Raksystems kiinteistöjen hyväksi

Kuinka puhdistan lattiakaivot ja vesilukot?

Lattiakaivon ja vesilukkojen säännöllinen puhdistus pitää ne puhtaana ja hajuttomina. Samalla myös vesi pääsee kulkemaan esteettömästi ja viemärit vetävät paremmin. Näin vältytään kalliilta vesivahingoilta.

Lattiakaivojen ja vesilukkojen kanssa tulee olla erittäin varovainen terävien esineiden kanssa. Huolehdithan, ettet vahingoita esimerkiksi vedeneristettä avatessasi lattiakaivon kantta.

Lattiakaivon puhdistukseen tarvitset vain välineen, millä avata lattiakaivo sekä puhdistusainetta ja esimerkiksi tiskiharjan. Halutessasi voit käyttää myös kertakäyttökäsineitä. Lattiakaivo suositellaan puhdistettavan 2-4 kertaa vuodessa. Voit asentaa lattiakaivoon myös hiussiepparin, joka tulee kuitenkin vaihtaa kuukauden välein.

Hajulukko tulee puhdistaa ja tyhjentää viemärin haistessa pahalle sekä mikäli se on tukossa. Puhdistuksen avulla saat lavuaarin toimimaan mutkattomammin eikä muita viemärin aukaisuaineita tarvita. Vesihanojen vesi- eli hajulukkojen puhdistamisessa tarvitset ämpärin ja pulloharjan. Halutessasi voit käyttää myös kertakäyttökäsineitä.

Lattiakaivon puhdistus märkätilassa:

  1. Poista lattiakaivon kansi. Varmista, ettet vahingoita esimerkiksi vedeneristettä avatessasi lattiakaivon kantta.
  2. Irrota puhdistustulppa tai lattiakaivon sisäosa. Kiinnitystapa vaihtelee malleittain.
  3. Lattiakaivo saattaa olla erittäin likainen, ethän säikähdä. Puhdista lattiakaivo irtoroskasta ja hiuksista.
  4. Kaada kaivoon desinfioivaa puhdistusainetta ja harjaa kaivoa esimerkiksi vanhalla tiskiharjalla.
  5. Kiinnitä tulppa tai lattiakaivon sisäosa takaisin.
  6. Sulje lattiakaivon kansi.

Lisätyönä voit uusia tiivisteet/elastiset silikonimassat. Mikäli lattiakaivon ympärillä on ennestään silikonimassa, se suositellaan uusittavaksi viiden vuoden välein. Lisäksi lattiakaivon korokerenkaan tiivisteet kannattaa uusia tai tiivistää elastisella massalla. Asia kannattaa varmistaa aina kyseisen lattiakaivon valmistajalta.

Vesihanojen vesi- eli hajulukkojen puhdistus:

  • Sijoita ämpäri tai muu isompi astia vesi- eli hajulukon alle.
  • Irrota ensin vesilukon sivuliitos eli ns. poistoputki. Irrottamisen yhteydessä vesilukosta saattaa tippua likavettä. Irrota seuraavaksi vesilukon lavuaarin puoleinen (ylä)liitos. Kaada hajulukossa oleva neste ja lika esimerkiksi wc-istuimeen.
  • Vesilukko on aina likainen. Huuhtele vesilukko runsaalla vedellä ja käytä apuvälineenä esimerkiksi pulloharjaa.
  • Lähtökohtaisesti tiivisteet tulee uusia. Tätä varten tulee selvittää putkikoko. Kannattaa ottaa valokuva KotiAppin Kotikansioon ja esittää se rautakaupan myyjälle.
  • Asenna tiivisteet paikoilleen.
  • Asenna vesilukko takaisin paikoilleen. Ole varovainen ettet riko tiivistettä!

Huomioi lisäksi mahdolliset pesukoneliitokset, jotka on liitetty vesilukkoon. Ne tulee puhdistaa samalla, edellä mainitulla, tavalla. Lisäksi kannattaa tarkastaa pesukoneen tulo- ja poistoputkien kunto ja niiden tuenta esim. seinärakenteissa. Mikäli olet epävarma, ole yhteydessä asiantuntijaan.

Mikäli vesilukko on kiinteän kaappirakenteen tai vastaavan sisällä, kannattaa kaappirakenne uusia erikseen tehtävän suunnitelman mukaan niin, että jatkossa kaappi voidaan avata nopeasti. Kaappiin kannattaa asentaa kosteushälytin.

Havaitsitko vaurioita?

Mikäli lattiakaivossa on silmin havaittavia vaurioita, ole yhteydessä OmaInsinööriin. Saat häneltä lisätietoja miten edetä. Lisäksi kannattaa ottaa vauriokuva KotiAppin Kotikansioon.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp