Putkiston röntgenkuvaus

Rakenteita rikkomatta

Röntgenkuvilla selviää esimerkiksi putkistossa olevat sakkakertymät ja -kerrostumat sekä piste- ja virtaussyöpymät.

Pyydä tarjous tai ota yhteyttä!

Täytä tarjouspyyntölomake ja palaamme sinulle tarjouksen kanssa mahdollisimman pian.

Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.

Putkiston röntgenkuvaus käy helposti

Putkiston röntgenkuvauksella nähdään pintaa syvemmälle, jotta ymmärrämme ongelmien taustalla olevat syyt ja osaamme valita oikeat korjausmenetelmät taloyhtiöllesi.

  • Putkiston röntgenkuvaus on useimmiten osa putkistojen kuntotutkimusta.
  • Putkiston röntgenkuvausta varten ei ole tarpeellista tyhjentää putkia eikä eristeitä tarvitse purkaa.
  • Röntgenkuvaus on suositeltavaa tehdä viimeistään, kun taloyhtiön putkisto on 25-30-vuotias.
  • Putkiston iästä riippumatta tutkimus on tarpeellinen, mikäli talossa on ollut vuotoja pistesyöpymien tai vastaavien muodossa.
  • Putkiston röntgenkuvauksella selviää putkiston kunto ja tilanne.
Raksystems putkiston röntgenkuvaus

Taloyhtiön on hyvä tutkituttaa putkisto viimeistään 25 vuoden iässä

Pääsääntöisesti taloyhtiön putkiston röntgenkuvaus toteutetaan osana putkistojen kuntotutkimusta. Yleisimmin kuvaus tehdään lämmitys-, käyttövesi-, viemäri- ja jäähdytysverkostoon. Metallisten putkistojen kuntoa pystytään tutkimaan yksityiskohtaisesti röntgenkuvauksen avulla. Ensimmäinen tutkimuskerta on suositeltavaa tehdä rakennuksen tai putkiston täyttäessä 25-30 vuotta.

Putkistojen röntgenkuvauksen tarkoituksena on selvittää taloyhtiön putkiston senhetkinen kunto ja tilanne. Kuvauksen avulla selviää putkiston paksuus sekä laaja-alaiset syöpymävauriot, erityisesti niin sanotut pistemäiset vauriokohdat. Etenkin paineistetuissa vesiputkistoissa pistemäiset syöpymävauriot voivat aiheuttaa huomattavia vesivahinkoja suhteellisen huomaamattomasti.

Tutkimuksia suositellaan tehtävän niin ikääntyviin kuin pienistä vioista kärsiviin putkistoihin. Kuvaus on aiheellista teettää myös ennen putkiremonttia korjaustarpeiden ja ajankohtaisuuden varmistamiseksi.

”Röntgenkuvaus on usealle tuttu ihmisten tutkimusmenetelmänä. Samalla periaatteella tutkitaan rakennuksien kuntoa – täytyy nähdä pintaa syvemmälle, jotta ymmärrämme ongelmien taustalla olevat syyt ja osaamme valita oikeat korjausmenetelmät.”

Kari Halmi, LVI-asiantuntija, Raksystems

Milloin putkiston röntgenkuvaus on ajankohtainen?

Pääsääntöisesti kiinteistön röntgenkuvaus toteutetaan osana putkistojen kuntotutkimusta. Yleisimmin kuvaus tehdään lämmitys-, käyttövesi-, viemäri- ja jäähdytysverkostoon sekä teollisuudessa prosessiputkistoille. Metallisten putkistojen kuntoa pystytään tutkimaan yksityiskohtaisesti röntgenkuvauksen avulla. Ensimmäinen tutkimuskerta on suositeltavaa tehdä kiinteistön tai putkiston täyttäessä 25-30 vuotta.

Putkistojen röntgenkuvauksen tarkoitus

Putkistojen röntgenkuvauksen tarkoituksena on selvittää kiinteistön putkiston senhetkinen kunto ja tilanne. Kuvauksen avulla selviää putkiston paksuus sekä laaja-alaiset syöpymävauriot, erityisesti niin sanotut pistemäiset vauriokohdat. Etenkin paineistetuissa vesiputkistoissa pistemäiset syöpymävauriot voivat aiheuttaa huomattavia vesivahinkoja suhteellisen huomaamattomasti.

Tutkimuksia suositellaan tehtävän niin ikääntyviin kuin pienistä vioista kärsiviin putkistoihin. Kuvaus on aiheellista teettää myös ennen putkiremonttia korjaustarpeiden ja ajankohtaisuuden varmistamiseksi.

Putkistojen röntgenkuvauksen sisältö ja raportointi

Putkistojen röntgenkuvaus sisältää läpivalaisukuvauksen, kuvien tulkinnan sekä kirjallisen taulukkomuotoisen pöytäkirjan asiantuntijan tulkinnoista. Tutkimus suoritetaan yleensä ilman eristeiden purkua, jolloin vältytään myös mahdollisilta asbestipuruilta.

Kuvauksen laajuus sovitaan etukäteen tilaajan kanssa. Kuvat otetaan asiakkaan määrittelemistä kohdista, jotka osoitetaan kuvaajalle, tai tutkimuslaajuus sovitaan tilauksen yhteydessä, jolloin kuvaaja määrittää kuvauspaikat.

Röntgenkuvaus suoritetaan digitaalisen kuvalevyn ja säteilylähteen avulla. Luovutettava materiaali toimitetaan tilaajalle sähköisesti.

Muuta huomioitavaa

Läpivalaisututkimus eli röntgenkuvaus tehdään pääsääntöisesti osana putkistojenkuntotutkimusta, jossa asiakkaalle laaditaan laajempi raportti putkistojen tilasta.

Asiakkaan halutessa kohteesta voidaan laatia myös pelkkä vesi- ja lämpöjohtojen, viemäreiden, jäähdytyksen- sekä prosessiputkien röntgenpöytäkirja. Tällaisessa tilanteessa jatkotoimenpiteiden selvitystyöt eivät kuulu pöytäkirjaan.

Suoritamme myös yksittäisten putkijärjestelmien röntgenkuvausta. Kuvaus ja raportointi laskutetaan tunti tai projektityönä tarjouksen mukaisesti.

Pyydä tarjous tai ole yhteydessä

Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.