Työmatkapyöräilyllä on useita etuja

Jokapäiväisessä elämässä ihminen tekee tuhansia valintoja. Useat näistä valinnoista koskevat energiansäästöä. Ne ovat pieniä asioita, joilla on suuri vaikutus. Raksystemsin lakimies Antti Toivonen on tehnyt tällaisen päätöksen ja harrastaa työmatkapyöräilyä. Toivosen yhdensuuntainen työmatka Espoosta Vantaalle on reilut 18 kilometriä, ja aikaa siihen kuluu yleensä korkeintaan 45 minuuttia. Hän päätyi pyöräilemisen pariin, kun työsuhde Raksystemsillä alkoi vuonna 2014.

”Minua on aina ollut huono motivoida kuntosalille nostelemaan painavia esineitä. Yhdistämällä liikunnan ja välttämättömän työmatkan ei iltaisin enää tarvitse lähteä urheilemaan. Valinta oli helppo myös, kun mietin tunnin bussimatkaa ja siihen kuluvia rahamääriä. Aamuisin pyöräileminen raikkaassa säässä piristää, joten se on hyvä tapa aloittaa työpäivä”, kertoo Toivonen.

 

Aikatauluton työmatka

Työmatkapyöräily paitsi säästää energiaa, myös pitää kunnossa sekä antaa mukavan herätyksen aamuisin, kun voi kokea äänet, tuoksut ja sään. Työpäivän jälkeen työmatkapyöräily auttaa hellittämään työpaineista, mikä helpottaa siirtymistä työstä vapaalle. Kaupungissa pyörä on usein myös nopein kulkuneuvo, joten sillä säästää aikaakin. Työmatkapyöräilyn yksi parhaimmista eduista monen mielestä on kuitenkin vapaus aikatauluista sekä ruuhkista.

”Saan itse päättää aikatauluni ja pyöräteillä on hyvin tilaa liikkua omaa vauhtia. Aamuisin on vapaampaa, kun ei täydy miettiä bussiaikatauluja tai -yhteyksiä. Ruuhkaisissa busseissa istuminen ei innosta, vaikka samalla nauttisinkin kirjan lukemisesta. Yksityisautoilu sen sijaan ei kiinnosta lainkaan, sillä siinä aikani menisi täysin hukkaan”, Toivonen avaa motiivejaan työmatkapyöräilyyn.

 

Työmatkapyöräilyssä säästyy rahaa

Pyöräileminen on edullista sekä yksityishenkilön että yhteisön kannalta. Tanskassa on tehty laskelmia, että jokainen pyöräilty kilometri tuottaa yhteiskunnalle 0,16 € ja henkilöautoilu puolestaan kuluttaa 0,10 € per kilometri. Tämän lisäksi WHO:n mukaan jokainen uusi aktiivipyöräilijä tuottaa yhteiskunnalle säästöä noin 0,70 € jokaista pyöräiltyä kilometriä kohden. Ranskassa on todettu, että jokainen työmatkapyöräilijä säästää keskimäärin 1 200 € vuodessa terveydenhoitokuluja.

”Vaikka bussilippu ja työmatkapyöräilyn tyhjästä aloittamisen kustannukset ensimmäisenä vuonna ovatkin suurin piirtein saman hintaisia, ostan silti mieluummin pyöräilyvarusteita kuin annan rahat bussiyhtiölle. Säästöä tulee myös siitä, ettei tarvitse maksaa kuntosalimaksuja. Pidemmällä aikavälillä pyöräily voittaa julkisen liikenteen hinnassa”, Toivonen päättää.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp