Kuin uusi taloyhtiö – Rivitaloyhtiön laajan julkisivuremontin asiantuntijana

Asunto Oy Maratonkuja pohti isompaan julkisivuremonttiin ryhtymistä, sillä viimeisimmästä maalauskunnostuksesta oli kulunut kymmenisen vuotta. Esiselvitystyön jälkeen taloyhtiö päätyi ryhtymään laajaan korjaushankkeeseen, jossa kiinteistöjen ulkoseinärakenteet uusittiin lämmöneristeitä myöden. Raksystemsin asiantuntijat olivat hankkeessa mukana hankesuunnittelusta takuuaikaan asti. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja on luvannut kertoa meille, miten hanke sujui ja antaa myös vinkkejä sujuvaan hankkeeseen.

Remontin kohteena kaksikerroksinen rivitalo

Asunto Oy Maratonkujaa voisi luonnehtia tyypilliseksi kasaririvitalokohteeksi ulkonäkönsä puolesta. Vuonna 1984 rakennetun taloyhtiön seinät ovat punaiset ja puiset, ikkunapielet ja -pellit tummanruskeat. Myös valkoisia yksityiskohtia voi havaita julkisivuista ja patioista.

’’Aikakauden piirteet voi havaita yhä julkisivuremontin jälkeenkin’’, sanoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Timo Laakso.

Hankkeen aikataulu suunnittelusta toteutukseen

Taloyhtiön julkisivuremontti lähti liikkeelle hankesuunnittelulla vuoden 2020 alussa. Raksystemsin laatiman hankesuunnitelman avulla taloyhtiö pääsi puntaroimaan eri korjausvaihtoehtoja. Vaihtoehdoista valittiin ratkaisu, joka sisälsi puupaneeliverhouksen ja ulkoseinien lämmöneristyksen uusimisen. Se oli kustannuksiltaan ja toimenpiteiltään vaihtoehdoista raskaimmasta päästä.

Korjaussuunnittelijat aloittivat suunnitteluasiakirjojen laatimisen vuoden 2020 lopussa ja suunnitelmat valmistuivat vuoden 2021 alussa. Raksystems laati hankkeen arkkitehti- ja rakennesuunnitelmat.

Myös urakan kilpailuttaminen tapahtui Raksystemsin asiantuntijan toimesta. Sama asiantuntija jatkoi rakennustyön valvojana huhtikuussa 2021 alkaneen ja heinäkuussa 2022 loppuneen urakan aikana. Tällä hetkellä hankkeessa vietetään takuuaikaa.

’’Tulin mukaan hallitustoimintaan kesällä 2021. Ensin olin hankkeessa mukana hallitusjäsenen roolissa ja syksyllä minusta tuli hallituksen puheenjohtaja’’, Laakso kertoo.

Remontti toi merkittävää energiansäästöä energiakriisin keskelle

Julkisivuremonttiin sisältyi paljon erilaisia energiaparannustoimia. Ulkoseinien lämmöneristeiden uusimisen lisäksi ulkovalaisimet vaihdettiin energiatehokkaampiin led-valaisimiin. Lisätyönä yläpohjaa lisäeristettiin myös puhallusvillalla.

Lisätyöt luonnollisesti venyttivät projektia, mutta se on kannattanut. Olen seurannut kaukolämmön hintoja ja jos nyt verrataan puhtaasti vuotta toiseen, niin säästöä on syntynyt semmoiset 20-25 %. Energiansäästö on siis ollut todella iso’’, tiivistää Laakso.

’’U-arvon eli rakenteen ja materiaalin lämmöneristävyyden suhteen päästiin melkein uudisrakentamisen tasolle’’, tiivistää rakennesuunnittelijana hankkeessa toiminut Lauri Ranta.

Rakennustyön valvojasta on jäänyt positiivinen kuva

’’Olin jokaisessa työmaakokouksessa mukana. Valvoja oli jämäkkä kaveri, joka toi asiat ymmärrettävästi esille niin, että me taviksetkin ymmärrettiin’’, sanoo Laakso.

’’Homma toimi myös työmaan laadunvalvonnassa ja raportoinnissa. Erityisesti raportointi oli esimerkillistä. Se tapahtui hyvässä aikataulussa ja todella nopeasti’’, jatkaa Laakso

Taloyhtiö näyttää remontin jälkeen uudelta

’’Projekti on ollut iso, mutta silti se sujui suhteellisen hyvin. Erityisesti rakennuksien ulkonäkö ja kaikki, mitä voi aistein havainnoida ulkopuolelta, oli hyvä’’, tiivistää Laakso.

’’Taloyhtiö näyttää kuin uudelta. Kokonaisuus oli todella onnistunut, joten olen tyytyväinen. Niin urakoitsijan kuin taloyhtiönkin kanssa toimiminen oli helppoa. Hallitukselle erityiskiitos siitä, että he osallistuivat hankkeeseen mukavan aktiivisesti ja olivat kiinnostuneita taloyhtiön asioista’’, sanoo hankkeessa rakennuttajakonsulttina ja rakennustyön valvojana toiminut asiantuntija Kimmo Somerjoki.

Vinkit onnistuneen julkisivuremontin läpiviemiseen

’’Jos jotain voisin tehdä toisin, jättäisin osakasviestinnän taloyhtiön hallitukselle tai ulkopuoliselle asiantuntijalle. Meillä osakasviestinnästä vastasi urakoitsija eivät he selvästi osanneet ajatella niin kuin osakas tai asukas’’, sanoo Laakso.

’’Suosittelisin taloyhtiöitä selvittämään voisiko urakkaa toteuttaa talvella eli rakentamisen sesongin ulkopuolella. Valtaosa tämän hankkeen töistä toteutettiin tuona ajankohtana ja ymmärtääkseni se varmisti tilaajalle kustannustehokkaan työhinnoittelun ja ammattitaitoiset tekijät’’, lopettaa Somerjoki.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp