Asuntokaupan trendit

Vieraskynä: Asuntokaupan trendit

Asuntokaupassa on nähtävissä nyt kolme selkeää ja suurta trendiä: tila, mahdollisuus olla ulkona sekä eriarvoistuminen monella tavalla. Koronapandemialla on ollut oma osuutensa muutokseen kentällä, mutta suurin osa trendeistä on ollut havaittavissa jo pidempään. Lue lisää Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtajan Annukka Mickelssonin blogista!

Lisää tilaa kaivataan

Jo vuonna 2019, ennen epidemian alkua, oli asuntokaupassa huomattavissa vilkastumisen merkkejä. Ihmisten ja erityisesti perheellisten keski-ikäisten taloudellinen vauraus oli kehittynyt pitkään suotuisasti ja pankkitilillä alkoi olla aiempaa enemmän rahaa. Pankkien vakavaraisuuden parantuessa erityisesti Suomessa on lisännyt mahdollisuuksia lainoitukseen entistä paremmin, mikä on ollut omiaan lisäämään pikkuhiljaa asuntokaupan kiihtymistä. Ihmiset olivat alkaneet kaivata suurempiin neliöihin ja omalle pihalle, mikä on entisestään korostunut toiveissa ja kysynnässä koronan myötä. Erityisesti perheiden tarve vaihtaa isompaan asuntoon sai aimo sysäyksen etätyöstä ja -koulusta.

Lisääntynyt mahdollisuus etätyöskentelyyn on lisännyt yhden ylimääräisen huoneen tarvetta, sillä työhuoneelle kotona on nykyään suurempi kysyntä ja tarve kuin ennen. Viime vuoden alueelliset liikkumiskiellot ja tänä vuonna niiden pelko ovat vaikuttaneet siihen, että oma piha on edustaa vapautta liikkua ulkona halutessaan.

Oman pihan suunnittelu ja laittaminen on myös kaivattua vaihtelua pitkiin työpäiviin verkossa ja muiden menojen peruuntuessa. Kertynyttä varallisuutta käytetään nyt paljon kodin yleiseen parantamiseen, korjaamiseen, sisustukseen ja erilaisiin pieniin remontteihin. Katse on kääntynyt kotiin, ja sen tasoa halutaan parantaa.

Hinnat nousussa

Vuosi sitten keväällä asuntokauppatilanne oli selkeästi epävarma. Ihmiset eivät uskaltaneet laittaa omaa kotiaan myyntiin, koska pelkäsivät, etteivät pääse muuttamaan uuteen asuntoon. Ostajia kuitenkin purskahti markkinoille hakiessaan nopeaa ratkaisua lisätilan ja pihan tarpeeseen. Kiihtynyt kysyntä, ja myytävien asuntojen huvetessa hinnat lähtivät nousuun, ja ovat pysyneet yhä pienessä nousussa.

Tänä keväänä pandemian aiheuttamiin rajoituksiin osataan mukautua paremmin ja taloudessa näkyy taas piristymisen merkkejä. Useilla työpaikka onkin säilynyt ja luottamus omaan talouteen on korkealla, minkä takia seuraavaa asuntoratkaisua voidaan miettiä, kun asuntoja on taas vapautunut enemmän myyntiin. Luottamus siihen, että seuraava asunto löytyy omien mieltymyksien mukaan, on vahvistunut.

Asumisen vastuullisuus alkaa kiinnostaa. Tiedon tarve on kasvamassa. Silti yhä erilaiset mittarit, millä asunnon vastuullisuutta ja ympäristöystävällisyyttä voidaan mitata, ovat kuluttajille vaikeasti ymmärrettäviä ja selkeä konkretia uupuu. Tavoitteena tulee olla, että kuluttajille voidaan selkeämmin ja ymmärrettävästi viestiä, mitkä ovat vastuullisia tai kestäviä ratkaisuja rakennuksissa ja asumisessa.

Mökkikauppa kukoistaa

Mökkikauppa on ymmärrettävästi kiihtynyt ja kevät on muutenkin mökkikaupan kulta-aikaa. Mökillä vietetään myös selkeästi enemmän aikaa, koska mökkeilyn ei etätöiden takia tarvitse rajoittua enää vain lomiin tai viikonloppuihin.

Toiveet vapaa-ajanasunnon suhteen ovat kirjavia. Mökkejä myydäänkin tällä hetkellä monenlaisesti varustettuna ja monenlaisessa kunnossa. Jotkut kaipaavat hyvin varusteltua luksusmökkiä, jonka hintakin saa olla sen mukainen. Toiset taas haluavat perustilassa olevan kohteen, jota voi laittaa rauhassa omien mieltymyksien ja toiveiden mukaan.

Pandemia sai ostajat liikkeelle myös kohteisiin, jotka ovat jo pitkään odottaneet uutta omistajaa. Nyt aikaa ja rahaa on enemmän kodin tai mökin kunnostamiseen. On hienoa, että hyvin erityyppisiä asunnot saavat uudet omistajat tällä hetkellä.

Alueellinen polarisoituminen

Eriarvoistuminen ja alueiden polarisoituminen ovat näkyneet pidempään jo ennen koronan alkua. Suomessa on muutamia kaupunkikeskuksia, joissa hinta ja kysyntä pysyvät vuodesta toiseen korkeina, kun taas toisaalla tilanne on päinvastoin. Uutisointi on kiinnostunut lähinnä kuumenevien alueiden kehityksestä, kun taas harvemmin asutuilla alueilla on hankaluuksia saada edes rahoitusta, koska jälkimarkkinaa ei uskota olevan.

Monipaikkaisuus on myös selkeästi lisääntymässä. Kaupungistumista ei estä edes korona, mutta toive päästä haluttaessa muihin maisemiin on kasvanut. Arkeen haetaan vaihtelua maiseman vaihdoksella, vaikka työ ja koulu kulkevatkin mukana.

Kuntotarkastus kannattaa aina

Asuntokaupassa kannattaa tukeutua asiantuntijaan erityisesti satunnaisemmin asuttujen kiinteistöjen kohdalla. Liian harvoin jätetään kuntotarkastus tekemättä vapaa-ajanasuntoja hankittaessa. Kiire ei ole hyvä konsultti. Myyntiajat ovat pienentyneet voimakkaasti, mikä kasvattaa riskiä siitä, ettei asuntoa kunnolla tutkia ja tarkastaa. Kiinteistönvälittäjän tehtävänä on kuitenkin aina informoida osapuolia kuntotarkastuksen tärkeydestä, jotta prosessi on kaikille turvallinen, ja asunnon arvio ja siitä muodostunut hinta kestävät tarkastelun myös ajan kuluttua.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp