Tiilikatto

Kattotiiliä tehdään savesta tai betonista. Savesta poltettuja tiiliä on ollut käytössä tuhansia vuosia. Savitiili on ollut suosituin katemateriaali aina vuoteen 1960 asti, jolloin betonikattotiilet alkoivat yleistyä. Molempia tiiliä on käytössä yhä nykyään.

Kattotiilet asennetaan yleensä ruoteiden ja tuuletusrimojen päälle tai suoraan kattotuolien päällä olevien kannatinrimojen päälle. Nykyään kattotillien alle on lähtökohtaisesti asennettu aluskate. Lumisten talvien jälkeen joudutaan tyypillisesti vaihtamaan muutamia tiiliä. Tämän vuoksi on hyvä jo rakentamisvaiheessa jättää varatiiliä reilusti. Mikäli tiiliä rikkoontuu normaalia enemmän esim. sisäjiirien ja lumiesteiden kohdalta, voi syynä olla asennusvirhe alkuperäisessä asennuksessa. Tällöin on syytä tarkastuttaa asia kattoalan asiantuntijalla. Mikäli rikkoontuneita tiiliä ei vaihdeta, on katon vedenpitävyys aluskatteen varassa ja riski siitä, että vettä pääsee yläpohjarakenteisiin ja jopa sisätiloihin lisääntyy merkittävästi.

Tiilikatteen pinta kannattaa myös pitää puhtaana. Ilman epäpuhtaudet ja roskat antavat hyvän kasvualustan sammalkasvustolle. Sammalkasvusto puolestaan alkaa aikaa myöten rapauttamaan tiilen pintaa ja lyhentää siis katteen teknistä käyttöikää.

Lähde: Raksystems Insinööritoimisto Oy.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp