Kuinka huollan puulautaverhoiltujen ulkoseinien pintamateriaalit?

Uusi, vastamaalattu julkisivu saa talon näyttämään kauniilta ja hyvin hoidetulta, mutta uusi maalikerros suojaa seiniä myös tuulelta ja muilta sään vaikutuksilta.

Paras aika talon ulkoseinien huoltoon ja puhdistukseen on vapusta juhannukseen, kun lämpötila pysyttelee yli kymmenessä asteessa läpi vuorokauden. Loppukesästä kosteus haittaa maalin kuivumista.

Puulautaverhous, minkä paneeli on yleensä 25x150mm, on selvästi tyypillisin julkisivumateriaali pohjoismaissa. Puun etuina on edullisuus sekä ympäristöystävällisyys. Ulkoverhouslaudoissa käytetään pääosin kuusta. Kuusen oksat ja sydänpuu kestävät hyvin auringonvaloa ja ilmankosteuden vaihteluita paremmin kuin esimerkiksi mänty.

Puuverhous on monipuolinen ulkonäöltään ja se voidaan maalata melkein minkäväriseksi tahansa pohjautuen toki kaavamääräyksiin. Paneloinnilla saadaan aikaan yksilöllisyyttä. Punamultamaalilla maalatessa tulee yleensä olla pintasahattua lautaa, kun taas pontatun öljymaalilla maalattavan paneelin pinta on useimmiten höylättyä tai hienosahattua.

Puulautaverhouksessa on olennaista sen taustarakenteen tuulettuvuus

Tyypillinen rakenneluettelo koskien puulautaverhousseinää voisi olla puulautaverhous (22-25mm), tuuletusrako (28-48mm), tuulensuojalevy (13-25mm), eriste (puru tai mineraalivilla 100-300mm) ja kantavapuurakenne (100-200mm), höyrynsulkumuovi (0,2mm) tai ilmasulkupaperi (0,2mm) sekä sisäverhouslevy, kuten kipsilevy (13mm), lastulevy (22mm), puupaneeli (13,5mm).

Puulautaverhouksen huoltoon tarvitset mm. pesuharjaa ja vettä, tarvittaessa ulkoverhouksessa käytettyä maalia, elastista massaa sekä ruuvimeisseliä.

Suosittelemme:

  • Tarvittaessa puulautaverhous tulee puhdistaa liasta ja kasvillisuudesta mekaanisesti harjalla tai pesemällä.
  • Mikäli pinta on vaurioitunut, tulee pinta maalata ja paikkakorjata.
  • Läpiviennit tulee tiivistää elastisella massalla tai vastaavalla puumateriaaliin tarttuvalla massalla.
  • Verhoukseen rajautuvat vesipeltien kiinnitykset tulee varmistaa ja kiristää sekä liitossauma tiivistää, jotta viistosateen kosteusrasitus estyy.
  • Tuuletusraot tulee puhdistaa ja avata liasta.

Havaitsitko vaurioita?

Mikäli puulautaverhouksessa on silmin havaittavia vaurioita, kuten lahoa, mikrobivaurioita, läpiviennin epätiiviyskohtia tai jopa tuhoeläinvaurioita, ole yhteydessä OmaInsinööriin. Saat häneltä lisätietoja miten edetä korjaamisen tai uusimisen suhteen. Lisäksi kannattaa ottaa vauriokuva KotiAppin Kotikansioon.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp