Kuvat: Nokian Renkaat

Nokian Renkaat saavutti LEED Platinum -sertifikaatin Espanjan testikeskuksen Visitor centerille

Nokian Renkaiden Espanjan testikeskuksen Visitor centerin päärakennus sai marraskuun lopulla vuonna 2021 LEED-sertifioinnin. Raksystems Green Building Services -divisioonan asiantuntijat konsultoivat sertifikaatin ohjauksessa ja hakuprosessissa, jotta toivottu sertifioinnin taso kiinteistölle saatiin saavutettua.

Keskus saavutti korkeimman luokitustason

300 hehtaarin kokoinen testikeskus sijaitsee Santa Cruz de la Zarzassa, Madridin lähellä. Keskuksessa on 10 testirataa renkaiden testausta varten. Päärakennus saavutti LEED v4 Platinum -sertifikaatin, joka on luokitusjärjestelmän korkein taso. Huolellisella suunnittelulla ja laadukkaalla rakentamisella saavutettiin poikkeuksellisen korkeat pisteet kohteen ympäristöystävällisyyden arvioinnissa.

”Projekti oli erityisen mielenkiintoinen ja haastava kiinteistön sijainnin takia. Korkeimman sertifiointitason saaminen on todella hieno saavutus, kun ottaa huomioon, että kohde sijaitsee keskellä maaseutua, eikä hyvästä sijainnista tai liikenneyhteyksistä saatu juurikaan pisteitä. Korkeat pisteet saavutettiin loistavilla pisteillä muista kategorioista”, kertoo hankkeen LEED-projektipäällikkö, Raksystems GBS:n energiapalveluiden tiimipäällikkö Simo Skogberg projektista.

Innovatiivista ympäristö- ja energiatehokkuutta

Testikeskuksessa panostettiin erityisesti energiatehokkuuteen innovatiivisilla ratkaisuilla. Koko testikeskusta palvelee mittava aurinkopaneelijärjestelmä, jonka myötä myös päärakennus toimii puhtaasti ja omavaraisesti aurinkoenergialla. Koko testikeskuksen alueelta löytyy monia aurinkopaneeleita, joiden tuottamasta sähköstä 21 % menee päärakennuksen käyttöön. Tämän lisäksi verkosta ostettava sähkö on sertifioidusti 100 % uusituvista lähteistä tuotettua.

“Platina on erinomainen tulos LEED v4 -sertifioinnissa. Rima on asetettu korkealle ja saimme hyviä pisteitä varsinkin erittäin hyvästä energiatehokkuudesta ja energiaratkaisujen suunnittelusta”, kertoo Nokian Renkaiden teknologiaprojektien johtaja Juha Pirhonen.

Kohteessa on edistyksellinen vesienhallintajärjestelmä, jonka avulla muun muassa sadevettä ja puhdistettuja harmaavesiä kerätään talteen ja käytetään uudelleen, esimerkiksi kasteluvetenä ja saniteettitilojen huuhteluvetenä. Järjestelmä vähentää merkittävästi puhtaan vesijohtoveden kulutusta, vettä säästävien vesikalusteiden lisäksi. Tämä oli hankkeessa erityisen tärkeä teema, sillä paikallinen ilmasto on hyvin kuivaa ja vesijohtovettä ei ole tarjolla yllin kyllin.

Sisätilat ja niiden toimivuus ja terveellisyys toteutettiin myös erittäin laadukkaasti. Ilmanlaadun kriteerit olivat suunnittelussa jo alusta asti korkeat, minkä lisäksi hyvä ilmanlaatu varmistettiin rakentamisen jälkeen mittauksien avulla. Rakennuksen arkkitehtuuri on hyvin uniikkia muistuttaen renkaan muotoa, ja suomalaiseen tapaan rakennuksesta löytyy koivupuita sekä tietysti hirsisauna.

Testikeskuksen ympäristöstä pidetään myös huolta

Rakentamisen vaikutuksia luonnolle kompensoitiin myös hankkeen aikana. Biodiversiteettiä edistettiin istuttamalla runsaasti puita ja pensaita testikeskuksen alueelle.

Nokian Renkaat perustivat myös 25 hehtaarin kokoisen luonnonsuojelualueen testikeskuksen lähelle. Luonnonsuojelualueelta löytyy haukkojen ja pöllöjen pesimätalo sekä erilaisia vesielementtejä lintuja varten.

Kuvat: Nokian Renkaat
Kuvat: Nokian Renkaat
Kuvat: Nokian Renkaat
Kuvat: Nokian Renkaat
Kuvat: Nokian Renkaat
Kuvat: Nokian Renkaat
Kuvat: Nokian Renkaat
Kuvat: Nokian Renkaat

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp