Mikä tahansa asuinrakennus voi vaurioitua, mikäli sen hoitoa ja kunnossapitoa laiminlyödään

VTT:n ja TAMK:in yhteistutkimus asuinrakennusten korjaustarpeesta vuosina 2006-2035 osoittaa, että kosteusvaurio ei ole pelkästään tiettyjen riskialttiiden rakennusten tai rakenteiden ongelma vaan, että mikä tahansa asuinrakennus voi vaurioitua niiden takia, mikäli yksittäisen asunnon tai koko rakennuksen hoito ja kunnossapito laiminlyödään. Hyvällä hoidolla ja kunnossapidolla sekä oikealla käytöllä voidaan estää merkittävä osa kosteusvaurioista tai vähentää vahingon seuraamuksia.

Putkirikot yleisin kosteusvaurion aiheuttaja

Kosteusvaurioiden korjaamiseen käytetään vuosittain 400 miljoonaa euroa. Tämä on viisi prosenttia koko korjausrakentamisesta. 

Asukkaan valppaudella ja aktiivisuudella voidaan välttää kosteusvaurioita. Helppoja ja auttavia, ennaltaehkäiseviä, toimenpiteitä ovat mm. putkiliitosten tarkistaminen, jääkaapin sulattaminen, pesualtaan viemäritukoksen avaaminen ja vesikourujen ja kattoviemäreiden puhdistaminen. Asukkaiden kannattaa myös tarkkailla ikääntyvien kodinkoneiden ja taloteknisen laitteiden tilaa, koska niiden tekninen toimivuus heikkenee aikaa myöten. Äkillisiä laiterikkoja tai putkirikkoja rakenteiden sisällä rakennuksen omistajan tai käyttäjän on puolestaan mahdoton estää.

Lue koko raportti täältä.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp