Raksystems kiinteistöjen hyväksi

Huonokuntoinen katto on tuhoksi talolle

Kun talon katto havaitaan sisältä huonokuntoiseksi, on korjaus venynyt liian pitkään.

Huonoon kuntoon päästetty katto voi aiheuttaa suurta tuhoa vesikatto– ja yläpohjarakenteille. Kun tilanne on päästetty noin pahaksi, on pelkän katteen uusimisen lisäksi usein edessä mittavampi ja kalliimpi remontti.

Muutaman vuoden takaa muistuu mieleen tapaus, jossa näin tapahtui. Kysymyksessä oli 1940-lukulainen omakotitalo, josta oli tehty kiinteistökauppa. Kaupan yhteydessä kumpikaan kaupan osapuoli ei ollut katsonut kuntotarkastusta tarpeelliseksi, vaikka kiinteistönvälittäjä oli sitä suositellut. Kohteeseen oli uusittu juuri ennen kauppaa vesikate ja vähän aiemmin oli parannettu yläpohjarakenteiden lämmöneristystä. Remontista ei ollut minkäänlaista dokumentaatiota käytössä.

Ongelmat alkavat paljastua pikkuhiljaa

Ensimmäinen havainto, josta uusi omistaja alkaa epäilemään, että katossa ei ole kaikki ihan kunnossa, on poikkeuksellinen jään muodostus räystäille. Lisäksi yläkerran tiloissa on havaittu sisäilmassa tunkkaista hajua ja neljä henkinen perhe on sairastellut sitkeitä flunssia aiempaa enemmän.

Saavuttuani ensimmäistä kertaa kohteeseen huomaan, että yläkerran sisäilma ei ole raikas. Yläkerrassa on kaksi makuuhuonetta ja molempien makuuhuoneiden ikkunat ovat sisäpuolelta puolen väliin saakka huurussa. Syyksi selviää se, että yläkerran tiloissa ei ole ollenkaan ilmanvaihtoa.

Ensimmäisellä kerralla teen muutamia pistokokeenomaisia avauksia yläpohjarakenteeseen rasiaporalla.  Jo tästä selviää, että yläpohjarakenteessa on ongelmia. Näkymä rasiaporarei’istä  kertoo, että remontin yhteydessä yläpohjan lämmöneristeet on asennettu kiinni vesikatteen aluslaudoituksen ilman tuuletusväliä. Vesikaton aluslaudoitus on tummunut ja kostea. Osalla yläpohjaa on lämmöneristeenä mineraalivillaa ja osalla irtaalleen kannakkeiden väliin asennettuja uretaanilevyjä. Yhden rasiaporareiän kohdassa on käytetty molempia eristeitä päällekkäin.  Pistokokeenomaisen tutkimuksen perusteella teen päätöksen, että yläpohjarakennetta on syytä avata laajemmin.

Yläpohjarakenne on täysin vaurioitunut

Omistajan avautettua yläpohjarakenteita käyn paikalla toisen kerran toteamassa tilanteen. Käynnin aikana selviää, että koko yläpohjarakenne on täysin vaurioitunut.  Vesikaton puurakenteet ovat tummuneet ja paikon on nähtävissä jo lahovaurioita. Todennäköisesti lahovauriot ovat olleet jo ennen remontteja nähtävissä, koska lahovauriot vaativat syntyäkseen yleensä vuosia kestäneen kosteusrasituksen. Mikä merkillisintä, niin vesikattourakoitsija on kiinnittänyt uusia ruoteita lahoihin kattokannattajiin.

Samalla käynnillä selvitetään myös yläkerran ulkoseinien yläosia. Myös niissä havaitaan kosteusjälkiä ja tummunutta purua. Syynä on yläpohjarakenteen puutteellisen tuuletuksen aiheuttama kondenssivesien vuotaminen ulkoseinärakenteen yläosiin tai aiemman vesikatteen vuodot.

Talotohtorin loppulausunto

Koko yläpohjarakenne on korjattava. Juuri asennettu uusi vesikatte tulee purkaa ja yläkerran sisätilojen kaikki pinnat tulee uusia. Yläkertaan tulee asentaa ilmanvaihto.  Myös ulkoseinien yläosat tulee uusia niissä havaittujen vaurioiden vuoksi.  Asukkaiden tulee muuttaa tilapäismajoitukseen remontin ajaksi.

Tämä ikävä tilanne olisi voitu välttää sillä, että ennen vesikattoremonttia ja yläpohjaremonttia rakenteiden kunto olisi selvitetty. Selvityksen perusteella olisi laadittu korjaussuunnitelma. Korjaustyöt olisi valvottua ja dokumentoitu asianmukaisesti. Tässä tapauksessa tutkimuksiin, suunnitteluun ja valvontaan käytetyt eurot olisivat tulleet moninkertaisesti takaisin. Asuntokauppariita ostajan myyjän välillä olisi vältetty teettämällä ennen kauppaa kuntotarkastus.

OmaInsinööri muistuttaa, älä tee näin!

 • Älä tee remonttia vanhaan rakennukseen ilman asianmukaisia selvityksiä jo olemassa olevien rakenteiden kunnosta.
 • Älä valitse urakoitsijaa pelkän hinnan perusteella, kilpailuta ja vaadi tekijöiltä referenssit.
 • Älä jätä dokumentoimatta tehtyjä korjauksia, kamera kulkee tänä päivänä kännykän mukana taskussa. Valokuvat remontista ovat kullan arvoisia kohdetta uudelleen myytäessä.
 • Älä missään nimessä tee kiinteistökauppaa ilman kuntotarkastusta. Vaadi, että kuntotarkastus tehdään siitä laaditun suoritusohjeen (KH 90-00394) mukaisesti ja mahdollisten riskirakenteiden kunto selvitetään ennen kauppaa rakenteita avaamalla.

8 tyypillistä huonokuntoisen katon ongelmaa

 1. Vesikatto vuodot rakenteisiin
 2.  Yläpohjarakenteiden mikrobivauriot
 3. Ulkoseinän yläosien mikrobivauriot
 4. Yläpohjarakenteen  tuuletuksen puuttumisen aiheuttamat mikrobivauriot
 5. Kattoikkunoiden vuodot
 6. Katon turvavarusteiden puutteet, lumiesteet, kulkutiet
 7. llmanvaihtokanavien puutteellinen lämmöneristys yläpohjassa
 8. Tulisijojen hormien paloturvallisuus puutteet yläpohjassa

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp