Kuva: Turun Teknologiakiinteistöt

CivilCity saavutti LEED Gold -ympäristöluokituksen

Turun Teknologiakiinteistöjen omistama CivilCity saavutti kesällä 2022 LEED-ympäristösertifikaatin Gold-tasoisena V4 Core & Shell-luokitustyökalulla. Raksystems Green Building Services -divisioonan asiantuntijat konsultoivat sertifioinnin saamisessa.

LEED-sertifiointi kannustaa ympäristöystävälliseen rakentamiseen

LEED on yhdysvaltalainen sertifiointijärjestelmä, joka arvioi kattavasti kestävän kehityksen ratkaisuja rakentamisessa. Sertifikaatti toimii kolmannen osapuolen antamana laatuleimana, jonka myöntää rakennukselle U.S. Green Building Council® (USGBC®). Globaalisti LEED on maailman ylivoimaisesti suosituin ympäristösertifiointi ja myös Suomessa LEED on selvästi suosituin järjestelmä hankkeiden ympäristösertifiointiin.

Sertifioinnin hakeminen auttaa tunnistamaan vastuullisia kehityskohteita kiinteistössä ja vaaditut kriteerit riippuvat kiinteistön tyypistä. Toimistot ja liikerakennukset sertifioidaan usein LEED Core and Shell-luokitustyökalulla, kun sisätiloja ei toteuteta loppuun asti. Kokonaisalaltaan 8500 m² suuruinen toimistorakennus CivilCity sertifioitiin myös tällä työkalulla.  Työkalua käytetään esimerkiksi tapauksissa, joissa rakennukseen tulee useita eri vuokralaisia, jotka päättävät itse esimerkiksi sisätilojen pintamateriaaleista ja valaistuksesta.

Rakennushankkeiden ympäristöluokitusten avulla sijoittajat, kiinteistökehittäjät ja tilojen käyttäjät voivat ohjata ja todentaa kokonaisvaltaisen ympäristönäkökohtien huomioinnin hankkeessa. Rakennusvaiheen LEED-sertifikaatti todentaa, että rakennus on suunniteltu ja rakennettu tiukkojen ympäristötavoitteiden mukaisesti ja osoittaa rakennushankkeen ympäristötehokkuuden. Rakennusvaiheen LEED-luokitus on aina voimassa toistaiseksi, eli luokitus ei vanhene, eikä sen ylläpitämiseksi tarvita toimenpiteitä.

Energiatehokas kiinteistö loistavalla sijainnilla

Turun kasvavan ja kehittyvän Kupittaan kupeessa sijaitseva CivilCity sijaitsee kattavien palveluiden ja hyvien julkisen liikenteen yhteyksien lähellä. Linja-autoja kulkee jatkuvasti melkein aivan rakennuksen edestä, juna-asema löytyy läheltä ja keskustaan on alle kaksi kilometriä. Kohde saavuttikin loistavat pisteet sijainnin ja liikenteen kategoriassa. Itäharjun ja Kupittaan teollisuusalueen kehittäminen on osa isompaa Turun Tiedepuisto -hanketta.

Kohteessa panostettiin erityisesti vedenkäyttöön ja energiatehokkuuteen. Energiatehokas talotekniikka ja LED-valaistus mahdollistivat täydet pisteet LEED-energialaskennasta. Vedenkulutusta pienennettiin valitsemalla pienivirtaamaisia vesikalusteita.

Sisäolosuhteiden osalta pisteitä toi tiheästi käytettävien tilojen CO2-pitoisuuden mittarointi, tehokas tuloilman suodatus sekä rakentamisen aikainen puhtaudenhallinta. Materiaalitehokkuudessa pisteitä toivat muun muassa kattavat jätteiden lajittelumahdollisuudet sekä rakentamisen aikainen korkea jätteiden lajittelu- ja hyötykäyttöaste.

”Taas saatiin yksi LEED-luokitus lisää Turun Kupittaan alueelle. Hienoa, että Turun Teknologiakiinteistöt ottaa ympäristöasiat laajasti huomioon toiminnassaan”, kertoo Reko Nissinen, Raksystems GBS:n asiantuntija.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp