Hotel Lilla Roberts rakennesuunnittelu referenssi Raksystems

Hotel Lilla Robertsin rakennesuunnittelu

Helsingin luksushotellitarjonta vahvistui vuonna 2015 Kaartinkaupungissa sijaitsevalla Hotel Lilla Robertsilla. Kämp Collection Hotels -konserniin kuuluva hotelli on yksi Helsingin maineikkaimpia ja laadukkaimpia hotelleja. Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo rakennutti hotellin omistamaansa kiinteistöön, joka koostuu kolmesta eri ikäisestä suojellusta rakennuksesta. Tilojen peruskorjauksen rakennesuunnittelusta vastasi Raksystems Heiskanen.

Rakennuksen vanhin osa on rakennettu vuonna 1909, kiinteistöön on tehty vuosien varrella lukuisia muutoksia ja sen käyttäjät ovat vaihdelleet. Alkujaan rakennus rakennettiin Helsingin energialaitokseksi, mutta viimeksi siinä oli toiminut Helsingin poliisilaitos. Koska rakennus oli aiemmin toiminut toimistorakennuksena, se tuli muuttaa hotellikäyttöön sopivaksi.

Rakennesuunnittelun toteutus

Rakennuksen laaja peruskorjaus tapahtui vuosien 2013-2015 aikana. Peruskorjauksen tilojen laajuus oli 10 619,5 m2 pitäen sisällään mm. 130 hotellihuonetta, ravintolan, baarin ja muita hotellitoimintaa tukevia tiloja.

Raksystems Heiskanen toteutti peruskorjauksen rakennesuunnittelun. Kun rakennuksen käyttötarkoitusta muutetaan, vaatii se paljon muutoksia rakenteisiin. Rakennuksen julkisivut ja vesikatto kunnostettiin sekä uusia portaita, katoksia ja kulkuaukkoja rakennettiin. Suurimmat muutokset liittyivät kuitenkin talotekniikkaan. Hotellissa talotekniikkaa on paljon enemmän kuin toimistorakennuksessa ja tässä kohteessa se oli myös vanhentunutta. Kaikki sähkö-, ilmanvaihto-, vesi-, viemäri- ja jäähdytysjärjestelmät uusittiin, joten niitä varten rakennettiin uusia konehuoneita, nousukuiluja ja hurja määrä läpivientejä.

Vaikka hankkeesta on kulunut jo aikaa, on se jäänyt vahvasti mieleen hankkeessa rakennesuunnittelijana toimineelle Pauli Wetterstrandille.

”Muistan viettäneeni tämän hankkeen tiimoilta paljon aikaa työmaalla. Rakennus on tehty kolmessa osassa eri aikaan ja läheskään kaikista vaiheista ei ollut piirustuksia olemassa.

Vanhojen rakenteiden mitat, paikat ja kunto jouduttiin selvittämään paikan päällä purkaen ja tutkien. Rakenneavauksilla saatiin kuitenkin varmuus rakenteiden kunnosta ja pystyttiin tekemään suunnitelmat kunnialla loppuun.

On ollut kunnia olla mukana säilyttämässä palaa vanhaa Helsinkiä, jota tämä rakennus on parhaimmillaan.’’, kertoo Wetterstrand.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp