Raksystemsin toimitusjohtaja Marko Malmivaara sekä varatoimitusjohtaja Hannu Lankinen.

Mies Raksystemsin menestyksen takana

Vuosi 1989 muistetaan monista sen historiallisesti merkittävistä tapahtumista, mutta samana vuonna perustettiin myös rakennus- ja kiinteistöalaa alusta asti muokannut asiantuntijayritys Raksystems Insinööritoimisto Oy. Perustaja Marko Malmivaara on toiminut yrityksen toimitusjohtajana aina alusta lähtien. Kuka on mies menestyvän yrityksen takana ja mitä vuodet ovat opettaneet?

Teekkaripojasta keskisuuren yrityksen johtajaksi

Nuorena ja innokkaana teknillisen korkeakoulun opiskelijana ei yrittäjäksi heittäytyminen ehtinyt pelottaa, vaan tahtotila tehdä ja toteuttaa itsenäisesti omia haaveita ja tavoitteita vei mennessään. Ideat olivat näin jälkikäteen ajateltuina jopa ’hulluja’, työtä tehtiin ilman kunnollista osaamista tai suunnitelmia, mutta positiivinen asenne ja odote olivat aina läsnä tekemisessä.

”Tein diplomityöni rakennusliike HAKA:lle rakentamisen laadusta ja laatukustannuksista, joita ei olisi, mikäli rakennustyö toteutetaan kerralla kunnolla. Samalla ajatuksella perustin Raksystemsin vuonna 1989 ja se on yhä vieläkin henkilökohtainen sekä yrityksemme tavoite”, toimitusjohtaja Marko Malmivaara kertoo.

Nuoresta iästä lähtien työn tekemisen on täytynyt olla Malmivaaralle kivaa ja mielekästä mutta samalla haastavaa ja antoisaa. Mielenkiintoinen työ vetää puoleensa, kuten myös toimitusjohtajalle vuosien saatossa tärkeiksi muodostuneet työkaverit.

”On hauskaa kehittää yhdessä mukavien ja innostuneiden työkavereiden kanssa yhä parempia palveluita ja viedä alaa eteenpäin sekä samalla kehittyä itse joutumalla silloin tällöin epämukavuusalueelle. Onnistumisten kautta sekin tuntuu aina vain paremmalta ja toki työyhteisön henkisen kasvun näkeminen vasta mieltä lämmittääkin”, Malmivaara jatkaa.

Taloudellisista vaikeuksista kasvun tielle

Ensimmäiset vuodet eivät olleet yritykselle taloudellisesti suotuisat. Riskipelillä edettiin useasti, vaikka taloudellinen menestyminen on aina ollut yrityksen johtajien luonnollisena tavoitteena. Kunnianhimoa jos mitä on vaatinut yrityksen nostaminen taloudellisesta ahdingosta nykypäivän menestykseen. Matkanvarrelle on mahtunut mukaan myös lapsenomaista näyttämisen halua sekä all in -ajattelutapaa.

”Olimme vuonna 1997 Tuomas Venermon ja Jussi Sutisen kanssa matkalla Tukholmassa, jossa keskustelimme yrityksestä. En olisi voinut mitenkään silloin kuvitella, että että vuonna 2019 yrityksen liikevaihto on yli 36 M€ ja henkilöstövahvuus 340 henkeä”, Malmivaara innostuu muistelemaan.

”Taloudellisesti tappiolliset vuodet olivat henkisesti erittäin raastavia, mutta ne opettivat nöyryyttä, pitkäjänteisyyttä ja periksiantamattomuutta. Muistan kuinka äitini sanoi, että rakentaminen ei lopu koskaan, joten usko huomiseen on aina säilynyt”, Marko Malmivaara luonnehtii.

Vaikeita päätöksiä ja luopumisia

Vuosikymmenten varrelle mahtuu tuhansia päätöksiä, ratkaisuja, neuvotteluja, riitoja sekä ilon ja surun hetkiä. Marko Malmivaara kuvailee, että vaikeimpia hetkiä ovat olleet läheisten ihmisten poistumiset yrityksen toiminnasta. Samalla toimistolta on lähtenyt niin työtoveri kuin ystävä.

Johtajana Malmivaara kaipaa läheisiä työkavereita auttamaan ja tukemaan häntä päätöksiä edeltäviin pohdintoihin. Toisen kanssa sparraaminen helpottaa päätöksentekoa ja ratkaisu muodostuu helpommin toimitusjohtajan ajatuksiin. Loppujen lopuksi johtaja on aina yksin, vaikka kuinka ympärillä olisi hyvä ja luotettava tukiverkosto.

Draivilla eteenpäin

Viimeiset vuodet ovat olleet huimia kasvun vuosia; neljän viimeisen vuoden aikana yritys on kasvattanut liikevaihtoaan ja henkilöstöään reilusti yli kolminkertaisesti. Yritystoiminta on myös laajentunut muihin Pohjoismaihin. Tavoitteena on jatkaa kasvua erityisesti yritysostoin, sillä koskaan ei pidä tyytyä nykyiseen tilanteeseen vaan aina tulee pyrkiä eteenpäin ja hakea sitä muutoksen kautta. Nykytilanteen säilyttäminen ei olisi Malmivaaran mielestä läheskään niin kiinnostavaa ja haastavaa, kuin kasvun tavoitteleminen.

Alalla on vielä paljon tehtävää; diplomityön aihe on aina vain ajankohtainen, sillä rakentamisessa tehdään yhä liikaa virheitä eivätkä kiinteistönomistajat tänä päivänäkään ymmärrä huollon ja tarkastamisen merkitystä. Raksystems tunnetaan Suomen suurimpana kuntotarkastusyhtiönä, mutta viime vuosina yritys on panostanut paljon myös korjaussuunnitteluun ja rakennusprojektien rakennuttamiseen ja valvontaan. Yrityksen henkilökunta pitää tärkeänä tutkimuksissa löytyneiden virheiden ja vaurioiden korjaamista kunnon suunnitelmilla ja laadukkaalla työn valvonnalla.

Ajankohtaisten teemojen ja tarpeiden edelläkävijältä vaaditaan kekseliäisyyttä ja yrittelijäisyyttä. Viimeisinä vuosina haasteen arkeen on luonut alan ammattilaisten vähyys, juuri sillä hetkellä kysytyimmillä aloilla, kuten sisäilmaosaamisessa.

”Ihmisten tarpeet ja tietoisuus ovat lisääntyneet näiden vuosikymmenten aikana. Yrityksenä meidän tulee vastata tähän mm. kehittämällä mobiiliapplikaatioita, tuomalla sisäilma-antureita kuluttajien kotiin ja luomalla ammattilaisten arkea helpottavia portaalipalveluita, jotka edesauttavat kiinteistön ennakoivaa kunnossapitoa. Koen näiden uusien palveluiden kehittämisen erittäin mielenkiintoisena ja antoisana, samalla oppii itsekin aina uutta teknologian kehittymisestä”, Malmivaara kertoo.

Joukkueen kasaaminen ympärille on onnistunut ja työn tekeminen tuntuu vapauttavalta. Toimitusjohtaja kokee tehtäväkseen kehittää alaisiaan ja antaa heille tilaa kasvaa. Hän iloitsee työntekijöidensä henkisestä kasvusta ja vastuunottamisesta ja on tyytyväinen, että nykyään suomalainen yrityskulttuuri myös kannustaa siihen.

”Pienetkin asiat vaikuttavat ja saattavat muuttaa yrityksen kurssin ihan koska tahansa. Ongelmat ja niihin johtaneet asiat tulee tunnistaa ajoissa ja nähdä mahdollisuudet, jotta voimme uusiutua. Ota pää pois pensaasta, jos haluat kehittyä”, Malmivaara kehottaa.

Useiden vuosien ajan kestänyt kasvu on tuonut kärsivällisyyttä, suunnitelmallisuutta, keskustelutaitoa, itseluottamusta, näkemystä, nöyryyttä sekä ihmisymmärrystä Malmivaaralle.

”Tavoitteenani on kehittää Raksystemsistä ihmisläheisempi insinööritoimisto, niin sisäisesti kuin ulkoisesti”, yrityksen perustaja ja pääomistaja, toimitusjohtaja Marko Malmivaara summaa.

Raksystems on Marko Malmivaaran mukaan…

  • iloinen ja optimistinen
  • rohkea mutta rento
  • luotettava ja asiantunteva

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp