Lippulaiva saavutti LEED-sertifikaatin.

Kaupunkikeskus Lippulaiva saavutti LEED Gold -sertifikaatin

Espoonlahdessa avattiin maaliskuun lopussa uusi kaupunkikeskus Lippulaiva, joka saavutti LEED Gold -ympäristösertifikaatin ja maailman ensimmäisenä kultatason Smart Building-sertifikaatin. Raksystems Green Building Services -divisioona konsultoi LEED-sertifioinnin saamisessa.

LEED arvioi ympäristöystävällistä rakentamista

Lippulaivan saama LEED v4 Core & Shell-sertifiointi on hankevaiheelle tarkoitettu ympäristösertifikaatti, joka arvioi suunnittelun ja rakentamisen ympäristöystävällisyyttä. Sertifiointijärjestelmän avulla kohteen vastuulliselle ja ympäristöystävälliselle suunnittelulle saatiin luotua selkeät raamit ja tehtävät toimenpiteet, jotta toivottu luokitustaso voitiin saavuttaa.

Ympäristösertifikaatti on kolmannen osapuolen varmentama laatuleima hankkeen ympäristötehokkuudesta. LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) on yhdysvaltalaisen U.S. Green Building Councilin ylläpitämä ja maailman käytetyin ympäristösertifiointijärjestelmä.

Energiatehokas keskus hyvällä sijainnilla

Korkeaan sertifioinnin pistetasoon vaikutti muun muassa loistava sijainti, sillä uusi Lippulaiva sijaitsee erinomaisten julkisten liikenneyhteyksien ja ison asuinalueen keskellä. Nopeasti kasvavalla Espoonlahden alueella asukasmäärän kasvu ja tihentyminen on nopeinta koko pääkaupunkiseudulla. Keskuksesta löytyy bussiterminaali, hyvät pyöräily-yhteydet  ja lukuisia sähköautojen latauspisteitä sekä myöhemmin metroasema, jotka auttavat vähentämään alueen ympäristökuormitusta.

Lippulaiva on energiankulutuksen suhteen hiilineutraali ja kohteessa hyödynnettiin paikallista uusiutuvaa energiaa. Keskuksen alle on rakennettu Euroopan suurin kaupallisen rakennuksen maalämpö- ja viilennyslaitos, joka tuottaa hiilivapaasti lähes kaiken kauppakeskuksen vaatiman lämmitys- ja viilennysenergian. Yhteensä Lippulaivan alla on maalämpökaivoja jopa 51 kilometriä. Lippulaivan sähkönkulutusta katetaan katolle ja seinäpinnoille sijoitetuilla aurinkopaneeleilla 2 400 m² edestä.

”Tavoitteenamme on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Pyrimme hiilineutraalisuuteen muun muassa vähentämällä omaa energiankulutustamme ​​ja lisäämällä uusiutuvan energian tuotantoa.  Lippulaiva ja siitä saatava opit tukevat tätä tavoitettamme loistavasti”, toteaa Cityconin tietohallintojohtaja Kirsi Simola-Laaksonen.

Edistyksellinen sähkönkysynnänjoustojärjestelmä

Kauppakeskuksesta löytyy myös älykäs sähkönkysynnänjoustojärjestelmä ja keskus onkin yksi kansainvälisen Sparcs-hankkeen (Sustainable energy Positive & zero cARbon CommunitieS) hankkeista. Järjestelmän avulla pyritään välttämään sähköntarpeen huiput ja myös varastoimaan sähköä. Hankkeessa tutkitaan ja demonstroidaan innovatiivisia ratkaisuja älykkäiden ja kestävämpien energiajärjestelmien suunnitteluun ja käyttöönottoon. SPARCS-hankkeen yksi keskeinen tavoite on luoda kestävien, energiapositiivisten ja hiilettömien yhteisöjen verkosto.

”Oli hienoa olla mukana näin merkittävässä hankkeessa, jossa ympäristöasiat otettiin laajasti huomioon”, kertoo Reko Nissinen, Raksystems GBS:n asiantuntija.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp