Energiatehokas asunto auttaa sinua säästämään.

Miten asua energiatehokkaasti?

Rakennettu ympäristö aiheuttaa yli 30 % päästöistämme. Energiatehokkuuden parantaminen kodeissa ja kiinteistöissä on yksi kustannustehokkaimmista keinoista hillitä ilmastonmuutosta. Energiatehokas asunto myös tuottaa asukkaalleen mahdollisimman paljon hyötyä. Asukas hyötyy energiatehokkuudesta asumismukavuuden lisääntymisenä ja edullisina ylläpito- ja huoltokustannuksina.

Aloita seuraamalla omia kulutustottumuksiasi

Oman energiankulutuksen muuttaminen sujuu helpommin, kun ymmärrät ensin millaiset kulutustottumuksesi ovat. Seuraa omaa kulutuskäyttäytymistäsi ja teetä tarvittaessa ammattilaisen suorittamia kartoituksia kotiisi.

Kodit ja asuinympäristöt ovat erilaisia, kerrostaloelämä on kovin erilaista verrattuna omakotitalossa asumiseen. Suomi on pitkä maa, ja erilaiset rakenneratkaisut toimivat paremmin pohjoisen suunnalla kuin etelässä. Asuinympäristö antaa ja rajaa mahdollisuuksia, mutta omalla toiminnallasi ja päätöksilläsi pystyt vaikuttamaan kotisi energiatehokkuuteen.

Mihin energiaa kuluu?

Suomalaiset kuluttavat energiaa eniten lämmitykseen, ruoan valmistukseen, saunomiseen ja kodin elektroniikkaan. Voit aloittaa kulutustottumuksiesi seuraamisen vaikkapa kotisi lämmityksestä, tavoistanne valmistaa ruokaa, saunomistavoistasi ja eri laitteiden käytöstä. Vedenkäyttöäkään ei ole syytä jättää huomiotta.

Mistä lähteä liikkeelle?

Voit lähteä liikkeelle esimerkiksi kotisi lämpötilan seuraamisesta. Eri huoneissa ja tiloissa ovat erilaiset tarpeet lämmityksen suhteen: asuintilat on fiksu pitää lämpimämpinä kuin varastotilat. Tiputtamalla yhden asteen huonelämpötilaa, säästät jopa 5 % lämmitysenergiaa.

Motiva tietää kertoa huonelämpötiloille seuraavat suositukset:

  • oleskelutilat 20-21 ºC
  • makuuhuoneet 18-20 ºC
  • varastotilat 12 ºC
  • autotalli 5 ºC.

Keittiössä viihtyvän voi olla hyvä käydä läpi kodinkoneiden energialuokitukset. Mitä enemmän laitteen energialuokituksen perässä on plusmerkkejä, sitä energiatehokkaampi laite on. Vaikka energiatehokas kodinkone on ostohetkellä se kalliimpi versio, maksaa laite itsensä takaisin sähkönkulutuksessa. Tiesitkö, että valurautainen liesi kuluttaa jopa 40 % enemmän kuin induktioliesi?

Elektroniikan käyttö

Saatamme käyttää päivän aikana useampaa erilaista sähköllä toimivaa laitetta. Jopa 3-10 % kodin sähkönkulutuksesta kuluukin kodin elektroniikan valmiustiloihin.

Mahdollisuuksien mukaan laitteita voi kytkeä jatkojohtoihin kiinni, jolloin yhden jatkojohdon pois päältä laittamisella, saat napattua useamman laitteen sammuksiin valmiustilasta.

Jääkaapin ja pakastimen osalta kannattaa keskittyä laitteiden sisälämpötiloihin. Jo yhdenkin asteen muutoksella vaikutat energian kokonaiskulutukseen. Jääkaapin sisälämpötila kannattaa pitää 4-6 asteessa ja pakastin -18 asteessa. Laitteiden sisälämpötilat voi mitata erillisillä lämpömittareilla, jotta saat selville laitteen todellisen lämpötilan.

Kodin lämmitys ja vedenkulutus 

Koska suurin osa energiasta kuluu suomalaisissa kodeissa lämmitykseen, on energiatehokkuuden parantamiseksi järkevää katsoa kodin lämmitykseen vaikuttaviin tekijöihin.

Tehostamalla lämmöneristystä ja lämmitysjärjestelmää sekä tarpeenmukaistamalla ilmanvaihtoa, vaikutat kotisi energiankulutukseen.

Veden kulutusta voit järkevöittää eri tavoin: vaihda kylpyhetki suihkuun, pese vain täysiä koneellisia astioita ja pyykkejä sekä vesihanoihin asennettavalla vakiovirtaussuuttimella voit säästää jopa 40 % vedenkulutuksessa. Ovien ja ikkunoiden tiivisteiden vaihtamisella vaikutat myös energiankulutukseen, kun rakenteista ei vuoda lämpöä ulos tai vaihtoehtoisesti tule ilmaa sisätiloihin.

Kodin kunnossapito ja remontointi

Kodin huoltaminen ja kunnossapito suunnitelmallisesti kuormittaa ympäristöä vähemmän kuin uuden rakentaminen. Rakennuksien osilla, järjestelmillä ja rakenteilla on omat tekniset käyttöikänsä, joita voi erilaisten kartoituksien ja kunnossapitotoimenpiteiden avulla tilanteen mukaan pidentää. Esimerkiksi viiden vuoden välein tarkastettu salaojajärjestelmä toimii todennäköisemmin pidempään, kuin 20 vuotta käytössä ollut ja tarkastamaton järjestelmä.

Kotia remontoidessa on järkevää miettiä ratkaisuja ja materiaalivalintoja kauaskantoisesti. Remonttien suunnitteluvaiheessa pitkäikäiset ratkaisut ovat taloudellisesti ja ympäristöä ajatellen fiksumpia, kun materiaaleja tai järjestelmiä ei tarvitse uusia muutaman vuoden välein.

Asuntoa ostaessa tai vuokratessa muista energiatodistus

Energiatodistus on lain mukaan pakollinen aina asunnon myynnin ja vuokrauksen yhteydessä. Todistuksen avulla pystyt vertailemaan potentiaalisten tulevien kotien energiatehokkuutta ja vaikuttamaan sitä kautta energiankulutukseesi.

Energiatodistus onkin hyvä hyödyntää kokonaisuudessaan ja napata todistuksen ehdotukset käytäntöön vietäviksi. Ehdotukset antavat omistajalle konkreettisia keinoja energiakulutuksen pienentämiseksi, jotka tähtäävät laskennallisen ostoenergian ja E-luvun parantamiseen.

Pienistä asioista kohti suurempia kokonaisuuksia

Lähde liikkeelle pienistä muutoksista. Mikäli suuremmat muutokset, kuten lämmitysjärjestelmän päivittäminen tai kodin energiaremontti tuntuu ajankohtaiselta, hyödynnä asiantuntijan apua ennen remontin aloittamista.

Asiantuntijan avulla osaat tehdä remontin tarvittavassa laajuudessa, oikeisiin rakenteisiin ja järjestelmiin kohdistettuna sekä ajoitettuna. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja rahaakin säästyy – ympäristövaikutuksia unohtamatta.

Energiatehokkaan kodin keskeisimmät piirteet

  • Määräyksiä parempi lämmöneristys
  • Energiatehokkaat ikkunat
  • Ilmatiiviit rakenteet
  • Koneellinen ilmanvaihto, jossa on tehokas lämmöntalteenotto
  • Energiatehokkaat sähkölaitteet ja valaistusjärjestelmä

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp