 7-vuotiaat pojat. Yhteiset arkipuuhat ja pelailut ovat parasta vapaa-aikaa – ja herkuttelu! Annan perheenjäsenet ovatkin toinen toistaan suurempia herkkusuita. Kun he lähtevät retkeilemään Kuopion upeisiin lähimetsiin, ensimmäisenä varmistetaan mukaan hyvät eväät! Ja lasten synttärijuhlissa ne ovat Kokkosten pojat, jotka viipyvät hartaasti pöydässä tai ovat jo toisella kierroksella, kun olisi aika lähteä kotiin juhlista. ”Poikien parhaat muistotkin tuntuvat liittyvän (äitinsä tavoin) aina jotenkin ruoan ympärille.”, Anna nauraa.

”Perheen kanssa nautimme yhdessä olosta, keskitymme tähän hetkeen, ei suunnitella liikaa tulevaa ja eletä ”sitten kun”. Iloitsemme siis pienistäkin arjen oivalluksista ja hassutteluista. Juuri nyt haaveillen odotamme lämpimiä kesäpäiviä, pyöräilyä jäätelölle ja telttaretkiä Hietasalon saaressa Kallaveden äärellä”, Anna kertoo.

Terveellisiä tiloja meille kaikille

Anna haluaa osaltaan vaikuttaa siihen, että terveellisiä tiloja rakennetaan meille kaikille. Terveellinen rakentaminen ja rakentamisen laadun nostaminen ovat teemat, joiden eteen hän aikoo tulevaisuudessakin työskennellä.

”Meillä ei ole varaa menettää yhtäkään rakennusalan työntekijäämme rakennuspölyistä aiheutuviin terveyshaittoihin. Sen vuoksi minulle on erityisesti sydäntä lähellä tehdä jatkossakin parhaani rakentamisen terveellisyyden ja turvallisuuden edistämisessä”, hän toteaa lopuksi.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp