Sisko ja sen veli - tältä raksilaisena työskentely tuntuu

Sisko ja sen veli – tältä raksilaisena työskentely tuntuu

Raksystems työllistää tällä hetkellä noin 350 asiantuntijaa. Joukkoon mahtuu uusia ja vanhoja raksilaisia, vastavalmistuneita, rakennesuunnittelijoita ja arkkitehteja, monen monta insinööriä, paluumuuttajia ja useampi, jonka joku perheenjäsenistä työskentelee myös Raksystemsillä. Elina ja Teemu lukeutuvat viimeisimpään kategoriaan, he ovat sisaruksia.

Elina Saukko toimii Raksystemsin sisäilmatutkimusosaston osastopäällikkönä ja johtavana asiantuntijana. Teemu Väänänen on samalla osastolla työskentelevä kuntotutkija, joka tekee niin sisäilma- kuin kuntotutkimuksia kiinteistöjen eri rakenneosille, kuten asuinkerrostalojen betonisille julkisivuille ja parvekkeille. Elinaa ja Teemua yhdistää saman työnantajan lisäksi sisaruus, Elina on Teemun isosisko.

Työskentely Raksystemsillä on sisaruksille ollut hyvä valinta.

Miten ja milloin tulit Raksystemsille? 

Elina kertoo päätyneensä Raksystemsille vuonna 2007, vuosia raksilaisena on kertynyt kunnioitettavat 12. Elina kertoo aiemmin työskennelleensä samassa yrityksessä Antti Heimlanderin kanssa, joka toimii Raksystemsin Kuntotarkastukset-osastolla johtavana asiantuntijana. Antilla lienee vaikutusta asiaan, että entinen kollega on myös nykyinen kollega. 2007 Elina työskenteli aluksi kuntotarkastajana ja sisäilmatutkijana, sitten sisäilma-asiantuntijana ja johtavana-asiantuntijana. Vuodesta 2018 lähtien Elina on toiminut sisäilmatutkimusosaston osastopäällikkönä.

Teemu on ollut raksilainen vuodesta 2014 saakka. Elina soitti Teemulle, että tulisiko hän äitiyslomatuuraajakseen. Tuolloin Teemu työskenteli Kuopiossa ja Raksystemsillä työskentely tarkoitti muuttoa pääkaupunkiseudulle.

Elina kuvailee Teemun päätymistä Raksille kohtalon johdatukseksi, sillä Teemun määräaikainen työsopimus veteli viimeisiään Kuopiossa, kun tarvetta kuntotutkijalle oli Raksystemsillä. Tuuraajan pesti muuttui pitkäaikaiseksi työsuhteeksi, sillä Teemulla tulee täyteen kuusi vuotta raksilaisena vuoden 2020 helmikuussa.

Miltä työpäiväsi yleensä näyttää?

Elina kertoo työpäiviensä olevan todella vaihtelevia ja monipuolisia. Osastopäällikön tehtäviin kuuluu esimiehen roolin lisäksi palveluiden ja toiminnan kehittäminen, tarjousten sekä raporttien laatiminen sekä asiakkaiden luona käyminen.

Teemulla päivät sujuvat yleensä tutkimuksia tehdessä asiakkaiden luona ja tutkimuksien raportoinnissa. Teemun sanoin Raksystemsillä saa keskittyä ydinosaamiseensa. Työrupeamat menevät yleensä aalloissa: tutkimuksia saattaa olla useampikin peräkkäin ja niiden jälkeen useampi päivä saattaa mennä raporttien parissa.

”Saan istua niin konttorilla kuin olla kentällä asiakkaiden luona”, Teemu kertoo. 

Mikä Raksystemsillä työskentelyssä on parasta?

Parasta Raksilla ovat työkaverit ja hyvä fiilis työpaikalla. Elina kertoo myös vapauden hoitaa työnsä omalla tavallaan yrityksen yhdeksi vahvuudeksi.

”Täällä pystyy määrittelemään milloin, miten ja missä hoitaa työnsä. Kukaan ei vaadi työskentelemään etukäteen päätetyllä tavalla, vaan voit itse määrittää työskentelytapasi”, Elina kertoo.  

Teemu alleviivaa samaa asiaa ja sitä, että Raksilla työntekijöihin luotetaan. Vastuu omista tehtävistäsi on itsellä, ja vastaat itse omasta ajankäytöstäsi, jolloin pystyy keskittymään oman ammattitaitonsa mukaisiin tehtäviin. Vastuu ja vapaus kulkevat käsikädessä.

Kolme asiaa, jotka tulevat Raksystemsillä työskentelystä mieleen?

Elina: avoin, puhelias ja olemisen helppous työpaikalla.

Teemu: joustava, kodikas ja Raksissa on pienen yrityksen tuntua, vaikka konsernissa työskenteleekin tällä hetkellä lähes 350 henkilöä.

Millaiset asiat motivoivat sinua Raksystemsillä?

Elina kertoo heti ensimmäiseksi, että töihin on lähtökohtaisesti kiva tulla, täällä on hyvä porukka ja aamuisin fiilis on hyvä. Onnistumiset, isot ja pienet, huomioidaan ja kollegalle annetaan helposti hyvää palautetta. Positiivisuuden kierre ruokkii hyvää fiilistä ja onnistumisia.

”Myös jatkuva oppiminen Raksilla on ehdottomasti yksi keskeisimmistä asioista, joista motivoidun”, Elina painottaa. 

Teemu kertoo yhdeksi motivaattoriksi sen, kun asiakkaan ongelmaan löydetään ratkaisu. Asiakkaiden haastavat tilanteet eivät aina ole yksiselkoisia, ja vastauksen tai ratkaisun löytäminen voi olla vasta useamman tutkimuksen ja analyysin tulos.

Miltä organisaation kasvaminen tuntuu ja näkyykö se jotenkin omassa työssäsi?

Osastopäällikön roolissa organisaation kasvu näkyy paljon, Elina kertoo. Ostettujen yritysten integroiminen aiempiin toimintoihin ja palveluihin ottaa aikaa ja vaatii yksityiskohtaista työtä. Samalla ostettujen yrityksien toimintatavat ja ihmiset tulevat tutuiksi.

Kasvun myötä asioita ja tekemistä on mietittävä isommassa mittakaavassa, sillä kymmenen ihmisen kanssa asioista keskusteleminen sujuu ketterämmin kuin 50 asiantuntijan kanssa. Yrityksen kasvaessa yhtenäiset toimintatavat kasvattavat merkitystään ja ovat keskeisessä roolissa jokaisen asiantuntijan työssä. 

Asiakkaalle yrityksen kasvu tarkoittaa taas sitä, että pystymme palvelemaan heitä paremmin ja laajemmin, kun organisaatiomme asiantuntijuus laajenee ja syvenee.

Teemu kertoo yrityksen kasvun näkyvän hänen työpöydällään työmäärän tasoittumisena. Uusilta työkavereilta voi kysyä apua ja mielipidettä, miten tiettyä asiaa kannattaisi lähteä ratkaisemaan.

”Yritysostoissa ja rekrytoinneissa on onnistuttu, sillä uudet raksilaiset ovat toimintatavoiltaan ja ajatusmaailmaltaan saman tyylisiä kuin talossa jo pidemmänkin aikaa työskennelleet”, Teemu summaa.  

Teemu mainitsee vielä projektien koon kasvamisen yhdeksi konkreettiseksi esimerkiksi siitä, miltä Raksystemsin kasvu näyttää hänen näkövinkkelistään.

”Nyt, kun ammattilaisia on enemmän talossa, pystymme toteuttamaan isompia projekteja asiakkaillemme ja osittain pääsen tekemään työssäni myös projektien hallintaa.”  

Lue lisää:

Paluumuuttajana Raksystemsillä – oppipojasta vahvaksi rakennustekniseksi osaajaksi
Lue lisää raksilaisten uratarinoita täällä.
Sinustako raksilainen? Katso avoinna olevat työpaikkamme tästä.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp