Kuitusementtilevy / Asbestikuitusementtilevy

Asbestikuitulevyt kehitettiin 1940-luvulla, kun etsittiin huoltovapaita pintaverhouslevyjä. Asbestikuitulevy on vuosikymmenten aikana toiminutkin kestävänä julkisivuverhouksena.

Asbestin käyttö rakentamisessa on ajoittunut pääasiassa ajanjaksolle 1940-1990, minä aikana useat suomalaiset rakennusmateriaalit ovat sisältäneet asbestia. Suomen rakennusaineteollisuus lopetti asbestipitoisten tuotteiden valmistuksen 1988 jälkeen, koska asbestikuidut ja pöly on todettu terveydelle vaaralliseksi.

Asbestipitoisten tuotteiden maahantuonti, valmistus ja myynti on ollut kiellettyä 1.1.1993 alkaen. Asbestin käyttö rakennusmateriaaleissa on kielletty kokonaan 1.1.1994.

Asbestia sisältävä rakennusmateriaali ei ole terveydelle haitallinen, mikäli rakennusmateriaali on ehjä eikä siitä irtoa asbestikuituja hengitysilmaan. Nykyisen lainsäädännön myötä purettavien materiaalien asbestipitoisuus on aina selvitettävä. Aiempi käytäntö, missä rakenteiden asbestipitoisuutta ei tutkita vaan kaikki purkutyöt tilataan asbestipurkutyönä, ei ole hyväksyttävä.

Kun asbestilevyulkoverhous alkaa vaurioitua ja savuttaa teknisen käyttöikänsä, ei sitä voi kustannustehokkaasti paikkakorjata tai uusia, vaan koko julkisivuverhous kannattaa uusia esimerkiksi puulautaverhoukseksi erikseen tehtävän suunnitelman mukaisesti. Verhouslevyt luokitellaan vaarallisiksi-/ongelmajätteiksi, jolloin ne tulee toimittaa jätteiden käsittelylaitokseen viranomaisohjeiden mukaisesti. Purkutöissä tulee huomioida erityisesti suojautuminen asbestimateriaaleilta nykymääräysten mukaisesti.

Lähde: Raksystems Insinööritoimisto Oy.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp