Lämpöpatteri

Milloin mökin patterit tulisi uusia?

Tiesitkö, että patteritkin tulevat tiensä päähän? Hellesäällä mökillä ei kaivata pattereita, mutta viilenevinä iltoina niiden toimimattomuuden huomaa nopeasti. Sähkölaitteiden, kuten sähköpatterien tekninen käyttöikä on noin 20 vuotta. Patterit voivat lakata toimimasta tämän jälkeen, joten niiden uusimiseen tulee varautua.

Erityisesti patterit, joissa ei ole termostaattia kannattaa vaihtaa jo reilusti ennen 20 vuoden ikää. Termostaatittomat patterit tuottavat lämpöä niin kauan, kun ne ovat päällä, joten tilojen lämpöä ei pysty hallitsemaan helposti.

Myös patterin sijoittelulla ja termostaatin toimintaedellytyksillä on merkitystä. Ilman on päästävä vapaasti ja tehokkaasti kiertämään patterin ympäristössä niin, että se jakaa lämmön tilaan tasaisesti. Termostaatin edessä ei myöskään saa olla esteitä kuten verhoja tai huonekaluja, jotka voivat haitata sen toimintaa.

Lämmitysjärjestelmiä on moneksi

Perinteisen sähköllä toimivat levypatterin tilalle voi valita myös sähkö-öljypatterin tai ilmalämpöpumpun. Öljypatterien hyöty on tasainen lämmöntuotto, ilmalämpöpumppu sopii erityisesti suurempiin tiloihin sekä viilentämiseen. Öljyllä täytetty lämmitin on varaava eli se jakaa lämpöä pitemmän aikaa kuin normaali suorasähköpatteri ja on siten käyttömukavuudeltaan parempi vaihtoehto. Ilmalämpöpumpun avulla säästää kokonaislämmityskustannuksissa, koska lämpöpumpulla voidaan tuottaa lämpöä jopa kolminkertaisesti suhteessa sähkönkulutukseen, mutta sen kalliimman ostohinnan vuoksi sitä ei ole kannattavaa asentaa kuin yli 15 m2 tiloihin.

Hintataso sähköpatterilla liikkuu 75-500€ välillä riippuen tehosta ja siitä onko patteri öljytäytteinen vai normaali levypatteri, kun taas ilmanlämpöpumppujen hinta nousee hyvillä merkeillä 1200€-2500€. Ilmalämpöpumpun asennuskustannuksista saa yleensä kotitalousvähennyksen.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp