Paritalon kuntotarkastus.

Talotohtori 1970-luvun paritalon kuntotarkastuksella

Talotohtori on tällä kertaa 1970-luvun paritalon asuntokaupan kuntotarkastuksella.

Talotohtori tekee ensimmäisen havaintonsa heti astuessaan taloon: sisätilojen lattia on lähes samalla tasolla kuin taloa ympäröivä maanpinta. Tämä vihjaa ongelmallisesta valesokkelirakenteesta, joka oli tyypillinen rakennustapa 1970-luvulla ja valitettavasti aiheutti lähes poikkeuksetta kosteusongelmia tuon ajan taloissa. Sisätiloissa on myös havaittavissa mikrobiperäistä hajua, mikä voi olla peräisin rakenteissa olevista kosteusvaurioista. Rakennus täytyy kuitenkin tarkastaa perusteellisemmin, ennen kuin voidaan olla varma kosteusvaurioista.

Asukkaalla on tallessa kaikki talon tärkeät paperit ja muut asiakirjat vuosien mittaan tehdyistä korjauksista. Rakennepiirustuksista saadaan vahvistus epäilykselle eli ulkoseinissä on käytetty valesokkelirakennetta. Sen kunto tulisi ehdottomasti tutkia kosteusvaurioiden varalta rakenteita avaamalla.

Katossa havaitaan puutteita

Talotohtori aloittaa tarkastamisen kiipeämällä katon päätyluukusta välikatolle. Siellä on havaittavissa laajoja vesikaton vuotoja, jotka näkyvät aluskatteessa tummina läikkinä. Alkuperäisen bitumikaton ansiosta vesi ei ole onneksi päässyt etenemään välikattoon asti. Katolle kiivetessä voidaan havaita, että sinne johtavat tikkaat ovat vääntyneet aivan vinoiksi ja lumiesteet repeytyneet kokonaan irti. Peltikatteen muovipinnoite on rapissut lähes kokonaan pois, mikä kertoo katteen materiaalivirheestä.

Talotohtori huomaa katolla asennusvirheitä ja muitakin puutteita. Savupiipun päältä puuttuu kokonaan pellitys, eikä piipun hatusta ole tietoakaan. Lisäksi yksi reunapelleistä on asennettu vesikatteen alle, eikä päälle, niin kuin se pitäisi olla. Tämä virhe on johtanut sulamisvedet suoraan katteen alle ja aiheuttanut läikät aluskatteeseen.

Talotohtorin laskeutuessa takaisin pihamaalle voidaan huomata, että talosta puuttuu kokonaan salaojitus ja sadevesijärjestelmä. Lisäksi sokkelin vieressä on rehevää kasvillisuutta, joka lisää entisestään kosteusriskiä. Autotallin kulmassa voidaan havaita perustuksen painumista, joka on aiheuttanut halkeamia tiiliseinään.

Kohonneita kosteuslukemia sisätiloissa

Talon sisätilat vaikuttavat hyväkuntoisilta. Sauna ja pesutilat ovat ikäänsä nähden moitteettomat, mutta toki jo teknisen käyttöikänsä päässä, eikä lattiakaivostakaan tarvitse huomauttaa. Keittiössä kuitenkin on havaittavissa, että takan piipun pellityksen puute vesikatolla on aiheuttanut vaurioita piipun juurella olevaan sisäkattoon. Kosteusläikät näkyvät selkeästi. Liesituuletinta lukuun ottamatta talon ilmanvaihto on painovoimainen ja merkkisavulla kokeiltuna paikoitellen melko heikko. Siksi talon sisäilman laatu on ajoittain huono.

Vuosituhannen alussa vaihdetut ikkunat ovat sisäpuolelta hyvässä kunnossa. Ulkoa näkyy, että ikkunoiden vesipeltien kaadot ovat paikoitellen väärään suuntaan. Tämä on selkeä asennusvirhe, joka tulisi korjata. Tulevaisuudessa vesi saattaa nimittäin aiheuttaa kosteusvaurioita ikkunan alla oleviin ulkoseinärakenteisiin.

Rakenteen avaus seinään

Koska talon ulkoseinissä on valesokkelirakenne, talotohtori päättää ehdottaa asukkaalle rakenteen kunnon tarkempaa selvittämistä rakennetta avaamalla ja materiaalinäytteillä. Sillä tavalla kosteusvaurion mahdollisuus voidaan sulkea pois.

Talotohtori saa luvan näytteenottoon, joten hän tekee vierashuoneen sisäseinään aukon. Kosteussulkua ja villaeristettä poistettaessa huomataan, että seinästä puuttuu kokonaan tuulensuojalevy. Rakenteessa on myös havaittavissa mikrobiperäinen haju. Talotohtori ottaa näytepalan seinän alajuoksusta ja huomaa sen tummuneen. Talotohtori alkaa entistä enemmän epäillä kosteusongelmaa. Koska asialle täytyy saada varmuus, olohuoneesta otetaan vielä toinen näytepala ja se lähetetään jatkotutkimuksiin laboratorioon mikrobianalyysiä varten.

Muutaman viikon kuluttua saadaan tulokset ja ikävä kyllä asukkaalle täytyy kertoa huonoja uutisia: näytteistä ilmeni selkeä mikrobikasvusto eli kosteuden aiheuttamia ongelmia. Valesokkelirakenteen riski oli siis tässä kohteessa toteutunut.

Lopuksi vielä yhteenveto tarkastuksesta

Tämä 1970-luvun talo kaipaa muutamia pikaisia toimia. Salaojitus ja sadevesijärjestelmä täytyy tehdä välittömästi, jotta sokkeli alkaa kuivumaan. Kasvillisuus sokkelin viereltä on poistettava kokonaan, kuten myös tontin kulmalla kasvava iso mänty. Katon piippu on pellitettävä ja muut katon asennusvirheet korjattava. Myös kokonaisvaltaiseen katteen uusimiseen on pinnoitteen irtoamisen vuoksi syytä varautua. Märkätilojen uusiminen nykyvaatimusten mukaisine vedeneristeineen on myös ajankohtainen.

Suurin toimenpide on mikrobikasvuston poistaminen kaikista alajuoksuista. Tämä tarkoittaa laajaa sisäremonttia, jossa pitää avata kaikki ulkoseinät ja korvata kosteusvaurioituneet rakenteet uusilla. Työn vaativuuden vuoksi työstä kannattaa teettää erillinen korjaustyösuunnitelma.

Alkuperäinen teksti julkaistu Matti Kaijomaan nimissä täällä.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp