Kolme vinkkiä kodin kunnostamiseen

Kolme vinkkiä kodin kunnostamisen suunnitteluun

Kevät on täällä

Kevään korvalla on erinomainen hetki tehdä suunnitelmia kesän ja syksyn remontteja sekä huoltotoimenpiteitä varten, tarkastuttaa kodin kunto ja laatia sille suunnitelma, jonka avulla huoltaminen sujuu tulevina vuosina säännöllisesti, taloudellisesti ja mahdollisimman yllätyksettömästi.

Missä kunnossa kotisi on?

Suomessa omakotiasuminen ei ole halpaa. Suuria kuluja kertyy itse talosta sekä tontista mutta esim. myös energiakustannuksista, veden käytöstä ja vakuutusmaksuista. Vaikka asuminen vie ison osan kuukausittaisista tuloistamme haluamme kuitenkin harvoin panostaa kodin arvon säilymiseen, ellei kyseessä ole sijoitusasunto. Emme muista, että arvon säilyminen ei pelkästään tarkoita taloudellista vakautta vaan myös asuinympäristön terveellisyyttä.

Pientaloasujan olisi hyvä tutustua kiinteistöstrategiaan, vaikka se yhä nykyään koetaan enemmän taloyhtiöiden ja isojen kiinteistöjen asiana. Kiinteistöstrategia on lyhykäisyydessään asumisen, omistamisen ja ylläpidon suunnitelma. Siinä määritellään ensin tavoitteet ja sen jälkeen keinot, joilla tavoitteisiin päästään. On hyvä laatia kiinteistöstrategia niin lyhyelle kuin pitkällekin aikavälille. Suunnitelman lähtökohtana pidetään yleensä kodin nykytilaa.

Toimenpiteiden ja toteutettavien suunnitelmien yhteyteen kannattaa kirjata myös keinot millä tavoiteltuun lopputulokseen päästään. Kun suunnitelma on laadittu on aika aloittaa työt ja pitää niistä kirjaa kodin huoltokirjassa.

Suunnittelulla säästät rahaa

Mikäli löydät itsesi maalaamasta kylpyhuoneen laattoja toiveena saada kaunis uusi kylpyhuone, herää todellisuuteen ja kyseenalaista nopeasti rakenteiden ikä, kunto sekä toimivuus ja harkitse tilanne uudestaan. Nykyaikaisissakin kylpyhuoneissa tekninen käyttöikä on 30 vuotta mikä on oikeastaan melko lyhyt aika ajatellen, että asut esim. vuonna 1995 rakennetussa talossa. Tällöin käyttöiän päättymiseen ei ole enää kuin seitsemisen vuotta.

Pääset myös paljon halvemmalla, kun toimit ajoissa etkä vasta siinä vaiheessa, kun ongelmat ovat alkaneet esiintyä. Yleensä tällöin esim. kosteusvaurio on päässyt etenemään jo pitkälle, vaurio on laaja ja kustannukset taivaissa. Yritä kääntää ajatusmaailmaasi enemmän siihen suuntaan, että koti ja sen rakenteet eivät ole ikuisia, vaan ne kaipaavat säännöllistä huoltoa, kunnossapitoa sekä uusimista.

Ammattilaisen laatiman Pitkän Tähtäimen Suunnitelman avulla tiedät minkä suuruisia korjaustoimenpiteitä tulevaisuus tuo. Tällöin niihin on helppo myös varautua etukäteen ja säästää ’hoitovastiketta’ – aivan kuten taloyhtiöissä. Parasta tietysti olisi, että rahaa laittaisi sukan varteen heti omakotitaloon muuttamisesta lähtien, mutta säästämisen voi aloittaa koska tahansa.

Tee näin:

  1. Arvioi kotisi kunto huolella; joko itse tai ammattilaisen avulla. Kodin kunnon arvioiminen on tärkeää. Et voi aloittaa suunnitelmia ennen kuin tiedät, mitä korjata, miksi ja miten.
  2. Suunnittele. Tarvitset kodillesi suunnitelman tuleville vuosille, suurin piirtein viideksi – kymmeneksi vuodeksi eteenpäin. Suunnitelman avulla hahmotat tarpeet ja pystyt ajoittamaan remontit järkevästi. Ensin kannattaa tutkia ja kunnostaa rakenteet ja sen jälkeen murehtia vasta pinnoista. Mikään ei harmita niin paljoa kuin vasta remontoidun keittiön purkaminen, kun rakenteista löytyy myöhemmin jokin vaurio.
  3. Ota ammattilainen mukaan töihin. Niin myös kiinteistön hoidossa. Ole rehellinen itsellesi omista rahkeistasi, taidoistasi sekä taloudellisesta tilanteestasi. Kodin huoltaminen ei ole vaikeaa, mutta isommat remontit voivat hyvinkin vaatia ammattilaisen paikan päälle onnistuakseen.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp