Sulake

Sulake eli proppu on virtapiirissä oleva turvalaite. Sulake palaa ja katkaisee virran, kun

  • sähkölaitteessa tai sähköjohdoissa on oikosulku,
  • sähköjohtoa on ylikuormitettu. Tällöin käytössä on samanaikaisesti liian monta sähkölaitetta tai yksittäinen laite on liian suuritehoinen.

Automaattisulaketta ei vaihdeta sen lauettua, vaan sulake palautetaan toimintakuntoon siinä olevan kytkimen avulla. Suojamaadoitetulla pistotulpalla liitettävän sähkölaitteen kosketeltavat metalliosat on kytketty suojajohtimen kautta maadoitukseen. Jos laite on kytketty suojamaadoitettuun pistorasiaan, kulkee virta mahdollisessa vikatilanteessa suojajohtimen kautta. Tällöin sulake palaa nopeasti ja viallinen laite kytkeytyy irti sähköverkosta. Suojaeristetyssä laitteessa on peruseristyksen lisäksi lisäeristys. Sen tarkoituksena on estää jännitteen pääsy kosketeltavissa oleviin osiin, jos peruseristys jostain syystä pettää.

Suojajännitteisiä laitteita ovat esimerkiksi sähkölelut. Muuntaja muuntaa verkkojännitteen (230 V) suojajännitteeksi (yleensä 12 V tai 24 V). Näin itse laitteen jännite jää niin pieneksi, että sen jännitteiset osatkaan eivät aiheuta hengenvaaraa

Lähde: Raksystems Insinööritoimisto Oy.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp