Ikkunat huurtuvat - mistä on kyse? Kosteus sisäpinnalla johtuu eri syystä kuin kosteus ikkunan välissä. Kosteutta ikkunan välissä kuvassa.

Miksi kodin ikkunat huurtuvat pakkasella?

Talven aikana kodin ikkunat huurtuvat aika ajoin. Huurtumista voidaan havaita ikkunan sisäpinnallla, lasien välissä tai ulkopinnalla. Ikkunan sisimmäiseen lasiin tiivistyy kosteutta, kun lämmin ja kostea sisäilma kohtaa ilmaa kylmemmän lasin. Ilmiö korostuu, jos ulkona on tavanomaista kovempi pakkanen.

Ikkunan sisäpinta ja välitila huurtuvat eri syystä

Sisäpinnan huurtuminen viittaa yleensä sisäilman liialliseen kosteuteen tai puutteelliseen ilmanvaihtoon. Sisätiloissa on monia kosteuslähteitä, jotka vaikuttavat ilmankosteuteen, kuten kasvit, ruoanlaitto, pesutilat, sauna, suuri henkilömäärä ja riittämätön ilmanvaihto.

Ikkunan sisäpinnan huurtumista voidaan ehkäistä takaamalla riittävä ilmavirtaus ikkunalasin edessä eli poistamalla ikkunan edessä olevat esteet ja ylimääräiset kosteuslähteet sekä tehostamalla ilmanvaihtoa ja säätämällä huoneilman lämpötilaa.

Ikkunan välitilaan voi kertyä kosteutta, jos sisäilma on ylipaineinen. Tällöin kostea sisäilma voi päästä tunkeutumaan ikkunan sisä- ja ulkopuitteen väliseen tilaan esimerkiksi kaihdinsäädinreikien, lukkojen ja tiivisteen raosta. Lämmin ja kostea ilma tiivistyy kylmän, ulommaisen lasin sisäpintaan.

Huoneistoon syntyy ylipainetta, jos poistoilmanvaihto ei ole riittävä. Ylipaine syntyy esimerkiksi usein kaksikerroksisen, avoportaikkoisen huoneiston yläkertaan, kun ilmanvaihto on liian heikko. Ilmanvaihdon tulisi olla rakennuksessa aina hieman alipaineinen.

Painesuhteet voidaan selvittää asiantuntijan tekemällä paine-eromittauksella.

Ulkopinnan huurtuminen kielii energiataloudellisuudesta

Ikkunan ulkopinnan huurtumisessa on kyse eri ilmiöstä. Nykyiset energiataloudelliset ikkunat saattavat huurtua erityisesti syksyisin ja keväisin ulkoilman suhteellisen korkeasta kosteudesta johtuen.

Hyvin eristävissä ikkunoissa lämpövuoto on niin vähäistä, että ulkopinta pääsee jäähtymään joissakin olosuhteissa ulkoilmaa kylmemmäksi ja tämä aiheuttaa ulkolasin huurtumisen. Tämä ei siis tarkoita, että ikkuna olisi viallinen vaan päinvastoin, sitä voidaan pitää merkkinä energiansäästöstä.

Ulkopinnan huurtumista voidaan vähentää rakenteellisin ratkaisuin tai käyttämällä ulommaisena pinnoitettua lasia.

Lataa itsellesi KotiApp!

Kodin älykäs huoltokirja, KotiApp, auttaa sinua kotisi kunnossapidossa. Kotisi huollosta tulee helppoa, ohjattua ja säännöllistä. Jatkuvalla kodin huollolla ja epäkohtien aikaisella korjaamisella voit säästää jopa kymmeniä tuhansia euroja sekä turvata perheesi terveyden.

  • Palvelu soveltuu kaikille kodeille ja vapaa-ajan asunnoille.
  • KotiAppin avulla näet yleiskatsauksen kotisi kunnosta selkeiden kuvakkeiden avulla.
  • Muistat tärkeät kodin huolto- ja kunnossapitotehtävät, sillä KotiApp muistuttaa tulevista tehtävistä.
  • Tallennat kaikki kotisi tärkeät tiedot ja dokumentit KotiAppiin maalien värikoodeista virallisiin asiakirjoihin saakka. 
  • Saat asiantuntijan aina tarvittaessa apuusi

Lataa tästä!

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp