Tarjoamme pojektinjohtoa eri kokoisille hankkeille vuosien kokemuksella. Lue lisää!

Kilpailuttamisen merkitys urakan kannalta

Mielleyhtymä kilpailuttamisesta on usein hintojen vertailu. Urakkakilpailutuksessa on kuitenkin kyse paljon muustakin, sillä alhaisimman hinnan tarjoaja ei aina ole kilpailuttamisen voittaja. Urakoitsijoilla on hyvin erilaisia palveluita ja niiden laatukriteerit voivat poiketa toisistaan paljonkin. Tämän takia on tärkeä tutustua kilpailuttamisvaiheessa urakoitsija-ehdokkaisiin mahdollisimman tarkasti.

Kilpailuttamisessa määritellään loppuhankkeen sujuvuus

Kilpailuttaminen ei ehkä saa ansaitsemaansa paikkaa rakennushankkeen tärkeysjärjestyksessä, mutta se on kuitenkin kriittinen piste siihen, miten loppuhanke sujuu. Kilpailuttamisen hyvä puoli on se, että siinä saa asetettua halutut urakoitsijat samalle viivalle, joka helpottaa vertailua.

Kilpailuttamisessa asiakas ja projektipäällikkö saavat haastatella useampaa urakoitsijaa, josta he voivat myös henkilökemioiden perusteella valita itselleen parhaan urakoitsijan. Rakennushanke edistyy parhaiten, kun ihmiset toimivat hyvin yhteen eikä turhista asioista tarvitse kinastella.

Edullisin ei ole aina paras

Usein kilpailuttamisessa pyritään selvittämään hintataso, jotta voidaan valita alhainen hinta omalle hankkeelle, mutta tämä ei aina ole järkevintä.

”Alhaiseen hintaan ei välttämättä sisälly esimerkiksi laatuun ja turvallisuuteen nähden tärkeät asiat, jotka kalliimmassa palvelukokonaisuudessa on otettu huomioon. Tämän takia on tärkeää vertailla urakoitsijoita kokonaisuutena, eikä ainoastaan hintalapun perusteella.

Edullinen urakoitsija voi pidemmällä aikavälillä tulla kalliimmaksi, kuin vähän kalliimpi ja laadukkaampi urakoitsija, jos rakennushankkeen jälkeen ilmenee korjaustöitä vaativia virheitä”, kertoo Raksystemsin rakennuttamispäällikkö Tuomas Venermo.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp