Raksystemsin uusi alku 2014

Raksystems is back! – Raksystemsin uusi aika

Vuoden 2014 marraskuussa se vihdoin tapahtui. Raksystems teki paluun, kun toimitusjohtaja Marko Malmivaara päätti ostaa Raksystemsin osakekannan takaisin Anticimex Oy:ltä. Alku sisälsi paljon puurtamista, mutta myös iloa. Erityisesti Raksystems is back -juhlat karnevaaliteemalla ovat varmasti jääneet monelle asiakkaalle ja yhteistyökumppanille mieleen Raksystemsin uudesta alusta – työntekijöitä unohtamatta.

”Fiilis talon sisällä oli katossa, joten pitihän sitä päästä juhlistamaan myös asiakkaiden kanssa. Juhliin osallistui 700 vierasta sekä työntekijää ja ne olivat selvä menestys. Moni asiakas hehkuttaa tilaisuutta vielä vielä tänäkin päivänä”, kertoo toimitusjohtaja Marko Malmivaara.

Kotipesä kuntoon

Ensimmäiset vuodet kuluivat yrityksen prosesseja ja toimintatapoja kehittäessä. Järjestelmäkehitykseen panostamalla saatiin paljon toimintaa tehostavia ja helpottavia työkaluja, jotka ovat vielä tänäkin päivänä käytössä. Näistä hyvänä esimerkkinä CRM- ja raportointijärjestelmä, jotka ovat täysin oman koodaritiimimme käsialaa.

Isoin muutos oli liiketoimintojen muodostaminen, jonka myötä rakennettiin osastorakenteet ja valittiin niihin vetäjät. Syntyi neljä pääliiketoimintoa, joihin kuuluivat kuntotutkimukset, kuntotarkastukset, suunnittelu sekä rakennuttaminen ja valvonta. Samalla 25 ansioituneimmalle työntekijälle tarjottiin osakkuutta ja he tarttuivat ehdotukseen ilolla.

”Kutsuimme tätä aikaa leikkisästi nimellä kotipesä kuntoon. Olihan se aika härdelliä, mutta lopulta kaikki saatiin kasaan. Ensin kehitettiin ja ideoitiin, sitten jalkautettiin. Ilmeisesti jotain tehtiin oikein, sillä tässä sitä nyt ollaan’’, jatkaa Malmivaara.

Fokus takaisin henkilökuntaan ja asiakkaisiin

Ruotsin vallan aikana henkilöstöön ja asiakkaisiin panostaminen oli jäänyt hieman taka-alalle. Tähän alettiin keskittää voimavaroja yhä enemmän lisäämällä viestintää myynnin ja markkinoinnin keinoin. Myös henkilökunnan etuja parannettiin mm. työkykyvakuutuksella ja kulttuurieduilla.

Viestinnän keskiöön otettiin mukaan uudet arvot. Tekemisen meininki, paras palvelu ja hyvinvoiva ihminen kiteyttivät erinomaisesti yrityksen toiminnan ytimen. Uusien arvojen lisäksi henkilöstöä motivoitiin filosofi Esa Saarisen koulutusten avulla, jonka hellän dynaaminen ajattelutapa vetosi erityisesti toimitusjohtaja Malmivaaraan.

”Hellä dynaamisuus kiteyttää hyvin sen, mitä itse ajattelen yrityksen johtamisesta. Virheiden tekemistä ei tarvitse pelätä ja jokainen saa olla oma itsensä. Tällaisessa turvallisessa ilmapiirissä henkilöstö ottaa vastuuta ja laittaa itsensä täysillä likoon’’, Malmivaara miettii.

Tavoitteena kasvu

Kuntotarkastus- ja kuntotutkimuspalveluiden toiminta oli vahvaa myös erkanemisen jälkeen, vaikka joitakin markkina-alueita menetettiinkin. Toisin oli suunnittelun sekä rakennuttamisen ja valvonnan osalta, sillä niiden toiminta oli pienimuotoista. Seuraavaksi tavoitteeksi yritys otti näiden liiketoimintojen kasvattamisen.

”Jokaisessa hankkeessa tulee vastaan kohteita, joita tulee tutkia vielä tarkemmin. Panostamalla suunnitteluun sekä rakennuttamiseen ja valvontaan, pystyimme tarjoamaan palveluita projektin alusta loppuun asti’’, toimitusjohtaja Marko Malmivaara selventää.

Liiketoimintojen kasvu tapahtui rekrytoinnein, mutta myös yritysostoin. Ensimmäinen kauppa tapahtui vuonna 2016, kun Raksystems osti AEC Rakennus Oy Projektinjohdon osakekannan. Sen jälkeen ostettiin Insinööritoimisto R J Heiskanen Oy vuonna 2018 ja vuonna 2019 joukkoon on liittynyt Sisäilmatalo Kärki Oy, Dry-IT Ab, Helsingin Seudun Suunnittelu- ja Rakennuttajapalvelu HSSR Oy sekä Tubular Oy.

Suurin muutos tapahtui vuoden 2018 lopussa, kun MB Rahastoista tuli yrityksen pääomistaja. Kasvaneilla resursseilla päästiin laajentamaan toimintaa ja tavoittelemaan myös kansainvälisiä markkinoita. Dry-IT:n oston myötä yrityksellä on neljä aluetoimistoa nyt myös Ruotsissa.

”Kasvu on ollut hurjaa! Alussa henkilökuntaa oli 100, nyt 350. Liikevaihtokin on kasvanut 10,2 miljoonasta eurosta 37 miljoonaan euroon. Välillä sitä pysähtyy miettimään, että mihin tässä ollaan oikein menossa. Olemme kuitenkin saaneet ympärillemme huikean johdon ja hallituksen, joiden tekemiseen luotan sataprosenttisesti. Tästä ei voi seurata kuin hyvää!’’, tiivistää Malmivaara.

Raksystems Insinööritoimisto Oy perustettiin helmikuussa 1989 yrityksen toimitusjohtaja Marko Malmivaaran sekä Mikko Juvan ja Jyrki Lehdon toimesta.

Kolmen diplomi-insinööriopiskelijan perustamasta rakennusalan messuja tuottavasta yrityksestä on kasvanut melkein 340 henkeä työllistävä Suomen johtava kiinteistöjen kuntotutkimuksiin ja asiantuntijapalveluihin keskittynyt yhtiö.

Juhlistamme vuoden 2019 ajan yrityksen 30-vuotisjuhlavuotta muistelemalla Raksystemsin historian merkittäviä vaiheita, työntekijöitä, hetkiä ja arvoja.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp