Kuinka tarkastan salaojajärjestelmän toimivuuden?

Lumimassojen sulaessa tuhansia litroja sulamisvettä imeytyy maaperään talon ympäristöön. Jos salaojat ovat huolletut ja kunnossa, ei omistajalla ole suurta huolta sulamisvesistä, mutta jos tilanne on toinen, saattaa kellarissa tai talon sokkelissa piillä ikävä yllätys.

Talon omistaja voi näin kevättalvella tarkastaa salaojien tilanteen helposti kurkkaamalla salaojakaivoon. Jos kaivo on täpötäynnä tai aivan tyhjä, on syytä huolestua ja tutkituttaa salaojien kunto huolella.

Raksystemsin tutkimuksen mukaan jopa 90 % omakotitaloissa salaojat ovat huoltamattomat vaikka Rakennustiedon KH-kortin mukaan salaojat tulisi tarkastaa kahden vuoden välein.

Salaojajärjestelmän tarkastus aistinvaraisesti:

  • Mikäli kaivot ovat maan alla, kaiva ne esiin ja tee tarkastus. Suosittelemme kaivojen asentamista maanpinnan tasolle, jotta tarkastus ja huolto on jatkossa helpompaa.
  • Tarkasta salaojakaivon pohjalle kertyneen materiaalin määrä, laatu ja katso kaivon yleiskunto.
  • Tee sama tarkastus kaikille tarkastuskaivoille.
  • Tarkasta perusvesikaivon kunto ja padotusventtiilin toiminta.
  • Tarkasta purkuputken pään ympäristö ja onko putki auki.
  • Laske vettä letkulla etäisimpään ja ylimpään salaojakaivoon ja niin kauan, että vesi virtaa vapaasti kaikkien salaojaputkireitin kaivojen kautta purkupaikkaan.

Tarvitaanko salaojien videokuvausta?

Mikäli salaojajärjestelmässä on silmin havaittavia vaurioita tai toimintahäiriöitä, ole yhteydessä OmaInsinööriin, jolta saat varmistuksen videokuvauksen tarpeellisuudesta. Lisäksi kannattaa ottaa toimintahäiriökuva KotiAppin Kotikansioon.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp