Hutiloiden tehty vuositarkastus voi tulla nyt kalliiksi uudisasunnon ostajalle.

Uuden asunnon ostajat maksavat nyt kalliita oppirahoja hutiloiden tehdyistä vuositarkastuksista

Uudisasuntoja on nyt ennätyksellinen määrä tyhjillään kauppamäärien romahdettua rakennusbuumin jälkeen. Grynderi voi hyödyntää tilanteen omaksi edukseen vuositarkastuksissa.

’’Vuositarkastus on viimeinen hetki saada perustajaurakoitsija eli grynderi vastuuseen rakennusvirheistä. Grynderi pyrkii viemään vuositarkastusprosessin mahdollisimman nopeasti läpi, jotta korjauskustannukset jäävät osakkeenostajille. Nyt kun grynderi omistaa myymättömiä asuntoja taloyhtiössä, hän pystyy myös vaikuttamaan asiaan’’, toteaa rakennuttamisen ja valvonnan osastopäällikkö Jarno Nurminen Raksystemsiltä.

’’Viime vuosien vauhdikkaalla rakentamisella on ollut seurauksensa, ja rakennusvirheitä havaitaan yhä enemmän. Pelkästään julkisivuissa on todettu jokaisessa tarkastamassamme uudiskohteessa keskimäärin 40 puutetta. Virheellisen julkisivun korjaaminen voi maksaa jopa 500 000 euroa’’, Nurminen jatkaa.

Nurmisen vinkki uudisasunnon ostaneille onkin olla erityisen tarkkana vuositarkastuksissa ja pitämään huolta, että kaikki uuden rakennuksen virheet ja puutteet ilmoitetaan grynderille.

Grynderi on osakkeen omistaja siinä missä asunnonostajakin

Grynderi aloittaa osakkeiden myynnin asunnonostajille rakennusvaiheessa. Kiinteistö siirtyy ostajien hallintaan hallinnonluovutuskokoukseksi kutsutussa yhtiökokouksessa. Tilaisuus järjestetään rakennuksen valmistuttua.

’’Aiemmin lähes poikkeuksetta kaikki asunnot oli myyty kokoukseen mennessä. Nyt tilanne on kuitenkin toinen. Myymättömien osakkeiden omistajana grynderillä on oikeus vaikuttaa taloyhtiön asioihin myös hallinnonluovutuskokouksen jälkeen’’, summaa Nurminen.

Vuositarkastuskäytänteet tutuksi

Grynderi vastaa rakentamastaan kiinteistöstä vuoden ajan. Tänä aikana grynderin kuuluu korjata vastuulleen kuuluvat rakentamisen puutteet ja virheet omakustanteisesti. Grynderi järjestää tarkastuksen asuntokauppalain mukaisesti 12–15 kuukauden päästä siitä, kun rakennusvalvonta on hyväksynyt rakennuksen käyttöönotettavaksi.

Osakkaan tulisi ilmoittaa oman asuntonsa ja taloyhtiön yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvat puutteet. Vastuut on kirjattu asunto-osakeyhtiölakiin tai yhtiöjärjestykseen.

’’Taloyhtiöt koostuvat usein maallikoista, joilla ei ole rakennusalan kokemusta. Puolueettoman rakennusalan asiantuntijan apu tuo varmuutta prosessiin. Esimerkiksi vuositarkastuksen ennakkotarkastuksessa kolmihenkinen asiantuntijaryhmä tarkastaa kohteen ennen vuositarkastusta, jonka pohjalta laaditaan grynderille annettava puute- ja vikalista’’, sanoo Nurminen.

Lisätietoa ja haastattelupyynnöt:

Raksystemsin rakennuttamisen ja valvonnan osastonjohtaja Jarno Nurminen.
jarno.nurminen@raksystems.fi, 040 149 7759

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp