Toimimme Raksystemsillä kiinteistöjen, ihmisten ja ympäristön hyväksi myös tänä keväänä.
Rakennuksen hiilijalanjäljen laskenta

Tehdään yhdessä rakennushankkeellesi hiilijalanjälkilaskenta paremman huomisen puolesta.

Kokeneet hiilijalanjälkilaskennan asiantuntijamme auttavat sinua tavoitteidesi saavuttamisessa.

Jätä tarjouspyyntö

Rakennushankkeen elinkaaren hiilijalanjälkilaskenta on yleistynyt voimakkaasti viime vuosina

Yleistymiseen on vaikuttanut alan kasvava kiinnostus sekä ympäristöministeriön lähitulevaisuuden tavoite hiilijalanjäljen huomioimisesta rakennushankkeiden viranomaisohjauksessa. Useat alan johtavat toimijat laskevat ja ohjaavat toimintansa hiilijalanjälkilaskennan perusteella.

Hiilijalanjäljen laskenta rakennuksen suunnitteluvaiheessa antaa todellisen kuvan rakentamisen ympäristövaikutuksista ja vaikutusmahdollisuuden koko elinkaaren hiilijalanjälkeen. Rakentamisvaiheen hiilijalanjäljen pienentäminen on nopein tapa vaikuttaa kasvihuonekaasupäästöihin: rakennusvaiheessa säästövaikutus on välitön, ja rakennusvaiheen ympäristövaikutukset vastaavat usean vuosikymmenen käytönaikaisia päästöjä.

Miten hyödyn Rakennuksen hiilijalanjäljen laskennasta?

Hiilijalanjälkilaskentamme tarjoaa yksityiskohtaisen ja konkreettisen raportoinnin, jonka tavoitteena on hyödynnettävyys ja ohjattavuus hankkeessa.

Hyödyt mm. saatujen tulosten tulkinnoista, elinkaaren päästöjen vertailuista ja rakennusmateriaalitason analyyseista. Esittelemme sinulle laskennan tuloksen rakennusosakohtaisesti, mikä helpottaa merkittävimpien rakennusosien tarkastelua ja edistää vaikutuskeinojen löytämistä. Raportointimallimme mahdollistaa raporttiasun muutokset toiveittesi ja tarpeittesi mukaan.

Mihin Rakennuksen hiilijalanjäljen laskenta perustuu?

Hiilijalanjäljen laskenta perustuu erityisesti rakennushankkeiden laskentaan kehitetyn laskentatyökalun käyttöön. Laskenta noudattaa eurooppalaisia standardeja (ensisijaisesti EN 15978 Assessment of environmental performance of buildings – Calculation method) sekä suomalaisia laskentaohjeita.

Suomalaisina laskentamenettelyinä olemme noudattaneet FiGBC:n Rakennusten elinkaarimittarit (REM) -ohjetta, ja vuodesta 2019 alkaen täydentäneet laskentamallia ja raportointia siten, että huomioimme myös ympäristöministeriön Rakennuksen vähähiilisyyden arviointimenetelmän (Ympäristöministeriön julkaisuja 2019:22), josta odotetaan 2020-luvun aikana määräystasoisen ohjauksen menetelmää. Molempien laskentaohjeiden mukaisten tulosten raportointi konkretisoi laskentamenettelyiden eroja.

Laskenta perustuu kattavaan rakennustuotteiden tietokantaan, joka koostuu parhaasta saatavilla olevasta tiedosta vastaten hyvin Suomessa käytettyjä rakennustuotteita. Laskentatiedot muodostuvat pääosin kotimaisista ympäristöselosteista (EPD) sekä rakennustuotteiden ympäristöselosteista, joita on täydennetty eurooppalaisten tuotteiden tiedoilla.

Laskentamenettelymme lähtötietojen hankinta on joustavaa (tyypillisimmin IFC-malli, rakennusosa-arvio tai rakennuttajan määrälaskenta), jolloin luotettava ja vertailukelpoinen laskentatulos saadaan jo luonnossuunnitteluvaiheessa. Esitämme rakennusvaiheen laskennan tuloksen rakennusosakohtaisina tuloksina, joka helpottaa merkittävimpien rakennusosien tarkastelua ja edistää vaikutuskeinojen löytämistä.

Toteutusratkaisujen hiilijalanjälkilaskennan lisäksi olemme osallistuneet lukuisien hankkeiden kilpailukriteerien laadintaan ja laatuarviointiin. Ottamalla hiilijalanjälki sopivalla tasolla mukaan esimerkiksi arkkitehtuurikilpailuun tai SR-kilpailuun, voidaan vähähiilisyyskriteerit sovittaa muihin laatuarvioinnin perusteisiin sitten, että hankkeiden hiilijalanjälkeen pystytään vaikuttamaan tarkoituksenmukaisesti.

Lisätietoja:

Teemme palvelua Raksystems GBP:n asiantunijoiden avulla. Green Building Partners Oy on osa Raksystems Groupia vuodesta 2020 lähtien.

Lisätietoja palvelusta saat ympäristöluokitusten johtaja Timo Rintalalta 044 7637 764 sekä asiantuntija Juhani Huuhtaselta 041 434 1284.

Pyydä tarjous tai ota yhteyttä!

Täytä tarjouspyyntölomake ja palaamme sinulle tarjouksen kanssa mahdollisimman pian.

Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16