Miten varmistan kodin paloturvallisuuden?

Omainsinöörin vinkit paloturvallisuuden varmistamiseen

Paloturvallisuus kunnossa = ei tulipaloja

Suuri osa tulipaloista syntyy ihmisten virheellisestä toiminnasta. Kodin paloturvallisuus on tärkeää, sillä jos kodin paloturvallisuudesta olisi muistettu huolehtia, tulipaloja syntyisi vähemmän.

Joka päivä noin kahdeksassa kodissa palaa. Kun kodissa syttyy tulipalo, on jokaisen velvollisuus auttaa ja varmistaa pääsy ulos kodista minuuteissa. Oma toiminta on erityisen tärkeässä asemassa palon alkuvaiheessa alkusammutuksessa ja mahdollisessa tiloista pelastautumisessa.

Pientalojen rakentamisen avuksi on säädetty monia paloturvallisuusmääräyksiä, joiden tarkoituksena on ohjata rakentamista mahdollisimman paloturvalliseen suuntaan. Määräykset ja ohjeet kertovat mm. palon leviämisen ja syttymisen estämisestä ja siitä, miten palavasta tilasta poistutaan. Talon rakentajan ja vanhan talon omistajan on syytä tutustua paloturvallisuusmääräyksiin ja varmistaa, että oma koti on määräysten ja ohjeiden mukainen.

Omainsinööri kokosi vinkit, joiden avulla pidät kotisi paloturvallisuuden kunnossa.

Tee näin:

  1. Tarkista palovaroittimien toiminta mielellään kerran kuukaudessa. Tarkista patterit, sijainti ja palovaroittimen ikä.
  2. Varmista, että palovaroittimia on riittävä määrä tilan kokoon nähden. Varoittimia tulisi olla yksi kappale kuuttakymmentä neliötä kohti ja kaikissa asuinkerroksissa.
  3. Varmista, että hätäpoistumistiet toimivat ja ovat esteettömiä. Ikkunoissa ja ovissa tulee olla kiinteät kahvat, seinissä tikkaat ja ikkunoiden koko tulee olla sellainen, että ne mahdollistavat vapaan poistumisen.
  4. Hanki kotiin alkusammutusvälineitä, neste- tai jauhesammutin ja/tai sammutuspeite – muista sijoittaa ne käden ulottuville.
  5. Älä käytä vioittuneita sähkölaitteita.
  6. Käytä sähkölaitteita ja kodinkoneita vain silloin, kun olet itse kotona.
  7. Auta muita hätätilanteissa – mikäli naapurista kuuluu palohälyttimen ääni, tarkista tilanne ja avuntarve.
  8. Hyödynnä asiantuntijaa kodin remonteissa ja rakenteisiin liittyvissä paloturvallisuusasioissa.
  9. Varmista, että kotisi numero näkyy selkeästi tielle, jotta tositilanteessa palokunta ja viranomaiset löytävät paikan päälle näppärästi.
  10. Pidä huoli, että jokainen perheenjäsen tietää miten toimitaan tulipalotilanteessa.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp