Energiansäästöviikko – Mieti miten kulutat!

Pienetkin päätökset vaikuttavat, mutta kun kuvaa maalataan isolla pensselillä, ovat suuret voimat liikkeellä. Suomen työpaikoilla tehdään joka päivä varmasti tuhansia hankintapäätöksiä – talouspaperista kokonaisiin konesaleihin.

Jokainen tilaus ja ostopäätös on ratkaisun paikka, mahdollisuus muutokseen. Kestävät hankinnat pienentävät kulutuksen ympäristö- ja ilmastovaikutuksia. Samalla julkisella sektorilla ja yrityksissä on mahdollista säästää energiaa, materiaaleja ja myös rahaa.

Kun työpaikallasi painotetaan energia- ja ekotehokkuutta hankinnoissa, edistätte samalla uusien, kilpailukykyisten ja ympäristöystävällisten tuotteiden ja palvelujen pääsyä markkinoille. Julkisella sektorilla on jopa velvollisuus ottaa huomioon vihreän teknologian ratkaisut hankinnoissaan. Se on yhteinen etumme!

Takuuvarmasti uusiutuvaa sähköä

Tiedätkö sinä, mitä sähköä ostat? Valitsemalla alkuperävarmennettua sähköä voit olla varma, että tuotantopolku johtaa aina uusiutuviin energialähteisiin. Alkuperämerkintä on siis vahvistus siitä, että sähköyhtiösi myy ja sinä kulutat ympäristöystävällistä sähköä.

Uusiutuvia energialähteitä ovat tuulienergia, aurinkoenergia, ilmalämpöenergia, vesivoima, biomassa, geo- ja hydroterminen energia sekä kaatopaikka-, jätevedenpuhdistamo- ja biokaasut.

Sähkötuotteiden alkuperätiedot löytyvät aina tuote- ja markkinointimateriaaleista. Lisäksi myyjän pitää kerran vuodessa ilmoittaa asiakkailleen myymänsä sähkön kokonaisjakauma. Helpoin tapa valita alkuperätakuulla varmennettu sähkötuote on tehdä Energiaviraston ylläpitämässä verkkopalvelussa hintavertailu ja valita sieltä vihreällä lehdellä merkittyä sähköä. Se voi olla jopa edullisempaa kuin sekasähkö.

Uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön hankkiminen on myös julkiselle hankkijalle tai yritykselle helppoa. Alkuperätakuut voi hankkia ja kilpailuttaa erillään sähköstä tai yhdessä sähkön kanssa. Toisin sanoen sähkön voi ostaa edelleen samalta myyjältä kuin ennenkin, mutta hankkia alkuperätakuut erikseen. Alkuperätakuita voi hankkia myös haluamalleen osalle käytetystä sähköstä.

Alkuperätakuun myöntäminen perustuu aina tuotannon mittauksiin, ja takuita myönnetään vain tuotettua sähköä vastaava määrä. Suomessa järjestelmää valvoo Energiavirasto ja tuotantorekisteriä ylläpitää Fingrid.

Kiertotaloutta kotiin ja tilaa kaappiin?

Taltuta kodin tavarakaaosta hankkiutumalla eroon tarpeettomista tavaroista. Kierrätä, myy kirppiksellä tai lahjoita eteenpäin. Hyödynnä Facebookin lukuisia kierrätysryhmiä tai järjestä naapurustossa vaihtopäivät. Organisoi töissä kierrätyskampanja, jossa tuotte noutopöytään itselle tarpeettomia tavaroita tai keräätte käyttökelpoista kodin tavaraa hyväntekeväisyyteen.

Ja kaaoksesta selvittyäsi tee harkittuja ostopäätöksiä! 

Olisitko valmis viettämään vaikkapa kokonaisen kuukauden ilman, että ostaisit mitään muuta kuin elintarvikkeet ja välttämättömyystuotteet? Haasta työkaverit viettämään ”En osta mitään turhaa” -viikkoa.

On järkevää myös lainata tai vuokrata laitteita, joita tarvitsee vain harvakseltaan. Hankkisiko taloyhtiönne lumilingon yhdessä naapurin kanssa tai kerhohuoneeseen yhteisiä työkaluja tai ompelukoneen?

Tiesitkö tämän? Suomalaiset heittävät pois vaatteita yli yhdeksän kiloa vuodessa ja toistaiseksi suuri osa päätyy kaatopaikalle – ja hankkivat keskimäärin 13 kiloa uutta tilalle. 

 

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp