Millainen on Raksystemsin tarina?
Raksystemsin tarina

Raksystemsin vaiherikkaat vuodet

Kaikki sai alkunsa vuonna 1989

Raksystemsin tarina

Raksystems Insinööritoimisto Oy:n alkutaival on hyvin poikkeava, sillä hyvin harva suomalainen on lähtenyt luomaan yrittäjäuraansa suoraan koulun penkiltä. Etenkään idealla, jolle ei ollut aiempia kotimaisia esikuvia. Tarvittiin rohkeutta ja idearikkautta, jota Marko Malmivaaralla ja hänen opiskelutovereillaan oli jo tuolloin.

Raksystemsin alkuvuodet

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Raksystemsin_alku_vuodet_hero.jpg

Elettiin 1980-lukua, aikaa jolloin rakennusalalla ja koko Suomella meni lujaa. Tämän aikakauden optimistisissa tunnelmissa parikymppisten rakentajateekkareiden porukka alkoi suunnitella yhteistä maailmanympärimatkaa.

Kolmikko päätti yhdessä opiskelutovereidensa kanssa laittaa paremmaksi kuin edeltävät vuosikurssit, jotka olivat reissanneet ammatillisille tutustumiskäynneille Eurooppaan.

Talkoita oli vetämässä muutaman hengen ydinporukka: Raksystemsin pitkäaikainen toimitusjohtaja Marko Malmivaara, nykyisin media-alalla työskentelevä Jyrki Lehto ja PRKK – Peruskorjaamisen ja rakentamisen kehittämiskeskus Ry:n toimitusjohtajaksi sittemmin siirtynyt Mikko Juva. Aktiivinen 23 opiskelijan porukka keräsi 630 000 markkaa ja kiersi maailmaa seitsemän viikkoa.

Samaan aikaan Marko Malmivaara teki diplomityötään rakennusliike HAKA:lle ja osallistui työmailla tavallisiin työpäiviin. Nuoren opiskelijan silmissä ison kankean firman klo 9 ja 14 kahvitauot ja ’vain’ työn tekeminen ilman kehitystyötä ja suurempia tavoitteita eivät tuntuneet omalta. Ajatus yrittäjyydestä alkoi itää.

Siitä havainnosta, että omat siivet olivat kantaneet opiskelijamatkan rahankeruun organisointivastuun hienosti, tuli oivallus itsensä työllistämisestä jatkossa ja pysyvästi. Yritysideoita sinkoili solkenaan, yhtenä niistä kuntotarkastuksia tekevä Raksystems, joka sitten perustettiinkin. Elettiin vuotta 1989, ja edelleen Suomen talouden näkymät olivat valoisat.

Raksystems aloitti ostamalla konkurssiin menneitä työmaita ja rakensi ne valmiiksi. Gryndaamista tehtiin ihan perinteisessäkin merkityksessä sekä omakotitalon rakentamisen kustannuslaskentaa. Kova tekemisen tahto ja selviytymisen vimma pitivät kellarissa sijaitsevan yrityksen pystyssä keskellä lamaa.

Vuosien saatossa muut yritykset myytiin tai lopetettiin ja työ keskitettiin Raksystemsiin.

Aluetoimistojen synty

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Raksystemsin_aluetoimistojen_synty_hero.jpg

Vajaa kymmenen vuotta Raksystemsin perustamisen jälkeen toimintaa haluttiin lähteä laajentamaan. Jalansija pääkaupunkiseudulla oli saatu vakiinnutettua ja pahimmista laman ongelmista oli selvitty. Toimitusjohtaja Marko Malmivaara lähti etsimään kasvua yritykselleen sanomalehdissä julkaistujen työpaikkailmoitusten kautta. Tarjontaa rakennusalalla oli paljon johtuen rakennusalan matalasuhdanteesta.

Raksystemsin ensimmäiset aluetoimistot perustettiin keväällä 1997 Tampereelle, Turkuun ja Lahteen.

Yrityksen johdon tavoitteena oli vauhdikas kasvu ja koska ensimmäiset aluetoimistot rullasivat omillaan, oli 1990-luvun lopulla aika perustaa liuta aluetoimistoja muillekin paikkakunnille.

Seuraavaksi toimistot avattiin Oulussa, Kuopiossa, Joensuussa, Mikkelissä ja Jyväskylässä. Muutama vuosi siitä eteenpäin juhlittiin avajaisia myös Lappeenrannassa, Vaasassa sekä Forssassa.

Vuodet Raksystems Anticimexinä

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Raksystems_anticimex_hero.jpg

Raksystems Insinööritoimisto Oy muodosti vuosien 2007-2014 välisenä aikana Raksystems Anticimex Oy:n yhdessä ruotsalaisen tuholaiseläinhallinnan palveluyrityksen Anticimex Oy:n kanssa.

Yhdistymisen myötä Raksystemsin fokus siirtyi yhä enemmän kuntotarkastuksista tuholaistorjuntaan. Tuholaistorjunnan lisäksi palvelurepertuaari laajeni myös kiinteistökuivaukseen ja elintarvikehygieniaan.

Seitsemän vuoden aikana kolminkertaistettiin tuholaistorjunnan liikevaihto ja siirryttiin Suomen markkinajohtajaksi. Vuosien aikana opittiin paljon uutta, mutta myös kasvettiin erilleen.

Raksystems is back

Kun Anticimex ilmoitti vuonna 2014 tähtäävänsä yhä enemmän kansainvälisille markkinoille, oli toimitusjohtaja Marko Malmivaaran aika iskeä. Marraskuussa 2014 Marko ilmoitti ostaneensa Raksystemsin koko osakekannan Anticimex Oy:ltä.

Alku sisälsi paljon puurtamista, mutta myös iloa. Isoin muutos oli liiketoimintojen muodostaminen, jonka myötä rakennettiin osastorakenteet ja valittiin niihin vetäjät. Syntyi neljä pääliiketoimintoa, joihin kuuluivat kuntotutkimukset, kuntotarkastukset, suunnittelu sekä rakennuttaminen ja valvonta.

Henkilökuntaan ja asiakkaisiin panostaminen oli jäänyt taka-alalle, joten niihin alettiin keskittää voimavaroja yhä enemmän lisäämällä viestintää myynnin ja markkinoinnin keinoin. Myös henkilökunnan etuja parannettiin mm. työkykyvakuutuksella ja kulttuurieduilla.

Viestinnän keskiöön otettiin mukaan uudet arvot. Tekemisen meininki, paras palvelu ja hyvinvoiva ihminen kiteyttivät erinomaisesti yrityksen toiminnan ytimen.

Raksystemsin kasvun vuodet

Raksystems Dry-IT:n Jan Havik.

Viime vuodet ovat olleet Raksystemsille vauhdikasta aikaa. Vuosien 2015-2021 välisenä aikana yritys kuusinkertaisti henkilökunnan määrän ja laajensi toimintaansa Ruotsiin hurjaa palvelurepertuaarin kasvattamista unohtamatta. Kasvu on tapahtunut orgaanisesti ja yritysostoin.

Suurimmat muutokset ovat tapahtuneet yhdessä pääomasijoitusyhtiö MB Rahaston ja Trill Impactin kanssa. Kasvaneilla resursseilla päästiin laajentamaan toimintaa ja tavoittelemaan myös kansainvälisiä markkinoita. Raksystemsiä voidaankin nyt kutsua Suomessa ja Ruotsissa toimivaksi johtavaksi kiinteistöjen hyvinvoinnin asiantuntijakonserniksi.

Yritys työllisti vuonna 2022 yhteensä 730 asiantuntijaa. Sillä oli 40 toimistoa, joista Suomessa 21 ja Ruotsissa 19.