Radon on radioaktiivinen kaasu.

Miten radon vaikuttaa ihmisten kodeissa?

Monet ovat saattaneet kuulla radonista ja sen vaaroista, erityisesti keuhkosyöpäriskin takia. Mitä radon oikeasti on ja miksi se vaikuttaa niin vahvasti suomalaisten turvalliseen ja terveelliseen asumiseen Suomessa?

Mitä on radon?

Radon on hajuton, mauton ja väritön radioaktiivinen kaasu, joka kulkeutuu maaperästä suomalaisten koteihin. Radonia sisäilmassa ei voi siis mitenkään itse havaita, minkä takia radonin mittaaminen onkin erittäin tärkeää. Radonmittaus on ainoa tapa selvittää, löytyykö omasta kodista rajoja ylittävää määrää radonia.

Säteilylain (859/2018) mukaan asunnon huoneilman radonpitoisuus ei saa ylittää arvoa 300 Bq/m3. Asunnot, joiden rakennuslupa on myönnetty 1.4.2004 tai sen jälkeen tulee suunnitella ja rakentaa siten, että radonpitoisuus ei ylitä arvoa 200 Bq/m3. Maailman terveysjärjestö, WHO sen sijaan ohjeistaa asunnon radonpitoisuuden enimmäisarvoksi 100Bq/m3.

Miksi kodin radonpitoisuus kannattaa mitata?

Korkean sisäilman radonpitoisuus kasvattaa keuhkosyöpäriskiä merkittävästi. Radonin aiheuttamaan keuhkosyöpään menehtyy vuosittain Suomessa arviolta 300 ihmistä. Radonille altistuminen ei aiheuta mitään välittömiä oireita, esimerkiksi huimausta tai yskää. Tämän takia kaikkien riskialueilla asuvien on äärimmäisen tärkeää mitata kotinsa radonpitoisuudet, koska ilman mittausta haitallisia pitoisuuksia on mahdotonta havaita.

Enimmäisarvon 300 Bq/m3 ylittäviä koteja on kaikkialla Suomessa, mutta korkeimmat radonriskialueet sijaitsevat tyypillisesti Etelä-Suomessa ja Pirkanmaan alueella.

Korkean radonriskien alueet Suomessa -kartta. Raksystems tekee radonmittauksia koko maassa.
Korkean radonriskinalueet, radonpaikkakunnat Suomessa

Radonmittaus on järkevä suorittaa myös muualla Suomessa, etenkin jos rakennus sijaitsee hiekka- tai soramaalla.

Miten radonmittaus suoritetaan?

Virallisen radonmittauksen voi suorittaa Säteilyturvakeskuksen (STUK) hyväksymällä radonmittauspurkilla. Mittaus kestää kahden kuukauden ajan ja mittaus täytyy suorittaa aikavälillä 1.9.-31.5. Mittausmenetelmällä on Säteilyturvakeskuksen (STUK) hyväksyntä. Raksystems SRH:n käytössä olevat radonmittarit analysoidaan Ruotsissa sijaitsevassa ISO 17025 akkreditoitussa Radonova-tutkimuslaboratoriossa erittäin tarkoin tutkimusmenetelmin, joka takaa luotettavan mittaustuloksen.

Tulokset voit merkata helposti kotisi sähköiseen huoltokirjaan KotiAppiin, josta näet kätevästi aikaisemmin teettämäsi mittaustulokset. Mittaus suositellaan tehtäväksi viiden vuoden välein. Kun kaikki kotiisi liittyvät tiedot löytyvät samasta paikasta, on kodin kunnossapito ja myöhemmin myynti myös helpompaa ja vaivattomampaa. Radonturvallinen sisäilma myös nostaa kotisi arvoa ja on etuna esimerkiksi kodin myynnin yhteydessä.

Jos mittaustuloksen mukaan radonpitoisuuden raja-arvot ylittyvät, suositellaan kotiin tehtävän radonkorjausta.

Tutustu radonmittaus- ja korjauspalveluihimme täällä!

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp