Olemme tehneet Asunto Oy Paasiaukion vuositarkastuksen ennakkotarkastuksen

Kokenut asiantuntija havaitsee uudiskohteen rakennusvirheet – Asunto Oy Hämeenlinnan Paasiaukion vuositarkastuksen ennakkotarkastus

Hämeenlinnan keskustaan valmistui vuoden 2018 alussa kerrostaloyhtiö Asunto Oy Hämeenlinnan Paasiaukio. Taloyhtiöön tehtiin vuositarkastus rakennuttajan toimesta noin vuosi yhtiön valmistumisen jälkeen. Jotta rakennuksen virheet ja puutteet tuli huomioitua vuositarkastuksessa mahdollisimman tarkasti, Raksystems teki jo ennakkoon taloyhtiöön vuositarkastuksen ennakkotarkastuksen.

Vuositarkastuksen ennakkotarkastuksen toteutus

Asunto Oy Hämeenlinnan Paasiaukio sijaitsee Kauppakeskus Goodmanin naapurissa Hämeenlinnan ytimessä. Taloyhtiön citykodeissa on panostettu valoisuuteen, selkeyteen ja esteettömyyteen, joten ne tarjoavat asujalle huoletonta asumista.

Taloyhtiöön kuuluu yksi seitsemänkerroksinen rakennus, jossa on 43 asuinhuoneistoa. Yhtiön yleiset ja tekniset tilat sijaitsevat P1- ja P2 -kerroksissa vesikatolla sijaitsevaa ilmanvaihtokonehuonetta lukuun ottamatta. Yhtiöön kuuluu myös neljä liiketilaa. Yhtiö muodostaa kokonaisuuden naapurinsa sisaryhtiö-Paasikulman kanssa. Paasikulma ja -aukio sijaitsevat samassa osoitteessa, mutta A ja B-raput kuuluvat Paasikulmalle ja C- ja D-raput Paasiaukiolle.

Raksystems toteutti vuositarkastuksen ennakkotarkastuksen taloyhtiöön kolmehenkisen asiantuntijaryhmän voimin vuoden 2019 helmikuussa. Asiantuntijaryhmään kuului rakennus-, sähkö- ja LVI-tekninen asiantuntija.

’’Yksi Raksystemsin asiantuntijoista oli tuttu taloyhtiölle, sillä hän oli aiemmin toiminut yhtiön rakennustyön tarkkailijana. Kaikki oli sujunut asiantuntijan kanssa todella hyvin, joten oli luonnollista valita hänet tekemään yhtiöön myös vuositarkastuksen ennakkotarkastus.’’

Taloyhtiön isännöitsijä.

Ennakkotarkastuksen sisältö ja hyödyt

Tarkastuksen aikana Raksystemsin asiantuntijaryhmä kävi läpi kuusi asuinhuoneistoa sekä yhtiön yleiset ja tekniset tilat. Rakennus tarkastettiin myös ulkopuolisin osin.

Rakennustekninen tarkastus toteutettiin aistinvaraisin menetelmin pintakosteusilmaisinta hyödyntäen. Asiantuntija tarkasti rakennuksen runkorakenteet, ikkunat, ulko-ovet sekä teknisten ja yleisten tilojen pintarakenteet ja varusteet. Asuinhuoneistoista tarkastettiin mm. kylpyhuoneet ja parvekkeet.

Myös LVI- ja sähköteknisille järjestelmille tehtiin katselmus. Lämmitys-, käyttövesi-, viemäri-, ilmanvaihto- ja automaatiojärjestelmät tarkastettiin sekä asuinhuoneistojen käyttöveden virtaamille ja huonelämpötiloille tehtiin pistokoemaisia toiminnan tarkastuksia. Sähkö- ja telejärjestelmille tehtiin ennakkotarkastuksen piiriin kuuluvien tilojen visuaalinen tarkastus sekä pistokoeluontoisia mittausteknisiä toimenpiteitä.

Asiantuntijaryhmä laati tarkastuksen havainnoista raportin, jonka taloyhtiön edustajat esittivät vuositarkastuksessa rakennuttajalle omilla kommenteilla täydennettynä. Asuntokauppalaki määrää, että rakennuttajan tulee korjata kaikki vuositarkastuksessa esitetyt rakennusvirheet ja -puu­tteet. Ilman Raksystemsin asiantuntijaryhmän apua, moni virhe ja puute olisi jäänyt huomaamatta. Vuosien saatossa virheistä olisi saattanut aiheutua yhtiölle ja asunnon ostajille tuhansien eurojen korjauskustannukset.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp