Muista kodin huolto pitkin vuotta.

Oletko ahkeroinut läpi kesän?

Kotona oleilua on saattanut olla tänä kesänä poikkeustilan myötä normaalia enemmän, minkä takia monen koti saattaa voida paremmin kuin vuosiin. Kodin huolto on monella ollut etusijalla kun aikaa on riittänyt, ja monet ovat sen varmasti käyttäneet loistavasti hyödyksi. Jos koet kuuluvasi tähän ahkerien suorittajien joukkoon, niin lue tästä vinkit, mitä ekstraa voit vielä tehdä! Jos kuitenkin koet, että kodin huolto ei ole sujunut ja aikaa on riittänyt kesällä kaikkeen muuhun, niin lue pikavinkit täältä.

Syksyn sateet kuormittavat kotiasi

Syksyn ja sateiden lähestyessä kannattaa varmistaa, että kodin julkisivut ovat kunnossa. Katto, räystäät ja rännit suositellaan puhdistamaan lehdistä sekä räystäspellit, tikkaat ja lumiesteiden kunto kannattaa tarkistaa. 

Syksyn tulevat sateet tulevat kuormittamaan myös sadevesijärjestelmän ja salaojien toimintaa. Toimivassa sadevesijärjestelmässä sadevedet valuvat sekä syöksytorvista sadevesikaivoihin että rakennuksen vierustalta pois. Kun ensimmäiset sateet saapuvat voit niiden aikana tarkistaa ja seurata, että sadevedet ohjautuvat riittävän kauas talon seinustasta. Salaojajärjestelmän toimivuuden saat taas selville salaojien tarkastuskaivosta. Sateen jälkeen tulee avata salaojakaivot ja tarkastaa, ettei vedenpinta ole putkien yläpuolella.

Laita seuraavaksi piha ja puutarha talviteloille. Tyhjennä puutarhaletku vedestä, jotta se ei jäätyessään vaurioidu ja varastoi se lämpimään varastotilaan. Huolla puutarhakalusteet ja suojaa ne hyvin talven varalle. Voit ostaa jo valmiiksi hiekoitussoraa liukkaita kelejä varten ja varmistaa ulkovalojen toiminnan. Varmista myös jo nyt, että jääskrapa on helposti löydettävissä autossasi, jotta ensimmäiset aamujäät eivät pääse yllättämään.

Pysyykö kotisi lämpimänä syksyn varalta?

Talon katto tulee myös tarkastaa. Käy varovasti talon katolla ja tarkista siellä ollessasi vesikaton siisteys, kunto sekä läpiviennit. Kiipeä myös yläpohjaan ja tarkista sen kunto talven varalle. Muista tämän lisäksi myös estää erilaisten eläinten pääsy yläpohjaan mahdollisten ongelmien välttämiseksi. Kurkista myös alapohjaan ja mikäli mahdollista, käy ryömimässä siellä sateiden aikana ja varmista, ettei sade pääse alapohjaan. Erityisesti nyt syksyllä sade voi aiheuttaa lisääntyneitä ongelmia ja mahdollisia kosteusvaurioita. Huolla myös ovet ja ikkunat. Tarkasta ovien ja ikkunoiden maalipinnat sekä tiivisteet ja maalaa tai uusi ne tarvittaessa.

Varmista lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän toiminta jo aikaisessa vaiheessa. Tarkasta lämmitysjärjestelmä laitevalmistajan ohjeen mukaan. Puhdista ilmanvaihtojärjestelmä, vaihda suodattimet ja varmista, että ilmanvaihtojärjestelmä toimii ja on asetettuna talviasentoon syksyn kääntyessä talvea kohti. Muista huomioida oman ilmanvaihtojärjestelmäsi tarpeet.

Nurmikko nätiksi

Päivien kääntyessä syksyyn päin myös nurmikon kasvu alkaa hidastua ja lopulta lakkaa. Jotta pääsisit nauttimaan kauniista nurmikosta myös ensi kesänä, kannattaa tietyt toimenpiteet tehdä nyt.

Aloita kalkitsemalla ja lannoittamalla nurmikkosi. Kalkki parantaa kasvualustan kuntoa ja nurmikko pääsee hyödyntämään ravinteet heti lumien sulamisen jälkeen. Toisin kuin moni muu monivuotisista puutarhakasveista, nurmikko tarvitsee ravinteita myös syksyllä. Käytä esimerkiksi leikkuusta syntyvä jäte lannoitteena nurmikolle tai osta valmiit ravinteet puutarhamyymälästä.

Muista leikata maltilla. Ruoho kannattaa jättää syksyllä hieman tavallista pidemmäksi, sillä pidempi nurmikko talvehtii paremmin kuin lyhyt. Nurmikon hoito kannattaa tehdä aina kuivalla säällä. Litimärkä nurmi on turvallisuusriski leikkaajalle ja usein myös sen leikkausjälki on epätasainen. Muista myös ruohonleikkurin ja sen terien huolto. Aloita huolto koneen perusteellisella pesulla, minkä jälkeen voit vaihtaa sytytystulpan, öljyt ja ilmansuodattimet sekä tarkistaa terän kunnon. Terävä terä ei revi nurmikkoa ja jättää leikkausjäljen siistiksi.

Jos sinulla on mökki, rehki myös se jo valmiiksi ensi vuotta ajatellen! Syksyn alussa on hyvä aika alkaa valmistella kesämökkiäsi talvea varten. Lue täältä 8 vinkkiä, joiden avulla teet mökkeilyn aloituksesta keväällä entistä helpompaa.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp