Asuntokaupassa ostajalla on selonottovelvollisuus, mikä tarkoittaa sitä, että kaupan yhteydessä ostajan oletetaan tutustuvan huolella niin ostettavaan kotiin kuin siihen liittyviin tietoihinkin.

Pientalon ostaja, huolehdi selonottovelvollisuudestasi

Uuden talon ostaminen vie helposti mennessään. Kun unelmien koti pitkän etsinnän jälkeen löytyy, ovat ilon tunteet pinnassa ja järki unohtuu. Kodin sijainnin, sen hinnan ja keittiön kaappien miellyttävän ulkoasun lisäksi tulisi muistaa huolehtia asunnon ostajan selonottovelvollisuudesta.

Selonottovelvollisuus tarkoittaa sitä, että käytetyn kodin myynnin yhteydessä ostajan oletetaan tutustuvan huolella niin ostettavan kohteen tietoihin kuin itse kohteeseenkin.  

Ole realisti!

Aivan ensimmäiseksi määritä huolellisesti itsesi ja perheesi tarve tulevalle kodille sekä resurssit sen ylläpitämiseksi. Omakotitalo vaatii jatkuvaa kunnossapitoa sekä taloudellisia satsauksia. Oma kiinnostus sekä mahdollisuudet näiden toteuttamiseksi tulisi selvittää jo kotia etsiessä.

Iso etupiha tai oma tienpätkä saattaa olla houkutteleva, mutta lumisena talvena myös lumitöitä kertyy paljon. Omakotitalossa ei ole huoltomiestä kenelle soittaa, vaan työhön tulee ryhtyä itse.

Lue asiakirjat huolella, kierrä tarkasti

Tutustu myyjältä tai kiinteistönvälittäjältä saamiisi virallisiin kirjallisiin dokumentteihin huolella, sillä esimerkiksi kodin lämmitysmuodolla on vaikutusta kuukausittaisiin asumiskustannuksiin. Myös rakennuksen toteutustapa ja valitut materiaalit vaikuttavat kodin huoltotoimenpiteisiin ja niiden tarpeisiin.

Ota selvää alueen asemakaavasta ja kaavoitustilanteesta, sillä aidan takana oleva metsikkö saattaa olla tulevan omakotitalon tai leikkipuiston paikka.

Pohdi, minkä tyyppistä naapurustoa haluat lähellesi. Vuokratontti ja oma tontti ovat kaksi eri asiaa, onko tontin omistussuhde otettu huomioon hinnassa ja tiedätkö paljonko kiinteistövero on? Tarkasta samalla myös tontin jäljellä oleva rakennusoikeus, rakennusluvat sekä tutustu energiatodistukseen.

Tiesithän, että jokaisella myynnissä tai vuokrauksessa olevalla kodilla tulee olla voimassa oleva energiatodistus?

Selvitä tehdyt remontit ja niiden syyt

Ota selvää kotiin tehdyistä remonteista, niiden laajuudesta ja mahdollisista remonttien syistä. Harva uusii vesikattoaan ilman, että siinä on ollut vuoto. Korjattiinko vuodon aiheuttamat ongelmat samalla?

Huomioi myös rakennuksen ikä sekä esimerkiksi kylpyhuoneen ja eri laitteiden jäljellä oleva käyttöikä, huollon tarve ja mahdolliset suunnitellut remontit ja niiden kustannukset tuleville vuosille ja vuosikymmenille. Näillä saattaa olla iso vaikutus kuukausittaisiin asumiskustannuksiin.

Samalla kun tutustut kohteen dokumentteihin, alat ymmärtää enemmän kokonaisuutta. Kierrä kodissa useampaan otteeseen niin sisällä kuin ulkonakin ja pidä silmät auki. Muista tutustua huolella myös ulkorakennuksiin ja kierrä koko tontti rajoineen.

Suosittelen havainnoimaan myös ilmansuunnat ja auringon kierron vaikutuksen valon ja lämmön tulemiseen eri vuodenaikoina tontille ja taloon.

Valitse asiantunteva kuntotarkastus

Mikäli myynnissä olevaan kotiin ei ole myynnin aloitusvaiheessa tehty Asuntokaupan Kuntotarkastusta, olisi suositeltavaa tehdä se ennen kauppojen solmimista. Kun olet tutustunut kohteeseen huolellisesti jo itsenäisesti ja olet varma esimerkiksi lainapäätöksestä, suosittelen ammattilaisen laatimaa kuntotarkastusta kohteeseen.

Nykyään lainapäätöksen edellytyksenä on usein kuntotarkastuksen teettäminen, jolloin pankki haluaa varmistua rahoittamansa ostoksen kohteen kunnosta.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp