Raksystems kiinteistöjen hyväksi

Huoltokirja on avain kiinteistön arvon säilymiseen

Huoltokirja, tuo kiinteistönomistajan käsikirja, jonne on koottu kaikki tarvittavat tiedot kiinteistöstä ja sen hoidosta. Monilla pientalon omistajilla se on perinteisesti paperilla tai mappiin koottuna, tärkeintä on, että se on tallessa ja pystytään esittämään tarvittaessa.

Vuodesta 2000 asti huoltokirja on ollut pakko laatia Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan jokaiselle pysyvään asumiseen ja työskentelyyn tarkoitetulle uudisrakennukselle. Tätä ennen valmistuneissa rakennuksissa huoltokirja ei ole pakollinen, mutta sen kyllä pitäisi olla. Huoltokirjan avulla säilytetään kiinteistön arvo. Säännöllisellä ja ennakoivalla kiinteistönpidolla säästytään turhilta harmeilta ja vältytään suurilta korjauskustannuksilta. Huolellisesti täytetty huoltokirja on myös hyödyksi myyntitilanteessa, sillä se todistaa, että rakennuksesta on pidetty hyvää huolta ja siellä voi asua vielä monia kymmeniä vuosia pidempään.

Kiireessä unohdetaan se tärkein

Ympäristöministeriö tutki vuonna 2011 Kosteus- ja hometalkoiden hankkeessa, Omakotitalojen kuntokatselmoinnin edistäminen (OKE), omakotiasujien talonpidon tilaa, ajatuksia sekä käyttäytymistä. Tulokset olivat surullista luettavaa. Vaikka huoltokirjan hyödyt ovat selvät, vain 16 % omakotitaloasujista laatii kodilleen huoltokirjan ja vain 8% käyttää sitä säännöllisesti.

Suurimmaksi syyksi huoltokirjan laiminlyönnille arvellaan kiireistä elämäntapaa. Haluamme olla superihmisiä, jotka ovat tehokkaita ja kykenevät tekemään sataa asiaa samaan aikaan. Todellisuus on kuitenkin toinen, kiireessä yleensä vain teemme asioita pintapuolisesti ja pahimmassa tapauksessa unohdamme sen tärkeimmän. Yksi niistä tärkeimmistä on oma koti. Koti, jossa elämme ja kasvamme.

KotiApp avuksi huoltokirjan ylläpitämiseen

Onneksi rakennusalan digitalisoitumisen myötä, huoltokirjan pitämiseen on kehittynyt monia helppoja ja nopeita keinoja, joista kodin huolto- ja kunnossapitotarpeista selviää kiireinenkin käyttäjä. Yksi näistä on Raksystems Insinööritoimisto Oy:n kehittämä KotiApp-mobiilisovellus.

KotiAppin avulla huoltokirja kulkee koko ajan mukanasi. Sovelluksen avulla tiedät milloin mikäkin kodin kuntoon vaikuttava asia pitää tarkistaa ja saat myös neuvoja huoltotoimenpiteiden tekoon. Huoltokirja auttaa muistamaan kaikki tehtävät kodin arvon säilymiseksi ja ennen kaikkea turvaamiseksi.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp