Raksystems 365 – Kuntotutkimukset

Täydellinen paketti asuntokauppaan

Omakotitalon myyjälle on kehitetty asuntokauppatilannetta varten palveluita, joita ilman asuntokaupan tekeminen on laitonta mutta myös epävarmempaa ja riskialtista. Myyjän on helppo hoitaa koko kauppaprosessi kolmen palvelun avulla; asuntokaupan kuntotarkastuksen, energiatodistuksen ja piilovirhevakuutus Kauppaturvan avulla. Kuntotarkastus määrittelee kaupan kohteen kunnon. Piilovirhevakuutus taas täydentää kuntotarkastuksen ja energiatodistus on lain mukaan pakollinen.

Kuntotarkastus on luonteva osa asuntokauppaa

Kaupan kohteen kunnon määritteleminen on yksi asuntokaupan ensiaskeleista. Suoritusojeen mukaan laadittu asuntokaupan kuntotarkastus antaa pohjan myytävän kodin arvon määrittelemiselle sekä valottaa tulevalle ostajalle kodin nykytilanteen sekä mahdollisia tulevia huolto- ja kunnostustoimenpiteitä sekä remonttitarpeita.

Puolueettoman kuntotarkastajan kirjallinen lausunto rauhoittaa ostajan mieltä ja luo turvallisen ympäristön mittavalle taloudelliselle panostukselle. Kuntotarkastuksen avulla jokainen kaupan osapuoli tietää myytävän kohteen kunnon.

Lue lisää kuntotarkastuksesta.

Energiatodistus on lain mukaan pakollinen

Muista tilata energiatodistus ennen asuntokauppaa! Energiatodistus on lain mukaan pakollinen aina asunnon myynnin ja vuokrauksen yhteydessä. Aivan, kuten muissakin rakennuksissa. Nykyinen energiatodistus perustuu kokonaisvaltaiseen energialaskentaan, jossa huomioidaan rakennuksen rakenteiden ja järjestelmien tekniset ominaisuudet. Laskenta tuo rakennukset paremmin vertailukelpoisiksi keskenään energiatalouden näkökulmasta. Energiatodistus on voimassa 10 vuotta.

Energiatodistuslain toimintaa valvova Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara aikoo langettaa uhkasakkoja kohteille, joilta puuttuu myynnin tai vuokrauksen yhteydessä energiatodistus.

Energiatehokkuus on aihe, jota yhä useampi asunnonomistaja Suomessa miettii. Kotitalouksissa merkittävin energiasäästö saadaan aikaan käyttämällä energiatehokkaita lämmitysjärjestelmiä ja parantamalla lämpöeristyksiä. Energiatodistus auttaa tulevaa ostajaa tulevien lämmitys- ja sähkökustannusten arvioimisessa.

Lue lisää energiatodistuksesta.

Piilovirhe on nimensä mukaan myös kuntotarkastajalta piilossa

Ammattitaitoisinkin kuntotarkastaja puuttuu tarkastuksella vain niihin riskialttiisiin kohtiin, jotka Suoritusohjeen ja asiantuntijan ammattitaidolla ja kokemuksella kohteessa tekemässä tarkastuksessa ovat sellaisiksi havaitut. Tavallista on, että rakenteita ryhdytään avaamaan vain riskirakenteiksi määriteltyjen rakenteiden kohdalta sekä mikäli on syytä epäillä rakennevirhettä. Avaukset tehdään aina omistajan luvalla.

Piilovirhe on nimensä mukaisesti rakenteellinen virhe, joka pätevässäkään kuntotarkastuksessa ei välttämättä tule esiin eikä se ole ollut myyjien eikä ostajien tiedossa. Pahimmillaan piilovirheen syitä koskevat kiistat voivat johtaa vuosia kestävään käräjöintiin. Tätä on mahdollista ennaltaehkäistä vakuuttamalla kaupan kohteena olevan kiinteistö piilovirheiden varalta. Yhdistettynä asiantuntevaan kuntotarkastukseen tämä menettely auttaa ehkäisemään, ettei kiinteistökaupan jälkeen synny yllättäviä kustannuksia ja pitkittyneitä riitoja.

On erityisen tärkeää, että vakuutuksenottaja lukee kuntotarkastusraportin ja vakuutusehdot huolella. Myös vakuutuksen hakuprosessiin kannattaa tutustua hyvissä ajoin, sillä vakuutus tulee olla haettuna ennen hallintaoikeuden siirtymistä.

Tutustu piilovirhevakuutus Kauppaturvaan.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp