Kalkkihärmä

Kalkkihärmä

Vähäinen ”kosteushärmä” eli kalkkihärmä on betonituotteessa normaali ilmiö ja johtuu kosteusrasituksen vaihtelusta ja muutoksista. Maisematuotteissa kalkkihärmää esiintyy enemmän kuin valmisbetonissa, koska maisematuotteiden valmistuksessa käytettävän betonin tehollinen vesimäärä on huomattavasti alhaisempi, kuin valmisbetonissa. Näin ollen sitoutumatonta kalkkia jää rakenteeseen enemmän.

Alkalihärmä muodostuu betonituotteiden pintaan valkoisena pulverimaisena hilseenä. Tämä johtuu betonituotteen kosteuden vaihtelusta, jolloin betonituotteessa kulkeva vesi kuljettaa sitoutumatonta kalkkia betonituotteen pintaan. Alkalihärmää esiintyy yleensä vain ensimmäisenä ja toisena vuonna tuotteiden asennuksesta. Vaikka alkalihärmän muodostuminen betonituotteiden pintaan on aggressiivista, on alkalihärmä helposti poistettavissa harjaamalla tai antamalla sateen pestä sen pois. Tehokkain kalkkihärmän poistaja on säävaihtelut ja aika.

Kalkkihärmä ei huononna betonituotteiden lujuutta ja kestävyyttä haitta on lähinnä kosmeettinen. Mikäli härmä ei lähde vuosien aikana pois ja lisääntyy, johtuu se lisääntyneestä kosteusrasituksesta, kuten maakosteudesta, minkä aiheuttaja on syytä tutkia.

Mikäli oma osaaminen tai aika ei riitä, voit aina ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme ja tiedustella osaavan ammattilaisen apua.

Lähde: Raksystems Insinööritoimisto Oy

Kalkkihärmä

 

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp