Kodin määräaikaistarkastus on hyvä teettää kotiin joka neljäs vuosi.

Kodin määräaikaistarkastus auttaa omistajaa tuntemaan kotinsa ongelmakohdat

On maaliskuun alku ja aamu on sateinen. Olemme saapuneet Raksystemsin järjestämän kilpailun voittajan kotiin Espoon Kalajärven kupeeseen. Kilpailu järjestettiin helmikuussa facebookissa ja instagramissa ja palkintona arvottiin ilmainen Kodin määräaikaistarkastus. Ovella meitä on vastassa iloinen espoolainen kiinteistönvälittäjä Sari Heinonen.

Mikä on kodin määräaikaistarkastus?

Kodin määräaikaistarkastus on suunniteltu erityisesti pientaloasujille. Määräaikaistarkastuksen avulla kodin omistaja osaa ajoittaa rakennuksen kunnossapitotoimet oikein. Neljän vuoden välein toteutettavasta tarkastuksesta on konkreettista apua kodin säännöllisessä kunnossapidossa.

Rakennusteknisen asiantuntijan silmämääräinen tarkastus ja tarvittavien toimenpiteiden toteuttamisen opastus kuuluu kohdekatselmukseen, joka kestää noin 1-2 tuntia. Tarkastuksen tuloksena määritellään myös kodin kuntoluokitus. Asiantuntija laatii tarkastuksesta asiakkaalle valokuvallisen raportin.

Tarkistukseen kuuluu alkuhaastattelu, jossa perehdytään yhdessä rakennuksen asiakirjoihin, kuten aiempiin kuntotutkimuksiin, kosteusvaurioihin ja tutkitaan pää-, rakenne- sekä LVIS-piirustukset. Kodin määräaikaistarkastuksessa ei mennä pintaa syvemmälle eikä käytetä mitään mittareita. Kodin määräaikaistarkastus ei sovi siis asuntokauppaan, vaan siihen suositellaan Asuntokaupan kuntotarkastusta.

Alkuhaastattelussa tutustutaan kodin historiaan

Heinonen johdattaa meidät peremmälle ja esittelee kotinsa sydämen – keittiön. Istumme yhdessä aamukahville samalla kun kuntotarkastaja Heikki Päivärinta levittää paperinsa pöydälle. Määräaikaistarkastus alkaa aina haastattelulla ja talon historian selvittämisellä.

Heinonen kertoo, että hänen miehensä veli oli rakennusmestari YIT:llä ja rakensi naapuritalon ja sitten hän suunnitteli ja rakensi tämän talon yhdessä Heinosen miehen kanssa 1987.

Heinonen on ottanut valmiiksi esille kaikki tiedot mitä talosta löytyi ja hän tutkii niitä yhdessä Päivärinnan kanssa. Papereista selviää mitä on remontoitu ja milloin. Esimerkiksi kylpyhuoneessa sattui vesivahinko 2006. Vesijohdon taitteessa oli vuoto, joka vuosi rakenteisiin. Sen myötä uusittiin koko kylpyhuone ja sauna.

Keittiö remontoitiin pitkän harkinnan jälkeen ja siitä tuli lopulta juuri sellainen, mitä Heinonen oli pitkään toivonut. Keittiö on hänelle se tärkein paikka, jossa vietetään myös paljon aikaa.

Tarkastaja tutustuu kodin dokumentteihin

Alapohja ei ole tuulettuva, vaan talossa on kalliopohja. Yläpohjaan pääsee katolta. Päivärinta kyselee talon vierustojen huoltotoimenpiteistä ja selviää, että alun perin talon vierustoilla oli kukkapenkkejä, jotka kaivettiin pois ja tarvittavat patolevyt asennettiin talon seinän ja maan väliin. Salaojat ja sadevedet johdetaan yläpihalla kokoojakaivoon ja alapihalla kerääjäkaivoon suositusten mukaan. Alkuperäiset salaojat toimivat hyvin edelleen. Koska alue ei ole kaavassa, niin sade- ja hulevedet johdetaan ojaan. Päivärinta kertoo, että Rakennussäätiö RTS on määrittänyt KH-kortistossa (KH 90-00403) rinnetalon salaojille teknisen käyttöiän, joka on noin kolmekymmentä vuotta.

Päivärinta kyselee tarkentavia tietoja myös julkisivusta ja selviää, että julkisivu on pesty viitisen vuotta sitten. Puuosia on maalattu aina kun on ollut tarvetta. Heinonen kertoo, että otsalaudat räystäiden alla ovat seuraavana listalla. Lisäeristyksiä ei ole julkisivuun laitettu. Alakerrassa on käytetty uretaania ja yläkerrassa villaa. Ikkunoita on huoltomaalattu ja ulko-ovet ovat alkuperäiset. Vesikatto on pesty ja sammaleet on poistettu.

Keittiöremontti tehtiin 2012. Se oli Heinosen 50-vuotis lahja itselleen. Päivärinta kyselee myös laajennuksista ja muista vahingoista ja kirjaa tarkasti ylös kaiken tiedon.

Talossa on sähkölämmitys ja patterit uusittiin tänä vuonna. Lattialämmitys löytyy alakerran pesuhuoneesta, takkahuoneesta ja eteisestä. Kylpyhuoneremontin yhteydessä uusittiin pesuhuoneen lattia. Heinonen kertoo, että hänen suurin haaveensa olisi uusia alakerran koko lattia. Hän on neuvotellut miehensä kanssa asiasta kolme vuotta, hän kertoo nauraen. Talosta löytyy myös varaava takka ja ilmalämpöpumppu. Ilmalämpöpumppu on huollettu muutama vuosi sitten.  Lämminvesivaraaja on vuodelta 1998 ja löytyy kodinhoitohuoneesta. Talossa on koneellinen ilmanpoisto ja huippuimuri löytyy katolta. Huippuimuri on huollettu 2012. Päivärinta kertoo, että huippuimurin moottorilla on yleensä 10-15 vuoden käyttöikä. Päivärinta suosittelee pitämään sitä aina päällä, ei ainoastaan suihkun jälkeen.

Pistorasioita on lisätty, koska 1980-luvulla niitä ei kauheasti ollut. Keittiöremontin yhteydessä niitä lisättiin myös. Keittiöön asennettiin remontin yhteydessä lattialämmitys.

Kodin määräaikaistarkastus on hyvä tehdä kotiin joka neljäs vuosi.
Myös keittiön sokkelin alta tutkitaan tarkkaan.

Keittiö on kodin sydän

Heinonen on kiinteistöalalla töissä ja näkee siksi paljon erilaisia ja erikuntoisia koteja. Tämä vaikuttaa luonnollisesti myös siihen, miten omasta kodista pitää huolta. Heinosen mies on maalausalan yrittäjä, mutta siitä huolimatta kotona ei ole maalattu paljoa. – Vuodenvaihteessa maalattiin molemmat makuuhuoneet ensimmäistä kertaa kolmeenkymmeneen vuoteen, hän nauraa.

Heinonen halusi tehdä unelmien keittiön, koska hän tykkää leipoa, tehdä ruokaa ja viettää mahdollisimman paljon aikaa siellä.

”Pidän kovasti siitä, että voin kutsua ystäviä kylään ja viettää iltaa yhdessä. Keittiö on ehdottomasti minun lempipaikkani”, Sari Heinonen tarkentaa.

Trendit muuttuvat aika nopeasti ja Heinonen pitää helposta ja yksinkertaisesta sisustamisesta, joka kestää aikaa ja jota voi elävöittää esimerkiksi tekstiileillä. Hän kertoo, ettei ole mikään trendisisustaja, vaan enemmänkin uusii paikkoja sitä mukaan, kun on tarve. Heinonen pitää siitä, jos silmä ei ihan heti erota milloin joku paikka on tehty. – Tosin kyllähän kylpyhuoneista ja keittiöistä näkee yleensä miltä vuosikymmeneltä ne ovat, hän naurahtaa.

Heinonen on ulkoistanut pihatyöt miehellensä

”Mieheni hoitaa meidän pihamme ja kaiken siihen liittyvän. Työni takia kesä on varsin kiireistä aikaa ja illat venyvät yleensä myöhään, joten meillä on aivan selkeä työnjako. Mieheni putsaa myös rännit ja ajaa nurmikon. Nurmikon sammaloitumista on yritetty ehkäistä, koska jyrkkä mäkinen sammaleinen nurmikko on aika hankala ajaa” Heinonen kertoo.

Heinoset hoitavat yhdessä kotiansa. Nuohooja tarkastaa hormit kerran vuodessa, mutta tuhkat he poistavat itse tasaisin väliajoin. Heinonen muistuttaa, että myös siivoaminen ja ikkunanpesu on kodinhuoltoa. Heinonen putsaa lattiakaivot ja on opettanut sen myös tyttärillensä. Hän on myös ostanut heille suodattimet lattiakaivoihin.

Päivärinta kyselee, onko KotiApp-sovellus tuttu Heinoselle. Päivärinta suosittelee sitä helpottamaan kodin huoltokirjan ylläpitoa. KotiApp on ilmainen mobiilisovellus, jonka voi ladata Google Playsta tai App Storesta. Sovellus auttaa kodin kunnossapidossa räätälöiden kodin huolto- ja kunnossapitotoimenpiteet juuri omaan kotiin sopiviksi. Applikaatio onkin jo tuttu Heinoselle.  

Tarkastuksella kierretään koti sisältä ja ulkoa

Päivärinta päättää haastatteluosion ja kertoo tarkastavansa ensin asunnon sisätilat. Odottelemme hiukan sateen lakkaamista ja sitten hän pääsee myös katolle. Koko tarkastukseen haastatteluineen menee yleensä 1-2 tuntia. Tällä kertaa viivyimme kohteessa kaksi ja puoli tuntia.

Loppuraportti toimitetaan asiakkaalle sähköisesti

Heinonen sai loppuraportin sähköpostiinsa noin viikon kuluttua tapaamisestamme. Heinonen kommentoi raporttia ja itse tarkastusta seuraavasti:

”Kiinteistönvälittäjälle raportin teksti on tuttua, koska olen tutustunut työni puolesta lukuisiin kuntotarkastuksiin aiemmin. Mutta niin kuin sanontaan kuuluu: ”suutarin lapsella ei ole kenkiä”. Niinhän se tässäkin on ollut, että omaa kotia ei ole tullut tarkastettua, koska kotia ei ole suunniteltu myytävän. Raportin kommentit olivat juuri sellaisia, mitä osasinkin odottaa 30 vuotta vanhalta rakennukselta. Oli kiva saada selkeä suunnitelma kodin hoidosta paperilla ja varmasti sen myötä tulee kiinnitettyä enemmän huomiota tuleviin korjauksiin ja muutoksiin” , tyytyväinen Heinonen päättää.

Kodin määräaikaistarkastus on hyvä tehdä kotiin joka neljäs vuosi.
Kuntotarkastaja tutustuu huolella kodin papereihin.
Kodin määräaikaistarkastus on hyvä tehdä kotiin joka neljäs vuosi.
Myös keittiön sokkelin alta tutkitaan.
Kodin määräaikaistarkastus on hyvä tehdä kotiin joka neljäs vuosi.
Kodin omistaja Sari Heinonen sekä tarkastajamme Heikki Päivärinta.
Kodin määräaikaistarkastus on hyvä tehdä kotiin joka neljäs vuosi.
Kodin omistajan on hyvä olla läsnä tarkastuksella.
Kodin määräaikaistarkastus on hyvä tehdä kotiin joka neljäs vuosi.
Heikin työ on mukavaa, kun saa asiantuntijatyön lisäksi tavata ihmisiä.
Kodin määräaikaistarkastus on hyvä tehdä kotiin joka neljäs vuosi.
Asiantuntijamme ovat tutkineet vuosien saatossa satoja tuhansia koteja.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp