Kanavan koulu saavutti RTS-sertifikaatin.

Lempäälän Kanavan koulu saavutti 3-tähden RTS-luokituksen

Lempäälän Kanavan koulu saavutti RTS-ympäristösertifioinnissa kolmen tähden luokituksen, mikä vastaa hyvää ympäristölaadun tasoa. RTS-ohjauksesta vastannut Raksystems Green Building Services -divisioona on ollut mukana asettamassa sertifioinnin tavoitteita ja suunnittelemassa toimenpiteitä niiden saavuttamiseksi.

RTS-sertifiointi antaa kotimaisen ympäristötakuun

RTS-sertifiointi on suomalainen ympäristöluokitusjärjestelmä, joka ottaa huomioon kotimaiset erityispiirteet arvioitaessa rakennuksen ympäristöystävällisyyttä. Suomen oloihin kehitetty sertifikaatti keskittyy muun muassa energiatehokkuuteen, kosteudenhallintaan, sisäilmaan sekä rakennuksen elinkaaren aikaiseen hiilijalanjälkeen.

RTS-luokitusjärjestelmä on otettu käyttöön vuonna 2016 ja Lempäälän valmistunut kolmas yläkoulu on ollut ensimmäisiä käynnistyneitä ja sertifioituja hankkeita Suomessa. Hankkeessa on tehty vahvaa työtä suunnittelussa, projektinjohdossa ja työmaalla yhteisen ympäristötavoitteen eteen.

Kanavan koulu valmistui syyslukukauden alkuun vuonna 2021. Kolmikerroksisessa koulussa on noin 6000 kerrosneliömetriä ja se palvelee 400 oppilasta sekä noin 60:tä henkilökunnan jäsentä.

”Kanavan koulun ollessa yksi ensimmäisistä RTS-ympäristöluokitelluista kohteista Suomessa, tässä päästiin kunnolla pilotoimaan luokitusprosessia eri osapuolten kesken heti tavoitteiden asettamisesta alkaen. Yhteispeli on tässäkin valttia, sillä YIT:n, Lempäälän kunnan ja suunnittelijoiden vahva sitoutuminen luokitukseen heti alusta asti oli ehdottomasti avain menestykseen!”, kertoo hankkeen RTS-konsultti Simo Skogberg Raksystemsiltä.

Energiatehokkuuteen ja pieneen hiilijalanjälkeen panostettiin

Kanavan koulu saavutti lähes täydet pisteet RTS:n prosessipisteiden kategoriassa, jossa arvioidaan toiminnanvarmistusta ja valvontaa, kosteuden- ja puhtaudenhallintaa sekä työmaan ympäristövaikutuksia. Energian osa-alueessa saavutettiin korkeat pisteet muun muassa hyvän E-luvun ansiosta. Rakennuksen elinkaaren aikaisen hiilijalanjäljen säästö verrattuna verrokkikohteeseen oli merkittävä, ja siitä palkittiin myös RTS-luokituksen pisteytyksessä.

”Meille oli alusta alkaen tärkeää huomioida HINKU-kuntana RTS:ssä pisteytetyt kosteudenhallinta, sisäilma, rakennuksen elinkaaren hiilijalanjälki ja energiatehokkuus. On hienoa, että tämä panostus kantaa hedelmää myös tämän sertifikaatin muodossa” iloitsee Lempäälän kunnan rakennuttajapäällikkö Ulla Palo-oja.

Ekologinen ja kosteusteknisesti turvallinen koulu

Rakennuksen runko on toteutettu betonista ja julkisivu massiivihirrestä. Puu näkyy julkisivun lisäksi myös ulkoseinien sisäpinnassa, sekä aulatilassa. Ratkaisulla on tavoiteltu ekologisuuden lisäksi kosteusturvallisuutta, sillä hirsi julkisivumateriaalina on varma rakenne ulkoseinässä. Materiaalivalintana se myös kestää aikaa.

”Kanavan koulussa ekologisiin valintoihin oli panostettu jo tarjouspyynnössä. Hirren ja betonin yhdistämisessä onnistuttiin ja RTS-sertifiointi toi uuden ympäristönäkökulman suunnittelun ja toteutuksen rinnalle. Yhteistyö toimi saumattomasti kaikilla osapuolilla”, kertoo projektipäällikkö Janne Hynynen YIT:ltä.”

Kanavan koulu saavutti RTS-sertifikaatin.
Kuvat: YIT
Kanavan koulu saavutti RTS-sertifikaatin.
Kuvat: YIT
Kuvat: YIT

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp