Ammattilaisten suorittamista kartoituksista hyötyä asukkaalle, taloyhtiölle sekä isännöitsijälle

Kolmenkymmenen vuoden ikäisen kiinteistön ulkopinnat kaipaavat huolenpitoa

Kun märkätilojen kosteuskartoitus ja siihen liittyvät jatkotutkimukset on tehty rakennuksen kahdenkymmenen ikävuoden paikkeilla, voidaan hetkeksi hengähtää isommilta töiltä. Vasta kiinteistön lähennellessä kolmeakymmentä vuotta, tulee ajankohtaiseksi miettiä rakennuksen julkisivuja, parvekkeita ja ikkunoita sekä vesikattoa, ellei niissä ole jotain huomattavaa vikaa jo aiemmin.

Tulevia kunnostustöitä kannattaa yhdistää

Vaikka kiinteistön laadukas ylläpito vaatii paljon työtä, se kannattaa aina. Huolellinen ylläpito säästää kiinteistön elinkaarta, rahaa sekä luontoa. Lisäksi hyvin hoidetussa kodissa on mukava ja turvallinen asua, kun sisäilma on laadukasta ja talo ympärillä huollettu.

”Kiinteistön julkisivut, parvekkeet ja ikkunat ovat kaikki käytössä kuluvia osia. Niiden kulumisnopeus voi vaihdella esimerkiksi käytettyjen materiaalien ja sääolosuhteiden takia”, kertoo Raksystemsin kuntotutkimusosaston osastonjohtaja Jari Marttinen.

Julkisivujen kuntotutkimus on hyvä suorittaa noin kolmekymmenvuotiaalle kiinteistölle. Sen ikäisessä kiinteistössä yleensä alkaa näkyä jo ulkoisia vaurioita ulkovaipan rakenteessa. Yleensä julkisivujen kuntotutkimuksen ohella tutkitaan myös ikkunat ja parvekkeet, sillä niiden tarvittavat korjaustyöt on hyvä suunnitella julkisivuremontin yhteyteen.

Korjaustöiden yhdistäminen säästää sekä rahaa että aikaa, kun päästään tekemään korjaustyöt samanaikaisesti ja samoilla rakenteiden avauksilla.

Kuntotutkimukset on hyvä suorittaa, ennen kuin rakenteiden kunto on mennyt liian huonoksi. Korjausmenetelmiä ei voi valita itse, sillä rakenteen kunto määrittelee, mitä huoltotoimenpiteitä on järkevä tehdä. Mitä aiemmin kuntotutkimukset suoritetaan, sitä enemmän menetelmiä on vaihtoehtoina korjaustyöhön. Kun pääsee itse valitsemaan korjausmenetelmän, voi valita kiinteistölleen sopivimman ja itselleen taloudellisimman vaihtoehdon.

Kiinteistölle erittäin tärkeästä vesikatosta on pidettävä huolta

Julkisivujen, parvekkeiden sekä ikkunoiden kuntotutkimus lisäksi noin kolmekymmenvuotiaalle kiinteistölle täytyy tehdä myös vesikaton kuntotutkimus. Yleensä viimeistään näillä paikkeilla vesikattoa täytyy alkaa kunnostamaan erilaisin keinoin, jotta katon käyttöikää saadaan lisättyä, kuitenkin säästyen isoilta kattoremonteilta. Materiaalista riippuen hyvin hoidettu vesikatto saattaa kestää jopa 40-50 vuotta käyttöä.

”On syytä muistaa, että vaikkei vesikaton huoltamista yleensä tärkeimpänä kodin kunnostukseen liittyvänä asiana pidetäkään, on sen kunnossapito erittäin tärkeää kiinteistölle.

Jos vesikatto ei ole kunnossa, päästää se kosteutta läpi kiinteistön yläpohjaan, jonne saattaa ajan myötä kehittyä jopa sisäilmaan vaikuttava homevaurio, ellei kattoa korjata ja kosteutta kuivata huolella. Huono sisäilma taas vaikuttaa kaikkien asujien terveyteen, joten suosittelen kaikkia pitämään kiinteistöjensä vesikatoista huolta”, painottaa Marttinen.

#otakiinteistöhaltuun

Vastuullinen kiinteistönpito on säännöllistä ja ennakoivaa, sen avulla ylläpidetään kiinteistön taloudellista arvoa ja kuntoa sekä parannetaan asumisen viihtyvyyttä, turvallisuutta ja terveellisyyttä. Kiinteistönhoitoon kuuluu myös rakennuksen käytön ja asumisen ympäristövaikutusten huomioiminen. Vanhemmissa kiinteistöissä tämä tarkoittaa taloteknisten järjestelmien päivittämistä energiatehokkaiksi ja ajantasaisten määräysten mukaisiksi. Uusissa kiinteistöissä suunnitelmallisuus ja huolenpito tulee aloittaa jo alkumetreiltä lähtien.

Taloyhtiön elinkaari Raksystems

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp