Anni Jyrkinen toimii Raksystemsin sähkösuunnittelijana.

Sähkösuunnittelijana Raksystemsillä – Anni Jyrkinen

Pääkonttori vasta heräilee tammikuiseen aamuun, mutta eräältä työhuoneelta kuuluu jo iloista naurua. Kun ovi aukeaa, vastassa on aurinkoisen hymyilevät kasvot. Sähkösuunnittelijana Raksystemsillä työskentelevä Anni Jyrkinen on luvannut kertoa urastaan Raksystemsillä ja avata sähkösuunnittelijan työtä sellaisellekin, jolle aihe on uusi.

Sähköä ilmassa

Anni unelmoi nuorena kahdesta asiasta: Helsingistä ja sähköstä. Heinolassa varttunut matemaattisesti lahjakas nuori nainen oli varma, että muuttaisi aikuisena Helsinkiin. Ja niin siinä sitten kävikin. Vuonna 2011 hän tuli opintojen perässä Helsinkiin ja aloitti sähkövoimatekniikan opinnot Metropoliassa.

Neljän vuoden ammattikorkeakouluopinnot johtivat sähköinsinöörin tutkintoon ja toive oli päästä töihin teollisuuteen. Anni meni kesätöihin ABB:lle, mutta huomasi, että siellä ei ollutkaan kunnolla töitä. Hän päätti hakea sähkösuunnittelijaksi ja työskenteli Yhtyneet Insinöörit Oy:ssä, kunnes tuli Raksystemsille keväällä 2020.

Mitä sähkösuunnittelijan työhön kuuluu?

Sähkösuunnittelija tyypittää esimerkiksi pistorasioiden paikat, mihin valaisimet ja kytkimet sijoitetaan, sähkökeskukset ja oikeastaan ihan kaikki laitteet, jotka tarvitsevat sähköä. Anni tekee paljon yhteistyötä arkkitehtien ja LVI-suunnittelijoiden kanssa. Myös sähköautojen latausjärjestelmät työllistävät tällä hetkellä varsin paljon.

Anni sanoo olevansa varsinainen erakko ja viihtyvänsä yksin työnsä parissa, mikä kuulostaa hassulta hänen kuplivan ja sosiaalisen olemuksensa vuoksi. ”Minulla on tosi hyvä looginen päättelykyky ja pidän siitä, että asiat kuin asiat menevät loogisesti eteenpäin”, sanoo Anni.

Omaa työtänsä Anni haluaa kehittää vieläkin organisoidummaksi ja myös itseään olemaan tehokkaampi. Töitä on tällä hetkellä paljon ja välillä tuntuu, että aika ei ihan riitä. Anni työskentelee tällä hetkellä noin 95 prosenttisesti toimistolla ja loput 5 prosenttia työmailla. Tätä suhdetta hän haluaisi kasvattaa niin, että työmaakäynteihin olisi enemmän aikaa.

Raksystemsin suunnitteluosastolla työskentelee noin 60 asiantuntijaa. Sähkösuunnittelutiimissä on tällä hetkellä kolme henkilöä.

Asiakkaita ovat yleensä taloyhtiöt

Anni kertoo, että urallisesti tämä on ollut oikea ratkaisu. ”Tein aikaisemmin suunnittelua liikekiinteistöille ja korjausrakentamisen sähkösuunnitteluakin, mutta taloyhtiöpuoli oli minulle uutta Raksystemsille tullessani”, hän kertoo.

Tällä hetkellä Annin työ painottuu lähes kokonaan taloyhtiöpuolen sähkösuunnitteluun. Toisaalta Anni toivoo, että tulevaisuudessa hän saisi myös muita töitä korjausrakennuspuolen töiden lisäksi. Valaistussuunnittelu kiinnostaa Annia myös ja hänestä olisi hienoa päästä tekemään yhteistyötä sisustussuunnittelijoiden ja arkkitehtien kanssa valaistuksen parissa.

Anni on koko osaston ilopilleri. Annin naurun kuulee jo kaukaa. Anni pitää huolen tykyreissujen visailuista ja muutenkin osaston visailuista. Työtään Anni lähestyy myös positiivisen rennolla asenteella. Anni on joutunut hetkellisesti kannattelemaan sähköosastoamme ja suoriutunut siitä hyvin. Erityiskiitos Annille osaston yhteishengen mahtavasta ylläpitämisestä!”, kertoo Annin esimies Viljo Igonen.

Parasta Raksystemsillä

”Minut otettiin tosi lämpimästi vastaan, kun aloitin Raksystemsillä”, Anni kertoo.

Ilmapiiri oli lämmin ja hän yllättyikin siitä, miten tutuksi kaikki osaston työntekijät tulivat heti, vaikka kyseessä oli iso yritys. Anni kertoo, että raksilla on tosi kivoja työkavereita ja siksi hän viihtyykin työssään niin hyvin.

Rakastan Helsinkiä

Anni asuu tällä hetkellä kumppaninsa ja Tipsu-koiransa kanssa Töölössä. ”Rakastan Helsinkiä ja Töölö on aivan mahtava paikka asua, Hietsukin on vieressä”, hän sanoo hymyillen.

Anni luettelee harrastuksiansa, joita on hengästyttävän paljon. Beach volley, sulkapallo, padel, jooga, laskettelu, pyöräily ja kaikenlaiset käsityöt. Anni pelaa lentopalloa myös 1-sarjassa. Miten ihmeessä energiaa riittää näin moneen?

Anni rakastaa myös päivittäistavarakauppa Lidliä. ”Olen erittäin kiinnostunut kauppavertailuista muutenkin ja viime vuonna päätin aloittaa oman vertailun”, hän kertoo naurussa suin. Anni päätti arvioida kaikki pääkaupunkiseudun Lidlit ja perusti Instagramiin tilin ihan sitä varten. Viime vuoden tavoitteekseen hän asetti käydä arvioimassa kaikki Helsingin, Espoon ja Vantaan Lidlit. ”Pääsin aika pitkälle. Ehdin vuoden aikana arvioida noin 30 kauppaa ja koska kaksikymmentä kauppaa jäi vielä jäljelle, niin harrastus jatkuu”, hän nauraa.

Tulevaisuuden unelmia

Anni haaveilee elämästä omakotitalossa Helsingin keskustassa. Hänellä olisi paljon koiria ja laamoja sekä laaman ja alpakan villoista syntyisi käsitöitä.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp