Asbesti ja usein kysytyt kysymykset hero Raksystems

Asbesti

Asbesti on useiden kuitumineraalien yhteisnimitys.

Asbestia käytetään mm. tulenkestävänä eristeenä ja sidosaineena. Aine on terveydelle erittäin vaarallista. Pienintä terveydelle haitallista altistusta ei tunneta. Asbestimineraaleja ovat krysotiili (valkoinen asbesti), aktinoliittiantofylliittiamosiitti (ruskea asbesti), krokidoliitti (sininen asbesti) ja tremoliitti.

Asbestin käyttö rakentamisessa on ajoittunut pääasiassa ajanjaksolle 1940-1990, minkä aikana useat suomalaiset rakennusmateriaalit ovat sisältäneet asbestia. Suomen rakennusaineteollisuus lopetti asbestipitoisten tuotteiden valmistuksen 1988 jälkeen.

Asbestipitoisten tuotteiden maahantuonti, valmistus ja myynti on ollut kiellettyä 1.1.1993 alkaen. Asbestin käyttö rakennusmateriaaleissa on kielletty kokonaan 1.1.1994.

Asbestia sisältävä rakennusmateriaali ei ole terveydelle haitallinen, mikäli rakennusmateriaali on ehjä eikä siitä irtoa asbestikuituja hengitysilmaan. Ehjä, rakenteessa oleva, asbestia sisältävä rakennusmateriaali ei normaalitapauksessa aiheuta mitään toimenpiteitä. Nykyisen lainsäädännön myötä purettavien materiaalien asbestipitoisuus on aina selvitettävä. Aiempi käytäntö, missä rakenteiden asbestipitoisuutta ei tutkita vaan kaikki purkutyöt tilataan asbestipurkutyönä, ei ole hyväksyttävä.

Lähde: Raksystems Insinööritoimisto Oy.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp