Kuusi helppoa vinkkiä energiansäästöön

Kuusi helppoa vinkkiä energiansäästöön

Lämmityksen tarve lisääntyy lämmityskauden lähestyessä

Talvella lämmitystä tarvitaan enemmän ja kodin energiakulutus kasvaa. Omia toimintatapoja seuraamalla pystyt pitämään energiakulutuksen järkevänä myös kylmällä säällä.

Kokosimme kuusi helppoa vinkkiä, joiden avulla pidät kodin energiakulutuksen kurissa.

Tee näin:

  1. Alenna huoneiden lämpötilaa, joissa ei vietetä aikaa. Vähäisellä käytöllä olevien tilojen kuten varastojen ja autotallien lämpötilaksi riittää 7-12 astetta. Myös muiden huoneiden lämpötila kannattaa laskea pidemmän poissaolon, kuten lomareissun ajaksi.
  2. Vältä lisälämmitystä ja lämpöhukkaa. Usein lisälämmityksen tarve kielii viasta lämmitysjärjestelmässä tai talossa. Sopiva sisälämpötila on 20-22 astetta. Verhot ja sälekaihtimet ovat helppo tapa vähentää lämpöhukkaa, sillä ne vähentävät sitä yhden ikkunalasin verran. Verhot ja huonekalut kannattaa asetella niin, että ne eivät peitä lämmityspattereita tai patterin termostaattia, sillä ne voivat estää lämmön leviämisen huoneisiin.
  3. Lämmitä puulla. Takka tai leivinuuni on erinomainen keksintö erityisesti sähkölämmitteiseen taloon, sillä se vähentää sähkötehon tarvetta. Muista vain lämmittää takka tai leivinuuni jo hiukan ennen isoja pakkasia.
  4. Unohda ilmanlämpöpumpun käyttö isoilla pakkasilla. Pakkasen kiristyessä -15-20 asteeseen on hyvä sulkea ilmalämpöpumppu. Lämpöpumpun lämpökerroin laskee ulkolämpötilan mukana: pumppu siis tuottaa kovalla pakkasella lämpöä vain saman verran kuin se kuluttaa sähköä.
  5. Älä pidä laitteita turhaan päällä. Sammuta valot ja laitteet huoneista, joissa et oleskele. Koristevalot olisi hyvä ajastaa niin, että ne ovat pois päältä yöllä ja valoisina aikoina. Suosi valaisimissa energiatehokkaita led- tai energiansäästölamppuja.
  6. Älä pidä auton esilämmitystä turhaan päällä. Auto kannattaa aina esilämmittää, mutta sitäkään ei kannata pitää päällä ikuisuuksiin. Puolesta tunnista kahteen tuntiin pakkasesta riippuen on hyvä aika esilämmitykseen.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp