Raksystems kiinteistöjen hyväksi

Digitaalinen asuminen nyt ja tulevaisuudessa

Digitalisaatio haastaa meidät pohtimaan uudelleen olemassa olevia toimintatapoja ja luomaan ne uudelleen niin, että niistä tulee entistä toimivampia ja joustavampia. Asumiselle ja rakentamiselle digitalisaatio on suuri mahdollisuus, jonka taival on vasta alussa.

Digitalisaatio vie palvelut internetin syövereihin

Digitalisaation myötä syntyy palveluja, joiden avulla asiakasta pystyy palvelemaan entistä paremmin ja yhä useampia palveluja saakin nykyään digitaalisessa muodossa, paikasta tai ajasta riippumatta. Digitaalisen palvelun hyötyjä ovat tehokkuus, avoimuus, asiakaslähtöisyys ja se, että sitä on helppo mitata ja muokata sen pohjalta, mikä toimii ja mikä ei.

Ostamiselle tämä tarkoittaa sitä, että yhä useampi ostaa tuotteet ja palvelut internetin kautta. Asumisessa tämä ilmiö näkyy erityisesti asuntokaupassa. Asuntokauppa on siirtynyt melkein täysin internettiin ja vuokra-asujillekin tarjotaan yhä monipuolisempia tapoja asua. Tämän hetken trendijuttu on Airbnb, jonka avulla kuka vain voi tarjota omaa asuntoaan vuokralle ja saada siitä lisätuloja. Asumisessa on selvästi pinnalla jakamistalous, jossa omaa rauhaa enemmän arvostetaan asumisen tehokkuutta.

Asumiselle tämä tuo helpotusta erilaisten uusien kameroiden, anturien ja muiden seurantajärjestelmien kautta. Omaa kotia pystyy nykyään seuraamaan näiden avulla jatkuvasti, oli sitten töissä tai toisella puolella maapalloa lomailemassa. Kodin omistajalle tämä voi tarkoittaa huomattavia säästöjä energiankulutuksessa tai vain yksinkertaisesti helpompaa ja turvallisempaa asumista sekä elämää. Erityisen mahtava uutinen tämä on vanhuksille ja heidän läheisilleen, sillä sen avulla vanhukset saavat asua kotona pidempään. Uudet laitteet auttavat vanhuksia hallitsemaan rutiineja sekä parantavat turvallisuutta ja viihtyvyyttä. Yksinäisyyden uhalta taas vältytään sosiaalisen median avulla.

Asumisen digitalisaatio on vasta alussa

Aikanaan pesukonetta ja mikroaaltouunia pidettiin huipputeknologiana, mutta nykyisin ne ovat arkipäivää. Samoin kävi myös älypuhelimille – ne yleistyivät räjähdysmäisesti vain parissa vuodessa ja moni ei pystyisi enää ajattelemaan elämää ilman niitä. Täysin itsenäisesti toimivat älykodit ovat vielä kodinomistajien luksusta, mutta pian nekin kuuluvat jokaisen arkeen. Älyteknologian hinnat ovat jo nyt laskussa eikä suunta ole varmasti nousemaan päin.

Asumisen digitalisaatio on selvästi täällä jäädäkseen. Tämän hetkinen älyteknologia on lähinnä tiedon siirtoa, joka ei vielä selviä monimutkaisesta fyysisestä tekemisestä. Älypuhelimesta pystyy jo laittamaan pyykkikoneen päälle, mutta pyykkien lajittelu pitää vielä tehdä fyysisesti kotona paikan päällä. Pikkuhiljaa siirrytään älykkäämpään suuntaan, mutta ihan vielä ei olla siellä asti.

Asumisen digitalisaation kentässä on vielä paljon mahdollisuuksia, joita ei olla ymmärretty hyödyntää. Yrityksille tämä on loistava mahdollisuus erottua keksimällä jotain aivan uutta. Digitaalisessa maailmassa vain mielikuvitus on rajana.

Hyppää siis digitaalisen asumisen aikakauteen rohkeasti. Lopulta digitaalinen asuminen ei ole sen pelottavampi asia kuin mikään muukaan. Kodin tehtävähän on mahdollistaa suoja, rentouttaminen ja yhteinen aika läheisten kanssa. Digitalisaatio tuo koteihin sellaisia uusia asioita, joiden tehtävä on vain vahvistaa näitä kodin tärkeitä tehtäviä.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp