Salaojat tarvitsevat säännöllistä tarkastusta ja huoltoa

Viimeistenkin lumikinosten sulettua on tuhansia litroja sulamisvettä imeytynyt maaperään talon ympäristöön. Jos salaojat ovat huolletut ja kunnossa, ei omistajalla ole suurta huolta sulamisvesistä, mutta jos tilanne on toinen, saattaa kellarissa tai talon sokkelissa piillä ikävä yllätys.

Kovin usein kosteusvaurion syynä on se, että talojen salaojien toimintakunnosta ei ole pidetty huolta. KH-kortin mukaan salaojat tulisi tarkastaa kahden vuoden välein: salaojien tarkastuskaivoista käsin katsotaan, etteivät putket ole veden pinnan alapuolella eli järjestelmä ei ole tukossa. Tarvittaessa myös kaivon pohjalle veden mukana kulkeutuva hienoaines poistetaan.

Salaojien kuntoa kaivojen välillä voidaan selvittää myös videokuvauksella. Jos talossa on salaojat mutta ei tarkastuskaivoja, ne voidaan 1-tasoisissa perustusratkaisuissa asentaa myös jälkikäteen.

Talon omistaja voi näin keväällä tarkastaa salaojien tilanteen helposti kurkkaamalla salaojakaivoon. Jos kaivo on täpötäynnä tai aivan tyhjä, on syytä huolestua ja tutkituttaa salaojien kunto huolella.

 

5 tyypillistä perustusten ja salaojituksen ongelmaa:

  • Salaojat ovat perustuksiin nähden liian korkealla.
  • Salaojia ei ole huollettu tai tarkastettu.
  • Salaojajärjestelmästä puuttuvat tarkastuskaivot.
  • Katon sadevedet on ohjattu salaojien tarkastuskaivoihin.
  • Kellarillisten perustusten maanvastaisten seinien vedeneristys puuttuu tai ei toimi.

 

Lue lisää salaojien videokuvauksesta täältä »

 

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp